Karnevalistinen monologi Yrjö Kallisesta, totuudesta, hyvyydestä ja kauneudesta
Teatteri 2.0:n ja Lahden kaupunginteatterin tuottama vierailuesitys Maa jossa sankarit saavat elää nähdään Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä perjantaina 7.10.2016 kello 18:30 ja lauantaina 8.10.2016 kello 14:30.
”Minä se vasta sankari olen. Minut on tarkoitettu suuria tekoja varten! Sinä ja minä. Me. Me ollaan valittuja. Toisin kuin ne. Ne on erilaisia. Ne ei oo me.”
Suomalainen nuorimies, Yrjö Kallinen ja katsojat kohtaavat toisensa vuonna 2016 Suomessa. Maailma on epämääräisistä peloista väärällään, kärjistyneet mielipiteet synnyttävät värittynyttä todellisuutta ja kansa somessa vaanii seuraavaa lynkattavaa. Maanpetoksesta kuolemaan tuomittu rauhanaatteen mies istuu sanomalehdistä kasatussa vankilassaan eikä halua olla sankari kenellekään. Vuonna 1918 ammutut teloituslaukaukset repivät mediaan reikiä, niistä avautuu näkökulmia menneeseen, tai nykyisyyteen. Mennyttä ei voi muuttaa, mutta siitä totta vieköön kannattaa ottaa opiksi.
Miten sankareita tehdään, miten sellaiseksi tullaan? Kenet me nostamme jalustalle tänään?
Aleksi Lavasteen esittämässä inhimillisessä monologissa liikutaan sulavasti filosofisesta pohdinnasta karnevalistiseen revittelyyn. Esityksessä unohdetaan menneiden sukupolvien mielipiteiden haamut, unohdetaan luulot ja katsotaan kaikkia asioita silmästä silmään sellaisina kuin ne ovat, hyväksymättä tai hylkäämättä, levollisesti, uudestaan ja uudestaan.
Esitys kutsuu juuri sinut havahtumaan todellisuuteen – ja vaikuttamaan siihen! Esitys kutsuu sinut tekemään niin kuin itse näet parhaaksi, tai parhaaksi mahdolliseksi.
Esitys kestää noin 45 minuuttia ja sitä seuraa välittömästi noin vartin työpaja, johon yleisö on tervetullut jäämään. Liput maksavat 18/14 euroa. Esityksen valokuvia voi ladata osoitteesta
https://www.dropbox.com/sh/sgwynd1wefb36c6/AABuKGBNFVtd9BXd9JR3p0cMa?dl=0

 
Maa jossa sankarit 1 (kuvaaja Jonni Pantzar)
Monologin esittää Aleksi Lavaste.
Sankarit-aiheisen kirjoituskilpailun voittajaksi valikoitui Petronella Lehtiniemi. Hän sai palkintona oman näytännön esityksestä.
—–
Yrjö Henrik Kallinen (15.6.1886 Oulu – 1.1.1976 Helsinki) oli suomalainen kansansivistäjä, sosialisti ja pasifisti, puhuja ja kirjailija. Vuonna 1918 Kallinen vangittiin ja tuomittiin kuolemaan maanpetoksesta. Hän vapautui vasta yleisessä armahduksessa  vuonna 1921. Kallinen tuli tunnetuksi ennen kaikkea rauhanaatteen puolestapuhujana Suomessa, ja toimi Suomen historian ainoana pasifistisena puolustusministerinä 1946-48. Kallinen oli itseoppinut, hän mm. opiskeli nuorena omin päin englannin kielen, jotta voisi lukea kirjallisuutta intialaisesta filosofiasta, ja päätyi myöhemmin kirjoittamaan ensimmäisen suomenkielisen zen-buddhalaisuutta käsittelevän teoksen. Kallinen sai opetusneuvoksen arvonimen vuonna 1957.
Lavalla Aleksi Lavaste
Käsikirjoitus Jonni Pantzar
Ohjaus Saana Lavaste
Ääni- ja valosuunnittelu Saija Raskulla
Visualisointi Minna Sundelin
Tuottaja Saara Rautavuoma
Tuotanto Teatteri 2.0 ja Lahden kaupunginteatteri