Komediallinen dekkarinäytelmä 39 askelta saa ensi-iltansa lauantaina 19.11.2022 kello 17 Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Näytelmän on ohjannut vieraileva ohjaaja ja lavastussuunnittelija Seppo Honkonen 

”Joensuun kaupunginteatterilla nähdään viihdyttävä, yllättävä ja jännittäväkin esitys”, Honkonen kertoo. 

39 askelta perustuu John Buchanin vuonna 1915 ilmestyneeseen romaaniin ja Alfred Hitchcockin vuonna 1935 ohjaamaan jännityselokuvaan The 39 steps. Näytelmä parodioi Hitchcockin elokuville tuttuja agenttitarinoiden piirteitä, joissa toistuvia teemoja ovat muun muassa takaa-ajo, väärä mies ja musta huumori.  

Tarinassa päähenkilö Richard Hannay, Petteri Rantatalo, sotketaan tahtomattaan vakoilutapaukseen, kun hän joutuu yllätyksekseen epäillyksi murhasta. Alkaa hurja pakomatka ympäri Britteinsaaria, kun Richard, poliisit ja kansainväliset vakoojat perässään, yrittää puhdistaa nimeään ennen kuin on liian myöhäistä. Ja mitä tarkoittaakaan ne 39 askelta? 

Mysteeriä selvittää Joensuun kaupunginteatterilla neljä näyttelijää: Petteri Rantatalo, Joni Kuokkanen, Jaakko Tohkanen ja Kirsi Kärnä, jotka taituroivat noin 39 roolissa. 

Näytelmä on palkittu brittiläisellä Olivier- ja amerikkalaisella Tony-teatteritaiteen palkinnolla. Lontoossa 39 askelta palkittiin 2007 vuoden parhaana komediana ja sitä esitettiin yhtäjaksoisesti liki 9 vuotta. Broadwayllakin esitys nähtiin yli 800 kertaa. Suomessa 39 askelta -näytelmää on esitetty 2000-luvulla yhdeksässä eri teatterissa noin 40 000 katsojalle. 

39 askelta -oheistapahtumat  

Ohjaaja Seppo Honkosta on mahdollista tulla tapaamaan ja kuulemaan taiteilijatapaamiseen, joka järjestetään ennen ensi-iltaa lauantaina 19.11. klo 15.30–16.30 Joensuun kaupungintalon Tornikabinetissa (4 krs.). Honkosta tapaamisessa haastattelee ohjaaja Timo Ventola. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sitä voi seurata livenä teatterin Facebookissa @Teatterijns. 

Joensuun kaupunginteatterilla avataan näyttely “Pakomatkalla”, joka esittelee Leila Tanskasen sekatekniikkateoksia dekkarinäytelmään teemaan liittyen. Näyttely on vapaasti nähtävissä esitystoiminnan aikana 18.11.2022–11.2.2023 toisen kerroksen yleisölämpiössä. Näyttelyt toteutetaan yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa. 

Katso myös

39 askelta

John Buchanin kirjaan ja Alfred Hitchcockin elokuvaan perustuva parodia 39 askelta sijoittuu 1930-luvulle. Siitä löytyvät agenttitarinoiden kaikki piirteet höystettynä nopeilla roolivaihdoilla ja hauskoilla teatterillisilla kikoilla.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!