Sota-ajan lauluja kuullaan Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä torstaina 3.12.2015 kello 19 Kotirintaman naiset –vierailuesityksessä. Laulajat Ira Kaspi ja Reetta Ristimäki sekä pianisti Eliina Mäkiranta ovat koonneet lauluillan vuoden 1944 radiohiteistä.
Pianisti Eliina Mäkiranta sekä laulajat  Ira Kaspi ja Reetta Ristimäki. Kuvaaja Rimma Lillemägi.
Vuosi 2014 oli jatkosodan päättymisen, Pariisin vapautuksen, ja Normandian maihinnousun juhlavuosi. Kaikkia eurooppalaisia koskettaneella sodalla oli monet kasvot. Paitsi sotilaiden, se oli myös kotirintamalla eläneiden naisten, äitien, vaimojen ja tyttöystävien sota. Kotirintaman radiohitit palaa sota-ajan tunnelmiin kotirintamalla mm. musiikin, lehtileikkeiden ja kirjeiden välityksellä.
”Sota-aikaa on jo tutkittu paljon myös taiteen keinoin, mutta oma sukupolvemme 30-50-vuotiaat haluavat vielä käsitellä sitä omasta näkökulmastaan. Syyllisten etsimisen sijaan haluamme nähdä sen osana eurooppalaisen kärsimyksen historiaa ja kuulla koko tarinan, myös usein unohdettujen; naisten, lasten ja vanhusten äänen.”
Sota-aika oli käsittämättömän raskasta ja jälkeenpäin voi vain hämmästellä naisten, lasten ja vanhusten urheutta. Huolen ja puutteen täyttämän arjen keskellä tärkeäksi henkireiäksi muodostui monelle tuota aikaa eläneelle radio ja musiikki. Romantiikan- ja kauneudennälkä leimasivat ajan musiikkimakua ja tunnelma on leimallisesti samanlainen maasta riippumatta. Pakohetken arjesta tarjosi myös huumori sekä pukuloisto ja rakkaustarinat valkokankailla.
Vuoden 1944 listahittejä ovat mm. White Cliffs of Dower, We’ll meet again, Bei mir bist du schön, La Vie en Rose, Kodin kynttilät, Hymyillen, Väliaikainen, Pieni sydän ja Siks’ oon mä suruinen sekä Salaisuuden kertoa mä voisin. Vihollisrintamien molemmin puolin yhteisiä hittejäkin syntyi esimerkkinä Lili Marleen. Aikakauden suosituimpia artisteja olivat mm. Valtosen sisarusten lauluyhtye Harmony Sisters Suomessa, Vera Lynn Britanniassa, Edith Piaf Ranskassa, Marlene Dietrich USA:ssa ja Zarah Leander Saksassa. Esityksessä kuullaan lauluja suomeksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, venäjäksi ja myös jiddishin kielellä.
Esitys kestää noin kaksi tuntia ja siinä on väliaika. Liput maksavat 25 euroa.
———-
ESIINTYJISTÄ
Ira Kaspi on tullut tunnetuksi verevänä jazz-artistina, joka on esiintynyt paljon mm. duona kitaristi Peter Engbergin kanssa. Hänen viimeisin levytyksensä on Jazz Diva Band with Strings Lohjan kaupunginorkesterin kanssa vuodelta 2012. Esiintymisen ohella Ira opettaa laulua omassa Rytmiomena –musiikkikoulussaan sekä Sibelius-Akatemiassa.
Reetta Ristimäki on koulutukseltaan oopperalaulaja, mutta tullut tunnetuksi monipuolisena musiikkiteatteriammattilaisena. Reetta johti 12 vuotta perustamaansa Musiikkiteatteri Kapsäkkiä. Muusikoiden liitto palkitsi hänet tunnustuspalkinnolla ansioista musiikkiteatterin kehittäjänä 2010.
Eliina Mäkiranta tunnetaan persoonallisena jazzpianistina. Hänen oma kokoonpanonsa Eliina Mäkiranta Quartet julkaisi levyn Pori Jazzien yhteydessä 2013. Hän on soittanut soolopianistina sekä erilaisissa kokoonpanoissa mm. Ira Kaspin Tapani Kansan, Anneli Saariston, Fredin ja Pirkko Mannolan kanssa. Esiintymisen ohella Eliina opettaa pianonsoittoa Porvoon musiikkiopistossa.