Lavastamon työnjohtaja Juuso Ojanen:  “Lastensatua on aina mukavaa tehdä” 

Joensuun kaupunginteatterin lavastamolla Raatekankaantiellä on jo koko perheen näytelmän lavasteiden rakentaminen täydessä vauhdissa.

Lavastussuunnittelija Jonna Kuittinen on luonut toiminnallisen ja leikkisän satumetsän, jossa keinutaan, leikitään hiekkalaatikolla, kiipeillään telineissä ja kadotaan piilopaikkoihin. 

 

Suunnitelmat konkretisoituvat miniatyyreistä lavasteiksi Joensuun kaupunginteatterin lavastamolla.


– Lastensatua on aina mukavaa tehdä – tästä tulee hieno! Lavasteita on ollut mielenkiintoista rakentaa, kun niissä on paljon toiminnallisia juttuja, kuten ovia ja luukkuja. Lavasteisin tulee myös paljon värikästä silmänruokaa, lavastamon työnjohtaja
Juuso Ojanen kertoo. 

Lavasteet rakentuvat yhteistyönä pienen tiimin voimin, jossa kaikki tekevät kaikkea. Jokaisella on kuitenkin omat vahvuusalueensa: Ojasella puu, lavasterakentaja Ville Valveella metalli ja Anna Gröhnillä pintakäsittely.

Pintakäsittelyvaiheessa mukana on myös lavastaja Kuittinen, mikä nopeuttaa värien ja pintastruktuurien tekemistä. Lavastaja voi testata toiminnallisuutta heti, kun rakenteet ovat valmiit. 

Lavasterakentaja Anna Gröhn ja lavastaja Jonna Kuittinen ovat käsitelleet portaikon pinnat vesieristeellä ja maalilla. Pintakäsittely jatketaan edelleen.

Työryhmä tutustumassa lavastamolla

Ison Pahan Suden harjoitukset alkoivat maaliskuun alkuviikoilla ohjaaja Anna-Maria Klintrupin johdolla. Koko työryhmä kävi katsomassa lavasteita ennen pintakäsittelyvaihetta. 

– On hyvä, että työryhmä pääsi leikkimään ja kävelemään lavasteissa. Pieniä tarkennuksia niihin tuli, aina on helpompi muokata pikkujuttuja täällä, Ojanen sanoo. 

Vierailut otetaan Ojasen mukaan rutiiniksi esityksestä ja sen lavasteista riippuen.  

 

Työryhmä tutustumassa lavasteisiin. Ohjaaja Anna-Mari Klintrup on noussut ”kiipeilytelineelle”. Kuva: Regina Launivuo.

 

Ison Pahan Suden lavasteet siirretään Viimeisen My Fair Lady -esityksen jälkeen teatterille.  

– Me pyrimme saamaan kaikki iso sinne, mikä vaikuttaa näyttelijöiden toimintaan. Muutama viikko on sen jälkeen lavastamolla rauhallista ja sitten aloitellaan tekemään syksyn juttua, Ojanen sanoo. 

Näytelmän ensi-ilta on 29.4. suurella näyttämöllä.

Seuraavaksi valmistetaan on mummola, jonka miniatyyri näyttää tältä. 

Katso myös

Iso paha susi

Iso paha susi -näytelmässä yhdistellään riemastuttavalla tavalla klassikkosatuja, näyttämöllä seikkailee eri saduista tuttuja hahmoja ja totutut juonikuviot kääntyvät päälaelleen.

Lipunmyynti

Katso teatterilippujen hinnat ja osta pääsylippusi elämysten pariin Suomen itäisimpään ammattiteatteriin.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!