Joensuun kaupunginteatterin pohjoismainen vuosi jatkuu syyskaudella 2019. Tarjolla on koomisia, traagisia ja koomisen traagisia näytelmiä.
Kausi avataan syyskuun 14., kun klassikkonäytelmä Jeppe Niilonpoika saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä. Tarina Jepestä, joka ratkeaa juomaan, lienee monille tuttu ainakin nimenä. Nyt klassikko saa uuden muodon ja päivitetyn esillepanon. Realismin ja fantasian lankoja yhteen kutova esitys piirtää riehakasta pilakuvaa parisuhteesta, politiikasta ja kiusauksilla katetusta maailmasta, jossa Jepellä on niin monta hyvää syytä juoda. Ohjaajana vierailee Samuli Reunanen.
Pienellä näyttämöllä tulee 21. syyskuuta ensi-iltaan Mika Myllyahon kirjoittama komedia Korjaamo. Autokorjaamon seinien sisällä kaksi elämää nähnyttä ja elämän kolhimaakin miestä käyvät läpi matkaansa siihen pisteeseen, jossa he nyt ovat. Ja katsovat he vähän kohti tulevaakin. Ohjaajana vierailee Seppo Honkonen. Näytelmä kuuluu teatterin kiertueohjelmistoon.
26. syyskuuta tulee ensi-iltaansa Polkuja teatteriin – hankkeen Selviytyjät forum-teatteriesitys. Merja Pennasen ja Sanna Kärkkäisen johdolla monikulttuurinen työryhmä esitys kiertää syksyn aikana ympäri maakunnan kouluja. Esityksen jälkeen on yhteinen tilaisuus, johon työryhmä haluaa kutsua yleisönsä ratkomaan kanssaan näytelmän tapahtumia.
Lokakuun 12. päivä saa Joensuussa ensi-iltansa Alkutuotanto eli näytelmä, joka menee metsään. Jonni Pantzarin kirjoittama Alkutuotanto on silmiä avaava ekokomedia muutamasta ihmisestä ja kaikista maailman eläimistä. Saana Lavasteen ja Iiristiina Varilon yhdessä ohjaamassa vauhdikkaassa esityksessä näyttelijät Tommi Kainulainen ja Aleksi Lavaste urakoivat kahdestaan yli kolmekymmentä roolia. Esitys on Joensuun ja Lahden kaupunginteattereiden sekä Teatteri 2.0:n yhteistuotanto.
Marraskuun lopulla, 23.11. on puolestaan ensi-illassa hapanimelä konttorikomedia Koko homman pomo. Elokuvaohjaaja Lars von Trier ja näytelmäkirjailija Jack Mac Namara ovat yhdessä kirjoittaneet Trierin elokuvan pohjalta tämän hirtehisen näytelmän työyhteisöstä ja inhimillisistä heikkouksista. Pomona ei aina ole helppoa, jos ei alaisenakaan. Ohjaajana vierailee joensuulaisille tutuksi tullut Anna-Maria Klintrup.
Vierailuesitys Saikkua, kiitos nähdään kahdesti suurella näyttämöllä 17.10.2019. Jo 100.000 esityksen nähnyttä katsojaa ei voi olla väärässä. Yksin sateessa –festivaali järjestetään perinteisesti marraskuussa. Teatterin pienellä näyttämöllä saa festivaalin päätöspäivänä 30.11. Suomen ensi-iltansa pohjoiskarjalaisten taiteilijoiden Mari Kortelaisen ja Kalle Pulkkisen uusi tanssiteos Muteco. Lisäksi lapsille ja lapsiperheille on tarjolla viikonvaihteessa 22.-23.11. neljä kertaa vierailuesitys Tatu ja Patu, syömään! Lisäksi yläkoululaisille suunnattu esitys Piilossa jatkaa kiertueilla.
Syyskausi avataan perinteisesti Joen yön avoimilla harjoituksilla 30.8.