Joensuun kaupunginteatterilla on avattu kaksi uutta kuvataidenäyttelyä, jotka liittyvät kevään ohjelmistoon. 

Vaarallisia suhteita -pukudraaman ensi-illan aattona avattiin ”Viettelyksiä!”-näyttely, joka esittelee taidemaalari Juhani Tuomen öljyvärimaalauksia toisen kerroksen lämpiössä. Hirvimetsän ensi-illan yhteydessä avattiin myös ”Mitä sä oot – kuka sie oot?”-näyttely, joka esittelee kuvataiteilija Sanni-Maaria Puustisen suurikokoisia hiilipiirroksia neljännen kerroksen lämpiössä.

Näyttelyihin on vapaa pääsy ja ne ovat avoinna esitystoiminnan aikana. Tarkista esitysajat esityskalenteristamme.

“Viettelyksiä” – Juhani Tuomi, 21.2.–25.4.2023 

Juhani Tuomi on Joensuussa asuva ja työskentelevä tamperelainen taidemaalari. “Viettelyksiä” -näyttely esittelee Tuomen yhdeksän uusinta öljyvärimaalausta. Maalaussarjan lähtökohta on Vaarallisia suhteita -näytelmä.

– Alkutilanne oli suorastaan haastava, kun maalausprosessi törmäytetään kahden eri taidelajin rajapinnalle. Suurin pelkoni oli, että maalaamiseni pullahtaisikin kuvitukseksi, Tuomi kertoo.

Maalaukset ovat Tuomen mielikuvia 1700-luvun loppupuolen pukudraamoista, niiden hahmoista ja käänteistä. 

– Minulle oli tärkeää kunnioittaa annettuja lähtökohtia, ja samaan aikaan pitäytyä täysin kuvataiteen ytimessä, maalauksessa ja sen kielissä, ja olla täysin uskollinen omalle taiteelliselle prosessille. 

Tuomi kiittelee prosessia mielenkiintoiseksi ja kaikessa erilaisuudessaan hedelmälliseksi.  

Juhani Tuomen verkkosivut: https://juhanituomi.com/

“Mitä sä oot – kuka mie oon?”
Sanni-Maaria Puustinen, 18.2.–17.4.2023  

Kuvataiteilija Sanni_Maaria Puustinen seisoo suuren karhua esittävän hiilipiirroksen edessä.
Kuvataiteilija Sanni_Maaria Puustisen hiilipiirrokset ovat suurikokoisia. Kuva: Eveliina Salomaa

 

Sanna-Maaria Puustinen on pohjoiskarjalainen kuvataiteilija, sekä perinteentutkimuksen maisterivaiheen opiskelija Itä-Suomen yliopistossa. Yhteys luontoon ja eläimiin on ollut aina Puustiselle tärkeää, ja se näkyy hänen kuvataiteessaan ja opinnoissaan.  

– Erilaiset luonnonympäristöt ja habitaatit, metsät, suot ja vesistöt, sekä kulttuurimaisema laidunmaineen ja peltoineen, on aina ollut taiteessani merkityksellistä. Niitä asuttavat eläimet ovat useimmiten pääosassa teoksissani.  

Opinnoissaan Puustinen on keskittynyt tarkastelemaan suhdettamme luontoon ja eläimiin, sekä siihen liitettäviä merkityksiä ja arvoja.  Hänen työskentelyssään jatkuvana teemana kulkee myyttinen kerronta ja ihmisen ajassa muuttuva dialogi ympäristönsä kanssa.

– Käynnissä oleva paradigman muutos ympäristön ja eläinten toimijuuden hyväksymiseksi pakottaa meidät kysymään itseltämme uudestaan keitä me olemme suhteessa näihin ei-inhimillisiin muihin. Ja ennen kaikkea kysymään vastaan tulevalta eläimeltä, sen eläimen katseen edessä, kuka sie oot? 

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!