Joensuun kaupunginteatterin syyskauden avaa Pirkko Kurikan käsikirjoittama ja ohjaama evakkodraama ”Alma – kaksi matkaa Länttä kohti” yhdessä Joensuun Vapaan Teatterin kanssa. Näytelmän uusintaensi-ilta on 16.9.2022 kello 18 Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

Näytelmässä kuljetetaan kahta evakkotarinaa rinnakkain. Ensimmäinen kertoo Pirkko Kurikan Hiljamummon evakkotaipaleiden yllättävistä vaiheista. Teos kertoo myös osittain fiktiivisen tarinan vastasyntyneestä tyttövauvasta, joka eräänä keväisenä yönä oli jätetty synkän hirsikartanon porraspuulle. Näytelmä seuraa, miten lehmän kyljen kasvattama lehmiorja kasvaa ihmiseksi vaarallisen evakkomatkan aikana.

– Teoksessa on kosketuspintaa nykypolviin asti. Yhteensä 420 000 suomalaista joutui jättämään kotinsa. Heidän jälkeläistensä määrä Suomessa on arviolta jo miljoona. Samat tunnot ovat liikkeellä omassa suvussani nyt kuin 70 vuotta sitten, Kurikka kertoo.

Pakolaisia ennätysmäärä maailmalla

Karjalan evakoiden haavat ovat auenneet uudestaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vanhempi sukupolvi kokee menettäneensä Karjalan kolmannen kerran, kun Suomen ja Venäjän välinen raja on jälleen mennyt kiinni. Pohjois-Karjalaankin on saapunut ukrainalaisia, jotka ovat suomalaisten evakoiden tapaan joutuneet jättämään kaiken taakseen ja lähtemään kotiseuduiltaan sotaa pakoon.

Vuoden 2022 aikana Venäjän hyökkäyssota ja monet kriisit Afrikasta Afganistaniin ovat nostaneet pakolaisten määrän maailmalla yli 100 miljoonaan. UNHCR:n tilastojen mukaan valtaosa maailman pakolaisista on kotoisin Ukrainan lisäksi Syyriasta, Venezuelasta, Afganistanista, Etelä-Sudanista ja Myanmarista.

Alma-näytelmän kautta näitä yleismaailmallisia juurettomuuden tuntoja voi käsitellä. Teos vie katsojan ylirajallisuuden, ihmiseksi kasvamisen ja ihmisyyden teemojen äärelle.  

Alma kiertää myös maakunnassa 

Näytelmässä esiintyy Pirkko Kurikan lisäksi Marita Koskelo Alman roolinäyttelijänä sekä teoksen säveltäjämuusikkona. Tuire Hindikka on puolestaan tarinankertoja ja esiintyy useissa eri rooleissa. 

”Alma – kaksi matkaa Länttä kohti”-näytelmää on mahdollista tilata vielä syys–lokakuun aikana kiertueelle eri puolille Pohjois-Karjalaa.  

Lisäksi ohjaaja-käsikirjoittaja Pirkko Kurikka on tavattavissa Joensuun kaupunginteatterin Taiteilijatapaamisessa lauantaina 8.10.2022 kello 15.30–16.30 Tornikabinetissa (4. krs.). Tapaamisessa häntä haastattelee Joensuun kaupunginteatterin ohjaaja Piia Peltola. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Alma-näytelmän kautta voi käsitellä yleismaailmallisia juurettomuuden tuntoja. Teos vie katsojan ylirajallisuuden, ihmiseksi kasvamisen ja ihmisyyden teemojen äärelle.

Katso myös

Alma

Alma – kaksi matkaa Länttä kohti on runollinen teos ja myös ihmetarina ja legenda. Se tuo näyttämölle kirjailijan, joka kertoo mummonsa evakkotaipaleesta Viipurista kohti länttä.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!