Kunnioitus –trilogia sekä Ali Giray tekivät vuoden monikulttuurisuusteot. Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys myönsi tunnustukset 12. toukokuuta osana Uuden suomalaisuuden juhlaa.
Kung Fu panda, Suvi-Maaria Virta ja Laura Rämä
Kunnioitus-trilogia koostui kolmesta osasta: Joensuun kaupunginteatterin Mä soitan veljille –näytelmästä, Lieksa NYT! –ryhmän esityksestä ja Joensuun Multicultural Photography Clubin ja Henna Middeken työpajan tuottamista valokuvista.

”Kaikki kolme osaa avaavat hyvin erilaisilla tavoilla yhtä nykymaailman keskeisintä kokemusta: muukalaisuuden tunnetta ja sen voittamista”
, perusteluissa todetaan.
Giray puolestaan on Joensuun tulkkikeskus Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Lisäksi hän on ollut aktiivinen politiikassa. Giray oli ehdolla kevään eduskuntavaaleissa ja nosti maahanmuuttajien asioita esiin.
”Maahanmuuttajataustaisena ja monikielisenä henkilönä Ali Giray ymmärtää tulkkauksen ja käännöksen merkityksen niin maahanmuuttajan kuin viranomaisenkin näkökulmasta. Joensuun tulkkikeskus osoittaa, että maahanmuutto on aina mahdollisuus ja se on erottamaton osa nykysuomalaista elämää”, tunnustusta perustellaan.
Vuoden monikulttuurisuusteko –palkinnon tarkoitus on nostaa esiin toimintaa, joka edistää monikulttuurisuutta, vastustaa rasismia ja luo ihmisten keskinäistä kunnioitusta Joensuun alueella.