Yksin sateessa? -nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaali Joensuussa 2.-5.12.2014
Kahdettatoista kertaa järjestettävä Yksin sateessa? -nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaali tuo Joensuuhun mukanaan ajankohtaisen ja provosoivan ohjelmiston 2.-5.12.2014. Esittävän taiteen uusia muotoja esittelevällä festivaalilla nähdään niin kansainvälisesti merkittäviä taiteilijapersoonallisuuksia kuin valtakunnallisten ja paikallisten taiteilijoiden tuottamia esityskonsepteja.
Teosvalinnat ovat taiteilijoitten henkilökohtaisia, sosiopoliittisia kannanottoja siihen, miten yksilö liikkuu, esiintyy, eläytyy ja toimii näinä murrosten ja mullistuksien aikoina, jotka jälleen kerran pakottavat meidät kyseenalaistamaan vallitsevat menetelmät, rakenteet ja järjestelmät, niin yhteiskunnassa kuin taiteessa.
Festivaalin pääyhteistyökumppanina toimii jo kolmatta vuotta peräkkäin Joensuun kaupunginteatteri. Suurella näyttämöllä nähdään torstaina 4.12. bulgarialaisen Ivo Dimchevin interaktiivinen P Project -teos, jossa hän palkitsee osallistujia siitä että he uskaltautuvat lavalle esiintymään hänen kanssaan. Perjantaina 5.12. on vuorossa Satu Tuomiston alastomuudellaan kohua herättänyt Riisuttuna -tanssiteos.
Pienellä näyttämöllä nähdään torstaina 4.12. kahden teoksen ilta, jossa esitetään Ulla Mäkisen massakoreografia Annettu tila, joka muotoutuu suuren ihmismäärän pieneen tilaan ahtautumisen haasteesta, sekä Masi Tiitan Sotilas soolo, joka on minimalistisen herkkä ja terävä maskuliinisuuden muotokuva.
Perjantaina 5.12. Jeremy Wade kutsuu pienellä näyttämöllä yleisön kuolemaan. Hänen sooloteoksensa Death Asshole Rave Video on liikkeestä, äänestä ja sanoista rakennettu kone joka pohtii, mitä sen jälkeen tulee, kun sopimamme yhteiskunnalliset säännöt ovat hajonneet.
Joensuun kaupunginteatterissa esitettävän ohjelmiston lisäksi, festivaali näkyy myös Joensuun katukuvassa ja muissa tiloissa 2.-3.12.
”Yksin sateessa? -festivaalin nähtävä tanssitaide pyrkii monelta osin ajattelemaan uudelleen tanssiteoksen käsitteitä. Tule festivaalille kokemaan, ajattelemaan, liikuttumaan ja osallistumaan!”
– Tomi Paasonen, kuraattori
Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan lokakuun alussa osoitteessa: www.itak.fi

Ulla Mäkinen: Annettu Tila
Masi Tiitta: Sotilas
Joensuun kaupunginteatteri, pieni näyttämö, Rantakatu 20
To 4.12.2014 klo 17.00
HUOM. esitysten välissä on väliaika
Liput alkaen 18/16 e
Ulla Mäkinen: Annettu tila
Ajan ja avaruuden kompositio kahdellekymmenelleseitsemälle tanssijalle, yhdelle äänitaiteilijalle ja neljällekymmenellekahdelle neliömetrille.
Konsepti ja ohjaus: Ulla Mäkinen Sävellys ja äänisuunnittelu: Mikko Kolehmainen Tanssi: Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun 1. ja 3. vuosikurssin opiskelijat Kesto: 40 min
Yhteistyössä: Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokumpu, tanssin koulutus, ITAK ja Joensuun kaupunginteatteri
Masi Tiitta: Sotilas
Masi Tiitan Sotilas piirtää vähäeleisesti yksinäisen ja ilmeettömän sotilaan muotokuvan, jonka tyhjän kuoren alta nousee vapautuneesti aistikkuutensa tunnustava mies.
Taidehistorian, populaarikulttuurin ja alitajuntaamme iskostuneen sotakuvaston kanssa flirttaileva teos puhaltaa pölyt parasta ennen -päivämäärän ylittäneestä mieskuvasta. Tiitan Sotilas esittää kuinka päivittäin toistuvissa rituaaleissa vanha mieskuva tuotetaan ja vahvistetaan aina uudestaan.
Teos ottaa häpeilemättömästi kantaa herkän eroottisen miehen puolesta. Tiitta paljastaa oman kehonsa ja sielunsa, antaen ne siekailematta katsojien omien ajatusten heijastuspinnaksi. Sotilaan nöyristelemätön ja suora ilmaisu puhuttelee heitä, jotka ovat valmiita kohtaamaan ja kyseenalaistamaan omat ennakkoluulonsa miehisyydestä. Heitä, jotka haluavat unohtaa perinteisen miehen taakan ja kuvitella muita maailmassa olemisen tapoja.
Teksti: Laura Norppa
Masi Tiitta asuu Helsingissä ja työskentelee tanssin ja esitystaiteen parissa erilaisissa työryhmissä. Viimeksi hän on työskennellyt yhdessä koreografien Satu Herralan, Eeva Muilun ja Anna Mustosen kanssa teoksessa Nature Dances. Sotilas sai ensi-iltansa Uuden tanssin keskus Zodiakissa Helsingissä huhtikuussa 2013.
Koreografia ja tanssi: Masi Tiitta Äänisuunnittelu: Heidi Soidinsalo Valo- ja videosuunnittelu: Ville Seppänen Kuva: Jukka Herttua Valokuva: Jukka Herttua & Jenni Toikka Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Ehkä-tuotanto, Masi Tiitta Residenssituki: MDT (Stockholm), Koneen Säätiö Ensi-ilta 18.4.2013, Zodiak
Kesto: 30 min
Katso teoksen teaser: http://www.youtube.com/watch?v=5HlcGJm7-H4&feature=player_embedded
Esitysvierailujen tuotanto: Itäinen tanssin aluekeskus
Yhteistyössä mukana Joensuun kaupunginteatteri, Joensuun kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Esitykset ovat osa Yksin sateessa –nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaalia.
Ivo Dimchev: P Project
Joensuun kaupunginteatteri, suuri näyttämö, Rantakatu 20
To 4.12.2014 klo 19.00
Liput alkaen 18/16 e
Ivo Dimchevin P Project on interaktiivinen esitys, joka perustuu englanninkielisiin p -kirjaimella alkaviin sanoihin, kuten piano, pray, poetry, pussy, jne. P Project nojaa vahvasti taiteilijan ja yleisön vuorovaikutukseen. Teoksen aluksi yleisölle esitellään ns. Pillu katalogi, jonka jälkeen vapaaehtoiset yleisön joukosta valitut henkilöt kutsutaan kirjoittamaan improvisoitua runoutta lavalle. Osallistujien kirjoittama runous siirtyy reaaliaikaisesti Dimchevin tabletille, jonka pohjalta hän improvisoi pianon kanssa laulaen teoksen musiikin. Illan aikana yleisölle annetaan useita mahdollisuuksia osallistua esitykseen. Osallistuminen palkitaan! Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua monimutkaisen pillu katalogin luomiseen, rakentaa oma pillunsa ja tulostaa siitä postikortti.
Teos perustuu yleisön ja taiteilijan vuorovaikutukseen ja sisältää voimakkaita kohtauksia, mauttomuuksia, hävyttömiä sanoja, sekä suurella todennäköisyydellä myös alastomuutta. Teos ei sovellu lapsille eikä herkille aikuisille!
Sitäkin paremmin teos soveltuu uusista esitysmuodoista kiinnostuneille katsojille, sekä osallistumishaluisille ihmisille, jotka ovat aina halunneet päästä esiintymään Joensuun kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Teoksen esityskieli on englanti.
Konsepti ja musiikki: Ivo Dimchev Esiintyjät: Ivo Dimchev ja yleisön jäsenet
Ohjelmiston kehitys: Matteo Sisti Sette Yhteistuotanto: Impulstanz Vienna, Kaaitheater, Trouble festival/Les Halles,  Hebbel theater / Berlin, Volksroom, Humarts Foundation, Frascati/Amsterdam Teosta on rahoittanut: Flemish Community in Belgium Kesto: n. 60 min, ei väliaikaa
Ivo Dimchev on bulgarialainen koreografi ja esiintyjä. Hänen työnsä ovat äärimmäisiä ja värikkäitä sekoituksia esitystaiteesta, tanssista, teatterista, kuvataiteista, musiikista ja valokuvauksesta.  Hän on urallaan tehnyt lukuisia teoksia ja saanut useita kansainvälisiä palkintoja. Hänen teoksiaan on esitetty niin Euroopassa kuin Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Taiteellisen työnsä ohella, Dimchev opettaa mm. Unkarissa, Belgiassa, Itävallassa ja Sveitsissä.
Katso teoksen trailer: http://www.youtube.com/watch?v=jx7Op3VK1N8
Lisätietoa taiteilijasta: http://www.ivodimchev.com
Esitysvierailun tuotanto: Itäinen tanssin aluekeskus
Yhteistyössä mukana Joensuun kaupunginteatteri, Joensuun kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Esitys on osa Yksin sateessa –nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaalia.
Jeremy Wade: Death Asshole Rave Video
Joensuun kaupunginteatteri, pieni näyttämö, Rantakatu 20
Pe 5.12.2014 klo 17.00
Liput alkaen 18/16 e
Tästä kehosta tulee ruumis, lopulta myös maailmankaikkeus kylmenee ja ehkä olemme jo kuolleet. Joten sanokaamme kyllä kuolemalle! Juhlikaamme sitä! Kuka sanoo, että kuolema on huono asia ylipäätään? Antakaamme kuolemalle sanansa sanottavaksi. Ehkä loppu onkin vasta alkua? Ehkä meidän on kuoltava, herätäksemme täysin ymmärtämään nykyisten olosuhteidemme todellisuutta?
Osittain luento-performanssi ja osittain konsertti, ”Death Asshole Rave Video” on liikkeestä, äänestä ja sanoista rakennettu kone, joka kuulustelee kuolemaa ja kyseenalaistaa niitä sopimuksia joita yhteiskuntana olemme sopineet. Jos sopimamme yhteiskunnalliset säännöt ovat hajoamassa tai ovat jo rikki, niin mitä seuraavaksi? Tämä teos leikkii erilaislla kuolemilla – teatterin kuolemalla, arvojemme kuolemalla, tunteidemme ja kiintymyksemme kuolemalla. On aika kuolla!
Ohjaus, teksti ja esitys: Jeremy Wade yhteistyössä Ezra Greenin kanssa Musiikki: Alessio Castellacci Taiteellinen neuvonantaja: Thomas Schaupp Ensi-ilta: 20.9.2014 Zodiak – Uuden tanssin keskus Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus Kesto: n. 60 min, ei väliaikaa
Jeremy Wade on amerikkalainen tanssija/koreografi joka valmistui vuonna 2000 Amsterdamin School For New Dance Development -koulusta. Waden ensimmäinen kokoillan teos Glory (2006) palkittiin New Yorkissa arvostetulla Bessie- palkinnolla. Tämän jälkeen Wade on asunut Berliinissä ja työskennellyt läheisesti HAU Hebbel am Ufer -teatterin ja dramaturgi Eike Wittrockin kanssa.
Lisätietoa taiteilijasta:  http://www.jeremywade.de/desktop.html
Esitysvierailun tuotanto: Itäinen tanssin aluekeskus
Yhteistyössä mukana Joensuun kaupunginteatteri, Joensuun kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Esitys on osa Yksin sateessa –nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaalia.