Joensuun kaupunginteatteri/ Pohjois-Karjalan alueteatteri on alueensa merkittävin ammattiteatteri, jota ylläpitää Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys -niminen rekisteröity yhdistys.

Joensuun kaupunginteatteri toimii Joensuun kaupungintalossa aivan kaupungin keskustassa. Esityksiä järjestämme kahdella näyttämöllä, suurella ja pienellä näyttämöllä. Lisäksi meillä on aktiivista kiertuetoimintaa.

Pohjois-Karjalan museo Hilma muuttaa kaupunginhallinnon tiloihin Joensuun kaupungintalolle. Vuosi 2024 on teatterilla osittainen väistötilavuosi museoremontin vuoksi. Pieni näyttämö muuttaa remontin ajaksi Carelicumin auditorioon. Lue kootut muutokset 2024!

Vuosittain teatterissa esitetään noin 12 tuotantoa ja lähes 200 näytäntöä. Kävijöitä on vuosittain noin 18 000–25 000.

Teatterirakennus

kansallisromantiikkaa ja myöhäisjugendia

Video: Joensuun kaupunginteatteri tanssien

Koe Joensuun kaupunginteatterin tilat tanssin välityksellä!

Videossa kuljetaan Vapaudenpuistosta teatterin lipunmyyntiaulaan ja narikkaan, pyörähdetään Teatteriravintolassa, käydään pienellä näyttämöllä neljännessä kerroksessa, tutustutaan toisen ja neljännen kerroksen yleisölämpiöihin, kierretään suuren näyttämön parvi ja päädytään katsomosta aina näyttämölle saakka.

 • Tanssi: Kalle Pulkkinen
 • Videon kuvaus ja editointi: Anssi Pennanen
 • Musiikki: Michael Böger
 • Valot: Mikko Pajanen

Aisti menneiden aikojen tunnelmaa

Eliel Saarisen suunnittelema Joensuun kaupunginteatteri (kaupungintalo) on epäilemättä Joensuun keskeisin rakennus niin sijainniltaan kuin arkkitehtuuriltaan.

Vuonna 1914 valmistuneessa  kansallisromantiikkaa ja myöhäisjugendia yhdistelevässä rakennuksessa voi aistia menneiden aikojen tunnelmaa ja siirtyä ajassa sata vuotta taaksepäin viime vuosisadan alkuun. Moni saman kokoluokan alueellinen teatteri voi vain haaveilla yhtä loisteliaasta, aistikkaasta ja tunteikkaasta teatterirakennuksesta.

Toki vanhalla rakennuksella on myös rajoituksensa. Rakennus on suojeltu eivätkä minkäänlaiset laajennusmahdollisuudet tule  kysymykseen, toisaalta juuri teatterisalin pieni koko (267 asiakaspaikkaa) luo puitteet intiimille teatterikokemukselle.

Eliel Saarisen suunnittelema teatterisali

Joensuun kaupunginteatterin päänäyttämönä on Eliel Saarisen piirtämän kaupungintalon juhlasali. Sen toimivuutta teatteritilana on kohennettu vuosien varrella. Teatterilla on tehty laaja korjausremontti 1998. Kesällä 2023 uudistettiin äänijärjestelmä immersiiviseksi ja lisättiin jokaiselle katsomopaikalle induktiosilmukka. Katsomossa on 267 paikkaa.

Samassa talossa sijainnut teatterin harjoitussali muutettiin vuonna 1985 pieneksi näyttämöksi, jossa on 80 paikkaa. Lavastamo sijaitsee teollisuusalueella, samoin varastotilat ovat teatteritalon ulkopuolella.

Historia

JUURET 1900-LUVUN ALUSSA

Joensuun kaupunginteatterin ammattiteatteritoiminnan juuret ulottuvat vuosisadan alkuun. Vuonna 1912 työväenyhdistyksen näytelmäseurasta tuli Joensuun Työväen Teatteri. Toinen näytelmäseura, joka toimi Suomalaisuuden Liiton alaosastona, siirsi toimintansa 1914 juuri valmistuneeseen Kaupungintaloon ja muutti nimensä Joensuun Teatteriksi. Vuonna 1948 Joensuun Työväen Teatteri ja Joensuun Teatteri yhdistettiin osakeyhtiöpohjaiseksi Joensuun kaupunginteatteriksi.

Taustalla Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys

Harvaan asutun maakuntansa ainoana ammattiteatterina Joensuun kaupunginteatteri nimettiin 1978 vakinaiseksi alueteatteriksi. Samana vuonna teatteri kunnallistettiin ja vuonna 1996 muodostettiin Joensuun kaupunginteatteri – Pohjois-Karjalan Alueteatteri, jota ylläpitää Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys -niminen rekisteröity yhdistys. Yhdistyksen jäseninä ovat pohjoiskarjalaiset kunnat Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi.

Värikkäitä vaiheita

Joensuun kaupunginteatterin historiaan mahtuu useita värikkäitä vaiheita. Yhteiskunnallisia ristiriitoja, taloudellisia takaiskuja ja taiteellisia näkemyserojakin heijastelleet kriisit näyttävät toistuneen lähes säännöllisin välein. Vastoinkäymisistä oli pahin talvella 1966 sattunut tulipalo.

Toisaalta suuret katsojaluvut ja taiteelliset voitot ovat nekin puhuttaneet sekä joensuulaista yleisöä että teatteriväkeä kautta maan.

Joensuun kaupunginteatterin menneisyyteen kuuluu olennaisena vaiheena Jouko Turkan johtajakausi (1968-1972), jolloin erityisesti hänen ohjaamansa kotimaisten näytelmien tulkinnat herättivät valtakunnallista huomiota.

Hänen jälkeensä johtajina ovat toimineet

 • Kalervo Nissilä (1973–1978)
 • Seppo Luhtala (1978–1982)
 • Vesa Raiskio (1983–1987)
 • Ahti Ahonen (1987–1990)
 • Sinikka Tossavainen, vt. (1990–1991)
 • Heikki Mäkelä (1991–1996)
 • Reino Bragge (1996–1999)
 • Liisa Isotalo (1999–2003)
 • Kimmo Lavaste (2003–2008)
 • Riku Innamaa (2008–2010)
 • Tero Heinämäki (2010–2013)
 • Vihtori Rämä (2013–2015 )
 • Leena Kinanen, vt. (2015–2016)
 • Iiristiina Varilo (2016–07/2024 )
 • Sarianne Tursas (08/2024–

Video: Joensuun kaupungintalon tulipalo maaliskuussa 1966

Videolla nähdään, miltä Joensuun kaupungintalo näyttää tulipalon jäljiltä maaliskuussa 1966. Tulipalo on sammutettu, ja talon seiniä peittävät valtavat jääpuikot. Materiaalin on kuvannut Veikko Korhonen ja filmin on digitoinut Jarkko Kuittinen.

Lue lisää

Teatterin satavuotisen historian kunniaksi toimitimme juhlalehden vuonna 2012. Lue 100-vuotisjuhlalehteä Issuu-palvelussa.

Osta Katsomosta kulisseihin -historiikki ja perehdy tarkemmin teatterin historiaan. Tiedustelut numerosta 050 437 0970 tai sähköpostilla osoitteesta teatteri@joensuunteatteri.fi

Tiloja vuokralle

Vuokraamme teatterisalia ja muita tiloja mahdollisuuksien mukaan muun muassa kokous- ja juhlakäyttöön. Pienen näyttämön vuokra on alkaen 225 euroa ja suuren näyttämön vuokra alkaen 700 euroa.

Kysy lisää käyttöpäällikkö Marko Pölöseltä: marko.polonen@joensuunteatteri.fi tai 050 310 9451.

Tutustumiskierros kulisseissa

Joensuun kaupungintalon remontin vuoksi teatterikierroksia ei voida tällä hetkellä järjestää!

Teatteri tutuksi -kulissikierroksella pääsee kurkistamaan teatterin arkeen ja näyttämön “backstageen”. Kierros kestää noin puolitoista tuntia.

Huomaa, että tutustumiskierros ei sovi liikuntarajoitteisille, sillä talossa liikutaan muun muassa kierreportaissa ja muissa ahtaissa paikoissa.

Ryhmän enimmäiskoko on 15 henkeä. Kierroksen hinta on 50 euroa. Kysy lisää talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinaselta: leena.kinanen@joensuunteatteri.fi tai 050 401 5211.

Anna aineeton lahja!

Muista päivänsankaria lahjakortilla tai sarjalipulla!

Lue lisää!

Kesäkampanja "2in1"

Kaksi peruslippua yhden hinnalla valikoituihin esityksiin 1.6.–31.8.2024!

Lue lisää!

S-etukortilla alennusta

Hyödynnä etusi S-Etukortilla!

Tutustu!

Katso myös

Yhteystiedot

Saapumisohjeet ja Joensuun kaupunginteatterin yhteystiedot.

Yritykset ja ryhmät

Teatteri on hauskaa yhdessä! Katso edut ja mahdollisuudet ryhmille ja yrityksille.

Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry.

Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry ylläpitää Joensuun kaupunginteatteria.

Joensuun Teatterikerho ry

Joensuun Teatterikerho ry pyrkii lähentämään teatteria ja teatteriyleisöä sekä lisäämään teatteriharrastusta.