Joensuun kaupunginteatterin Lempi-draama saa ensi-iltansa kiertueella Kontiolahden Ohto-auditoriossa keskiviikkona 23.11.2022 kello 18. Lempin ohjaa näyttelijä Maria Karhapää, joka debytoi Joensuun kaupunginteatterilla ohjaajana. 

Näytelmä perustuu kuusamolaisen Minna Rytisalon palkittuun Lempi-romaaniin. Tarina sijoittuu Lapin sodan aikaan, jolloin kauppiaan kaksostyttäret Lempi ja Sisko nauttivat nuoruudestaan ja etsivät sydämensä valittua.  

– Lempi on tiheätunnelmainen draama. Se kertoo rakkauden voimasta, jonka seuraukset ovat arvaamattomat. Teksti on mielenkiintoinen, hieno ja koskettava. Se sopii hyvin kiertuenäytelmäksi, Karhapää kertoo. 

Lavalla nähdään kolme näyttelijää: Siskon roolissa Regina Launivuo, Viljamina Hannes Mikkelsson ja Elli-piikana Suvi-Maaria Virta. Nimiääniroolissa Lempinä on Minni Gråhn ja toisessa pää-ääniroolissa Lempin ja Siskon isänä Markku Maasilta. Heidän lisäkseen äänirooleissa on joukko Joensuun kaupunginteatterin näyttelijöitä sekä lasten, Anteron ja Aarren, rooleissa Urho Kuokkanen ja Alexandra Launivuo 

Näytelmän kiertuekäyttöön sopivan lavastuksen on suunnitellut Iris Routa. Valosuunnittelun on tehnyt Asko Heiskanen ja äänisuunnittelun Petri Kettunen. Lavastukseen heijastuvien videoprojisointien suunnittelun takana on Tuula Hakulinen. Projisoinneissa käytetään videomateriaalien lisäksi sota-arkiston kuvia. Pukusuunnittelusta vastaa tuore puvustomestari Nina Paakkunainen 

Maakuntaensi-ilta kiertueella

Lempin näytäntöjä on kaikkiaan 16 Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä aina ensi vuoteen 11.2. saakka. Tämän lisäksi teatterituotanto kiertää Kontiolahden jälkeen Juuassa, Kiteellä, Nurmeksessa, Tohmajärvellä, Ilomantsissa ja Lieksassa. 

– Joensuun kaupunginteatteri toimii myös Pohjois-Karjalan alueteatterina. Edellinen maakuntaensi-ilta oli vuonna 2017, kun Koirantähdestä pohjoiseen -tuotanto vietiin Kiteelle. Tällä kertaa Kontiolahti ilmoitti ensimmäisenä halukkuutensa maakuntaensi-iltapaikaksi, hallinto- ja talouspäällikkö Leena Kinanen kommentoi ensi-iltapaikan valintaa. 

Lempi-näytelmän oheistapahtumat

Kirjailija Minna Rytisalo saapuu katsomaan Lempiä 3.12.2022 kello 17.30 näytäntöön Joensuun kaupunginteatterille.  

Ohjaaja Maria Karhapään taiteilijatapaaminen järjestetään puolestaan lauantaina 10.12. kello 16.15–17.15 Joensuun kaupungintalon Tornikabinetissa (4 krs.). Karhapäätä haastattelee tapaamisessa ohjaaja Piia Peltola. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sitä voi seurata livenä teatterin Facebookissa @Teatterijns. 

Joensuun kaupunginteatterilla avataan myös Joensuun Taidelainaamon teoksia esittelevä näyttely “Elämänviivaa”. Näyttely liittyy Lempi-näytelmän teemaan, ja se on vapaasti nähtävissä esitystoiminnan aikana 17.11.2022–11.2.2023 neljännen kerroksen yleisölämpiössä. Näyttelyt toteutetaan yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa. 

Huomio esityksestä: Esitys sisältää kertomuksia väkivaltaisista tapahtumista, jotka voivat aiheuttaa herkimmille katsojille ahdistusta. 

Lisätietoa

Kiertueaikataulut ja yhteystiedot: www.joensuunteatteri.fi/ohjelmisto/lempi/ 
Hae lisää kuvia mediapankistamme: www.joensuunteatteri.fi/mediapankki/ 

Haastattelupyynnöt: Eveliina Salomaa, tiedottaja, 050 344 8140, eveliina.salomaa@joensuunteatteri.fi .

Katso myös

Lempi

Lempi on tiheätunnelmainen ja herkkyydessään väkevä draama rakkauden kannattelemista ja haavoittamista ihmisistä.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!

Mediapankki

Lataa valokuvia käyttöösi.