Nummisuutarit-kansanoppera tulee ensi-iltaan lauantaina 6.9.2014 kello 19 Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Teos on läpilaulettu, viisinäytöksinen ooppera näyttelijöille. Se perustuu Aleksis Kiven klassikkonäytelmään Nummisuutarit.
 
Teos kertoo surkuhupaisen tarinan Nummisuutarin Eskon kosioretkestä. Kivi kirjoitti aikanaan näytelmän, joka loi perustan koko suomalaiselle identiteetille ja kielelle. Nummisuutarit ei siis ole vain teksti, vaan se on valtava kasauma historiaa, oletuksia ja kansallista alitajuntaa. Yllättäen klassikkoteksti taipuu hyvin myös laulettuun kansanoopperan muotoon.
Ohjaaja-koreografi Ari Numminen on tiivistänyt Nummisuutarien muodon, liikkeen ja rytmin. Kaj Chydiniuksen sävellykset ovat luoneet esitykselle aivan uuden musiikillisen ympäristön, jonka toteuttaa urkuri Petri Tiainen. Tiainen vastaa myös musiikin sovituksesta, harjoituksesta ja johdosta. Joensuun kaupunginteatterin Nummisuutarit on pauhaava elämys, jossa urut pauhaavat, kansa laulaa ja tanssii.
Iris Roudan jykevän pelkistetty tilasuunnittelu luo puitteet tanssin ja laulun yhdistävälle liikekielelle. Tuotannossa onkin mukana seitsemän tanssijaa sekä viisi nuorta ja notkeaa vierailijaa. Äänisuunnittelu on Miikka Ahlmanin ja valosuunnittelu Mikko Pajasen.
Kiven syntymästä on tänä vuonna kulunut 180 vuotta ja Nummisuutareiden julkaisusta 150 vuotta. Kaj Chydenius puolestaan viettää tänä vuonna 75-vuotisjuhlaansa. Moninkertaisesti olemme siis ajankohtaisten asioiden äärellä.
Esitys kestää noin kaksi ja puoli tuntia ja siinä on väliaika. Liput maksavat 32 euroa ja alennuslippujen hinta on 30 euroa.
 
Lisätietoja ja valokuvia tuotannosta löytyy teatterin nettisivuilta osoitteesta
http://teatteri.jns.fi/index.php/ohjelmisto/tulossa/480-nummisuutarit