ALKUTUOTANTO
Näytelmä joka menee metsään
Ensi-ilta 15.2.2019 Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä.
Kaupunkilainen perii metsää eikä tiedä mitä sillä tekisi, ja eksyy puupeltoon. Eläimet eksyvät hakkuuaukiolle. Ihminen etsii itseään metsästä, mutta mitä luonto etsii?
Luonto tempaisee katsojan mukaan parituntiselle retkelle. Matkalla pysähdytään tutustumaan lähietäisyydeltä erilaisiin luonnonilmiöihin kuten rupiliskoon, oravaan, Erkki Pulliaiseen, metsoon, vuoritapiiriin, Pentti Linkolaan, orankeihin, murmeleihin ja harvesteriin.
Alkutuotanto on silmiä avaava ja virtuoottinen ekokomedia muutamasta ihmisestä ja kaikista maailman eläimistä.
Kaksi näyttelijää, 33 roolia
Alkutuotanto kantaesitettiin vuonna 2012. Nyt ensi-iltansa saa alkuperäisen työryhmän valmistama päivitetty versio tästä samasta teoksesta. Ihmisen suhdetta luontoon ja metsään käsittelevä esitys on muuttunut ajan kuluessa entistä ajankohtaisemmaksi, ja aihe vakavammaksi. Tämän vastapainoksi esityksestä on tehty toteutukseltaan entistäkin kevyempi.
Saana Lavasteen ja Iiristiina Varilon yhdessä ohjaama karnevalistinen esitys rakentuu fyysiselle näyttelijäntyölle – Tommi Kainulainen ja Aleksi Lavaste urakoivat kaksin näytelmän kaikki 33 roolia, joista valtaosa on erilaisia eläinhahmoja.
Jonni Pantzarin näytelmäteksti sai alkuperäisen innoituksensa Valkeakosken Ritvalan kylän maanviljelijöiden kanssa pidetyistä työpajoista, ja heidän naapurinsa, kalastaja Pentti Linkolan kirjallisesta tuotannosta. Näytelmän lähtötilanne, jossa näyttelijä Tommi on perinyt metsäpalstan jolla elää rupilisko (nyk. rupimanteri), on totta.
NÄYTTÄMÖLLÄ Aleksi Lavaste ja Tommi Kainulainen
NÄYTELMÄ Jonni Pantzar
OHJAUS Saana Lavaste ja Iiristiina Varilo
LAVASTUS Mari Hämäläinen
VALOSUUNNITTELU Anna Rouhu
ÄÄNISUUNNITTELU Saija Raskulla
TUOTTAJA Saara Rautavuoma
YHTEISTUOTANTO Teatteri 2.0, Lahden kaupunginteatteri ja Joensuun kaupunginteatteri
Esitykset Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 15.2.–12.4.2019.
Esitykset Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 12.10.–16.11.2019.
Eero-näyttämön yleisölämpiössä on yhteisötaideteos Minun metsäni, jossa Kannaksen lukion
Lahden Lyseon lukion, Tiirismaan lukion ja Mukkulan koulun kuvataideopiskelijoiden tuottamat maisemanosat ovat vapaasti aseteltavissa uritettuun jalustaan kolmiulotteisiksi maisemakuviksi.  Yleisö voi siirtää, lisätä ja poistaa elementtejä – maisema muuttuu kaiken aikaa. Jaa kuva puhelimellasi sosiaalisessa mediassa #alkutuotanto ja #lahdenkt
Esityksen katsoneilla ryhmillä on myös mahdollisuus lähteä kevään aikana ympäristökasvattajan vetämälle metsäretkelle, jossa tutustutaan Lahden monipuoliseen kaupunkiluontoon, luonnon hyvinvointivaikutuksiin sekä pohditaan toiminnallisten tehtävien avulla omaa luontosuhdetta.
Lisätietoja antavat ympäristökasvattajat Lahden kaupungin Ympäristökehityksestä.