Joensuun kaupunginteatterin suuren näyttämön äänijärjestelmää nykyaikaistetaan kesän aikana laajalla remontilla. Äänijärjestelmän uudistamisen tavoitteena korkeatasoinen ja laadukas teatterielämys jokaiselle teatterikatsojalle. 

Teatteri on kulttuurin esitysmuotona kovassa kilpailutilanteessa, jossa katsojien mielenkiinnosta taistelevat myös kotitoistopalvelut, elokuvat ja muut kulttuuripalvelut. Tässä kilpailussa marginaalit merkitsevät.

– Miellyttävän katsojakokemuksen saavuttamisessa ääneen liittyvät asiat eivät ole niistä pienimpiä. Francis Ford Coppola on sanonut, että 90 prosenttia siitä, mitä ihminen näkee elokuvassa, on ääntä. Sama pätee teatteriin. Oikea ja tarpeenmukainen äänentoisto on Joensuun kaupunginteatterille elintärkeä, Joensuun kaupunginteatterin käyttöpäällikkö Marko Pölönen sanoo. 

Teatteri haluaa tuottaa mahdollisimman korkeatasoisen elämyksen niin taiteellisesti kuin teknisestikin. Tavoitteena on myös se, että äänentoisto olisi jokaiselle katsomon penkille tasa-arvoinen eli yhtä laadukas.

– Vanhalla äänijärjestelmällä suurimmat muutokset olivat jopa 18 desibeliä ihmisen kuuloalueen herkimmillä osilla. Uudella järjestelmällä on tavoitteena päästä koko katsomoalueella +/- 3 desibelin muutoksiin, Pölönen vertailee. 

Uuden kaiutinjärjestelmän mahdollisuudet

Teatterin äänisuunnittelun tulevaisuus on immersiivisessä äänessä. Immersiivisellä äänellä tarkoitetaan äänikuvaa, joka ympäröi kuulijan 360-asteisesti. Usein immersiivistä ääntä kuvaillaan 3D-ääneksi sen luoman äänen syvyysvaikutelman vuoksi. Äänikuva on luonnollisempi ja taajuusvasteeltaan sekä äänenpaineeltaan tasaisempi.  

– Teatteriäänisuunnittelussa immersiivisen äänen suurin hyöty on siinä, että näyttelijän lokalisointi toimii siinä parhaiten. Tällöin katsojalla on kokemus, että ääni tulee näyttelijän suusta eikä usean metrin korkeudessa roikkuvasta kaiuttimesta. Tämä tapahtuu vielä niin, että ei ole mitään väliä missä katsoja istuu, vaan hän saa tasan saman informaation yhtä lujaa ja selkeästi niin etu- kuin takariviin, Pölönen kertoo.  

Toinen merkittävä hyöty on 360-asteisten äänikuvien rakentamisessa. On mahdollista luoda äänikuvia, joissa esimerkiksi juna saapuu asemalle matkaten äänellisesti salin halki. Tällaiset ratkaisut tekevät katsojalle teatterikokemuksesta miellyttävän.  

– Voidaankin liioittelematta sanoa, että immersiivinen ääni on suurin muutos äänialalla sitten ajan, kun monoääni muuttui stereoääneksi, Pölönen sanoo. 

Avustettu kuuntelu kaikille katsomopaikoille

Joensuun kaupunginteatterin suuren näyttämön äänijärjestelmän uusimisen yhteydessä uusitaan myös avustettu kuuntelu. Avustettu kuuntelu tulee kattamaan koko salin ja parven.  

– Permannon avustettua kuuntelua parannetaan kaksikenttäisellä induktioluupilla, jolloin näyttämöllä oleva äänitekniikka ja avustettu kuuntelu eivät ”riitele” keskenään ja aiheuta induktiosta johtuvia häiriöitä kumpaankaan järjestelmään, Pölönen kertoo. 

Avustetun kuuntelun ja immersiivisen kaiutinjärjestelmän lisäksi uusitaan äänipöytäjärjestelmä, ajotietokoneet, äänikaapelointi sekä äänen ja valon ajotarkkaamo. Kaiken kaikkiaan suuren näyttämön äänentoiston remontti maksaa noin 300 000 euroa.

Yleisö pääsee nauttimaan uudistuksista My Fair Ladyn ensi-illassa 24. syyskuuta.

 

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!