Uuden näytelmän ohjelma UNO // Uuden näytelmän kuukausi 2017
Marraskuu täyttyy suomalaisesta näytelmästä
Uuden näytelmän ohjelma (UNO) toteuttaa yhdessä teatterin ammattilaisten kanssa koko marraskuun kestävän tempauksen suomalaisen näytelmäkirjallisuuden juhlistamiseksi. Uuden näytelmän kuukausi -kampanjan tarkoituksena on herättää teattereiden yleisöjä ympäri Suomen pohtimaan, mistä suomalaisessa näytelmässä on kyse. Ketkä sitä tekevät? Miltä se tuntuu, näyttää ja kuulostaa?
Kampanjan aikana tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen näytelmään:

  • Marraskuun esityskalenteri johdattaa suomalaisen näytelmän äärelle teattereihin eri puolilla Suomea. Osallistumalla #katsonäytelmä -yleisöhaasteeseen voi jakaa jotain kokemuksestaan suomalaisen näytelmän parissa ja samalla voittaa lisää uusia elämyksiä teatterissa.
  • Suomalaisesta näytelmästä pääsee nauttimaan pieninä annoksina lukemalla kampanjan Facebook-sivuilla päivittäin jaettavia näytelmäsitaatteja ja tarttumalla kampanjan teattereissa jaettaviin sitaatti-postikortteihin.
  • Näytelmän ammattilaisten ajatteluun pääsee kurkistamaan Ammattina näytelmäkirjailija -tilaisuuksissa, jossa tekijät kertovat työstään. Jyväskylän, Turun ja Lahden kaupunginteattereissa järjestettävät yleisötilaisuudet tallennetaan podcasteiksi. Lisäksi kuukauden aikana eri teattereissa järjestetään avoimia esittelyjä ja tekijähaastatteluja ajankohtaisten näytelmien äärellä.
  • Lisää näytelmätietoutta tarjoaa Uuno ja suomalainen näytelmä -videosarja, josta julkaistaan kampanjan aikana uusi jakso kerran viikossa nettisivuilla ja Facebookissa.

Uuden näytelmän kuukausi -kampanjan ohjelma ja marraskuun esityskalenteri julkaistaan 30.10.2017 Uuden näytelmän ohjelman nettisivuilla www.uno-npf.fi/kampanja sekä Facebookissa @uudennaytelmanohjelma. Kampanjaan liittyviä sisältöjä voi haarukoida marraskuun ajan myös somesta #UNKK.
KAMPANJAA TOTEUTTAMASSA 24 TEATTERIA YMPÄRI SUOMEN 
Uuden näytelmän ohjelman (UNO) käynnistämä kampanja on suunniteltu yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ry:n, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry:n ja Suomen teatterit ry:n kanssa ja se toteutetaan yhdessä suomalaisten ammattiteattereiden kanssa.
Kampanjassa on mukana 24 ammattiteatteria ympäri Suomen: Ahaa Teatteri (Tampere), Jalostamo-kollektiivi (Helsinki), Joensuun kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Kajaanin Kaupunginteatteri, Kemin kaupunginteatteri, Kokkolan kaupunginteatteri, KOM-teatteri (Helsinki), Kouvolan Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Q-teatteri (Helsinki), Rakastajat-teatteri (Pori), Riihimäen Teatteri, Ryhmäteatteri (Helsinki), Seinäjoen kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri (Helsinki), Tampereen Teatteri, Tanssiteatteri Minimi (Kuopio), Tanssiteatteri Raatikko (Vantaa), Teatteri 2.0 (Tampere), Teatteri Telakka (Tampere), Turun Kaupunginteatteri ja Valtimonteatteri (Helsinki).
UUDEN NÄYTELMÄN OHJELMA (UNO)
Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n vuonna 2016 käynnistämä monivuotinen hanke suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. Sen tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta  ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. UNOn kirjoittajaohjelmissa näytelmäkirjailijat työstävät uusia näytelmiään ja UNOn Verkostossa ammattiteatterit kehittävät yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa uuteen näytelmään liittyvää osaamista ja käytäntöjä. UNOn avulla halutaan laajentaa suomalaisen nykydraaman yleisöpohjaa ja luoda suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta kansallinen ja kansainvälinen ilmiö. Toimintaa rahoittavat Koneen säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, UNOn verkoston toimijat sekä Teatteri 2.0.
LISÄTIEDOT
Saara Rautavuoma, johtaja, UNO
050 302 0706
saara@teatterikaksipistenolla.fi
www.uno-npf.fi/kampanja
www.facebook.com/uudennaytelmankuukausi