Syysohjelmistossa esillä vahvat naiset

Joensuun kaupunginteatterin teatterisyksy 2022 on monipuolinen. Syysohjelmisto sisältää klassikkomusikaalin My Fair Ladyn nuoren naisen kasvutarinan, 39 askelta -hulvattoman mysteerikomedian, Lapin sodan aikaan sijoittuvan Lempi -draaman sekä evakkotaipaleesta kertovan näytelmän Alma – kaksi matkaa Länttä kohti 

– Musikaalia on kysytty meiltä jatkuvasti. Nyt asiat loksahtivat paikalleen ja teatterilla on vihdoin mahdollisuus satsata kalliiseen musikaalituotantoon. Näyttelijäkaartistamme löytyy myös tällä hetkellä kolme taitavaa ja upeaäänistä näyttelijää Eliza Doodlittlen rooliin, teatterinjohtaja Iiristiina Varilo sanoo. 

Ohjelmistossa käsitellään naisen roolia myös komedian ja draaman keinoin. Lempi ja Alma näytelmien selviytymistarinat ovat myös kipeän ajankohtaisia tänä päivänä. 

– Syksyn ohjelmistossa on nähtävissä selviytymistarinatematiikkaa, jossa menneen ajan naisen rooleja peilataan nykynäkökulmasta, Varilo jatkaa. 

Vierailuesityksiä on kaksi, joista ensimmäinen on Suomifilmin salaiset kansiot -komedia ja toinen turkulaisen Linnateatterin lastennäytelmä Tatu ja Patu, elämä ja teot. 

My Fair Lady –musikaali

Ensi-iltaan tulee 24. syyskuuta lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen musikaali. My Fair Lady on todellinen klassikko, jonka tarinan jokainen aika voi kirjoittaa uudelleen. Joensuun kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään nuoren naisen kasvukertomus: Eliza Doolittle on fiksu, kunnianhimoinen nuori nainen, joka haluaa opiskella saadakseen itselleen paremman elämän.  

Doolittlen roolissa vuorottelevat upeaääniset näyttelijät Maria Karhapää, Regina Launivuo ja Suvi-Maaria Virta. Vannoutuneen poikamiehen, Higginsin, roolissa puolestaan Joni Kuokkanen ja Petteri Rantatalo. Näytelmän ohjaa Katriina Honkanen. Näyttämöllä nähdään jälleen Riverian tanssialan opiskelijoita Outokummusta. Musikaalin klassikkolauluja ja tansseja rytmittävässä viisihenkisessä orkesterissa on puolestaan mukana opiskelijoita Joensuun konservatoriosta. Luvassa on pukudraamaa ja silmiä hivelevän kauniita kohtauksia.

39 askelta – hulvaton mysteerikomedia

John Buchanin kirjaan ja Alfred Hitchcockin elokuvaan perustuva parodia 39 askelta täyttää pikkujoulukomedian paikan Joensuun kaupunginteatterin syysohjelmistossa. Nostalgisen dekkarikomedian päähenkilö Richard Hannay sotketaan tahtomattaan vakoilutapaukseen, kun hän joutuu yllätyksekseen epäillyksi murhasta. Alkaa hurja pakomatka ympäri Brittein saaria.  

Näytelmässä neljä näyttelijää taituroi yli 40 roolissa, esimerkiksi uusimpana Joensuun kaupunginteatteriin uusin näyttelijäkiinnitys Kirsi Kärnä, joka näyttelee kaikki naisroolit. 1930-luvulle sijoittuvasta tarinasta löytyvät agenttitarinoiden kaikki piirteet höystettynä nopeilla roolivaihdoilla ja hauskoilla teatterillisilla kikoilla. Komedian lavastaa ja ohjaa Seppo Honkonen. Sen ensi-ilta on 19. marraskuuta. 

Lempi – väkevä draama rakkauden voimasta

Lempi on tiheätunnelmainen ja herkkyydessään väkevä draama rakkauden kannattelemista ja haavoittamista ihmisistä. Esityksessä eletään Lapin sodan aikaa. Kauppiaan kaksostyttäret Lempi ja Sisko nauttivat Rovaniemen kauppalassa nuoruudestaan saksalaissotilaiden huomion keskellä.  

Lempi perustuu kuusamolaisen Minna Rytisalon palkittuun romaaniin. Se kertoo rakkauden voimasta, jonka seuraukset ovat arvaamattomat. Näytelmä on näyttelijä Maria Karhapään ensiohjaus Joensuun kaupunginteatterissa. Ensi-ilta on kiertueella Kontiolahden auditoriossa 23. marraskuuta.

Alma – kaksi matkaa Länttä kohti

Joensuulaisen näytelmäkirjailija Pirkko Kurikan kirjoittama ja ohjaama esitys Alma – kaksi matkaa Länttä kohti on runollinen teos, ihmetarina ja legenda. Se tuo näyttämölle kirjailijan, joka kertoo mummonsa evakkotaipaleesta Viipurista kohti länttä. Teos tuo näyttämölle myös orpotytön, joka joutuu jättämään kotiseutunsa ja lähtee vaeltamaan kohti länttä.  

Ajankohtainen Alma vie katsojan ylirajallisuuden, ihmiseksi kasvamisen ja ihmisyyden teemojen äärelle. Joensuun Vapaa Teatteri ja Joensuun kaupunginteatterin yhteistyönä toteutettu esitys on tilattavissa myös kiertueelle. Uusintaensi-ilta on 16. syyskuuta.

Vierailuesitykset

Syyskauden aikana vierailuesityksiä on kaksi. Suomifilmin salaiset kansiot -komediassa kirjoitetaan suomifilmin historiaa uusiksi hillittömällä otteella. Samalla tehdään läpileikkaus elokuvahistorian naisroolien jatkumosta nykypäivään. Ohjaajana Ria Kataja. 

Tatu ja Patu, elämä ja teot -lastennäytelmä perustuu palkittuun ja suosittuun Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjasarjaan. Turkulaisen Linnateatterin lastennäytelmä on pullollaan hauskoja hetkiä, outoja asioita, riemukasta musiikkia ja ennennäkemättömiä paljastuksia.

Syysohjelman lipunmyynti alkaa 29. huhtikuuta

Joensuun kaupunginteatterin lipunmyynti vaihtuu Lippupisteelle huhti–toukokuun aikana. Syysohjelmistosta My Fair Lady -musikaali tulee ensimmäisenä myyntiin 29. huhtikuuta ja loput syysohjelmistosta toukokuun aikana.   

Lipunmyynnin vaihdoksesta tiedotetaan vielä erikseen.  

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Yhteystiedot

Saapumisohjeet ja Joensuun kaupunginteatterin yhteystiedot.