Joensuun kaupunginteatterin uusi tulokas Michael ”Mihu” Böger aloitti työnsä marraskuussa 2017. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Vaasan kaupunginteatterissa sekä Berliinin Schaubühne-teatterissa. Lisäksi hän on tehnyt äänisuunnittelua elokuviin ja tv-ohjelmiin. Miten kansainvälinen Mihu on sopeutunut Suomen itäisimpään ammattiteatteriin, Joensuun kaupunginteatteriin? Ja millaiset äänimaisemat hän luo pian ensi-iltansa saavaan Anna Kareninaan?
– Olen tykännyt olla täällä. Ilmapiiri ja fiilis ovat hyviä Joensuussa. Läheisimmät työkaverit ovat tosi kivoja, kuten toki myös muutkin, mutta heihin en ole vielä ehtinyt niin hyvin tutustua, mies kertoilee.
Mihu on Joensuun kaupunginteatterin suunnitteleva äänimestari. Mitä se oikein tarkoittaa?
– Äänimestari on teatterisanastoa. Käytännössä suunnittelen ja toteutan näytelmien äänimaailmoja. Myös esitysten ajaminen äänten osalta kuuluu työnkuvaani. Esityksissä myös seuraan ja säädän valo- ja äänitarkkaamosta näyttelijöiden mikrofoneja sekä näyttämölle sijoitettuja tilamikrofoneja. Esityksissä työskentelyni on yhteiseloa näyttelijöiden kanssa. Sitä ei yleisö huomaa, eikä pidäkään huomata, selittää Mihu.
Lähtökohtaisesti suunnitteleva äänimestari tekee kaksiosaista työpäivää kuten moni muukin teatterilainen. Hän on aina läsnä esityksissä ja lähes aina harjoituksissa.
– Näytelmän tekoprosessin alkupuolella käytän osan harjoitusajoista itsenäiseen studiotyöskentelyyn, jolloin nauhoitan, etsin ja työstän äänimateriaalia. Myös äänien testaaminen teatterisalissa on tärkeää, koska siellähän niitä lopulta esitetään, kertoilee Mihu.
Näytelmän läpimenot näyttämöllä ovat todella tärkeitä äänimestarille, kuten kaikille muillekin työryhmässä.
– Usein ensimmäisissä läpimenoissa teen äänien ajo-ohjelmaan muistiinpanoja, esimerkiksi mitkä osat toimivat jo hyvin ja mihin kohtiin vielä tarvitsee lisää ääniä.
Ajo-ohjelmassa jokainen näytelmän kohtaus ja sen äänet ovat Mihulla järjestyksessä. Siihen on kirjoitettu myös ”iskut”, eli merkit milloin tietyt äänet ajetaan. Ne voivat olla repliikkejä tai esimerkiksi tietty liike kuten romahtaminen tai kaatuminen.
Anna Kareninan ensi-ilta ei Mihua jännitä.
– Äänet ovat esityksen osalta hyvässä vaiheessa, mies myhäilee.
Normaalielämässä Mihu ei tunnusta yleensä kuuntelevansa ääniä erityisen tarkasti.
– Voin ottaa työmoodin pois päältä. Mutta joskus erikoiset äänet kiinnittävät huomion. Saatan jäädä esimerkiksi kävelemään vähäksi aikaa paikoilleen, jos rakennuksen muodot aiheuttavat todella erikoisen kaiun. Mutta jos itse olen teatterin yleisössä, niin haluan pystyä katsomaan esitystä tavallisena katsojana, en ammattilaisena.
Elokuvallinen äänimaailma
Anna Karenina on Mihun ensimmäinen projekti Joensuun kaupunginteatterissa. Mies paljastaa Anna Kareninan äänimaiseman olevan moderni ja elokuvallinen ohjaajan toiveesta. Suunnittelu on lähtenyt liikkeelle ohjaajan kanssa käsikirjoituksen läpikäymisellä kohtaus kohtaukselta äänien ja tunnelmien kautta.
– Anna Karenina on klassikko, mutta haluamme tuoda sen tähän päivään. Musiikkina kuullaan klassisen musiikin lisäksi jopa elektronista musiikkia ja siihen on yhdistetty modernia tanssia, mies selventää.
Äänet eivät ole teatterissa pelkkää musiikkia vaan äänimaailmoilla esityksiin luodaan erilaisia tunnelmia sekä paikkoja, korostetaan tapahtumia ja kuljetetaan juonta. Tämän aikaansaamiseksi Mihu hankkii erilaisia ääniä yleisistä äänikirjastoista. Tarvittaessa hän nauhoittaa uusia ääniä omaan äänikirjastoonsa.
– Jos on kiire, niin silloin hyödynnän enemmän kirjastoja, koska aikaa äänittämiseen ei ole. Kuitenkin aina muokkaan tavalla tai toisella kirjaston äänitteitä. Sellaisenaan niitä ei käytetä.
Anna Kareninaa varten Mihu on nauhoittanut muun muassa näyttelijöiden repliikkejä ja ääntelyä.
– Tulen käyttämään niitä tietynlaisen tunnelman ja efektin aikaansaamiseen. Äänillä voi luoda pelokkaan, ahdistuneen, iloisen tai riehakkaan tunnelman. Näytelmä ja juoni etenee äänten avulla, kuvailee äänimestari.
Anna Kareninassa vahvoina ja tunnistettavina äänimaisemina tullaan kuulemaan muun muassa juna-asema, ratsastuskilpailut sekä painajaisia.
Lue lisää Anna Kareninasta!