Suomen sata vuotista historiaa kunnioittaen Joensuun kaupunginteatterin tämän syyskauden 2017 suurin produktio ei ole yhtään vähempää kuin uusi versio akateemikko Väinö Linnan klassikosta Täällä Pohjantähden alla. Esitys on teatterinjohtaja Iiristiina Varilon ensimmäinen ohjaus suurella näyttämöllä. Dramatisoinnista on Varilon kanssa vastannut Janne Rosenvall.
– Mieleeni alkoi puskea nöyryyttä ja jopa piinaavaa pelkoa. Miten käsitellä Suomen ehkä merkittävintä kirjallista teosta ja miten pureutua sisällissodan inhimilliseen tragediaan, kuvailee Rosenvall tunteitaan puolitoista vuotta sitten urakan alussa.
Täällä Pohjantähden alla käsittelee vuoden 1918 sisällissotaan johtaneita asioita ja varsinaisen sodan tapahtumia ”toisten” eli sodan hävinneiden punaisten näkökulmasta. Tapahtumat kietoutuvat Pentinkulman kylään ja Koskelan, Kivivuoren, Töyryn ja Laurilan perheiden sekä pappilan väen elämänkulkuun. Maalaiselämä, torpparius, työläisten oikeudet, sosialismin nousu ja toivo paremmasta elämästä ovat esityksen teemoja unohtamatta Akselin ja Elinan rakkaustarinaa.
Tekijät                                                        
Täällä Pohjantähden alla on Joensuun kaupunginteatterin tämän kauden suurin produktio, jossa mukana on teatterin koko henkilöstö, vierailevia näyttelijöitä, avustajia ja tanssijoita. Päärooleissa ovat Maria Sarkkinen (Elina) ja Olli Haataja (Akseli). Koreografiasta on vastannut Ari Numminen, valo-ja videosuunnittelusta Anssi Pennanen, lavastus- ja pukusuunnittelusta Kaisu Koponen sekä musiikin sovituksesta ja sävellyksestä Petri Tiainen.
Ensi-ilta lauantaina 25.11.2017 klo 19 Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.
Liput 30/28/16 €
Lisätietoja ja pressikuvia tuotannosta:
https://www.joensuunteatteri.fi/ohjelmisto/taalla-pohjantahden-alla