Joensuun kaupunginteatteri palkittiin kahdella teatterialan palkinnolla Thalia-gaalassa maailman teatteripäivänä 27.3.2023. Äänisädepalkinto myönnettiin teatterin äänimestari Michael Bögerille Fahrenheit 451 -esityksen äänisuunnittelusta. Voimavara-palkinto annettiin näyttämömestari Anssi Pennaselle työyhteisön voimavarana toimimisesta. 

 Äänimestari Michael Bögerin Fahrenheit 451 -äänisuunnittelulle sädepalkinto 

Joensuun kaupunginteatteriin 36-vuotias Michael Böger päätyi äänimestariksi viisi vuotta sitten Berliinin Schaubühne-teatterista. Sitä ennen hän työskenteli Vaasan kaupunginteatterissa.  


Koulutukseltaan Böger on taiteen maisteri. Hän on opiskellut elokuva- ja tv-alaa Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Etelä-Saksan Filmakademie Baden-Württembergissä. 


Joensuun kaupunginteatterissa keväällä 2022 ensi-iltansa saanut ja yhteistuotannossa Joensuun ylioppilasteatterin kanssa valmistettu 
Fahrenheit 451 perustuu Ray Bradburyn samannimiseen klassikkokirjaan. Alkuperäisteoksen pohjalta näytelmän dramatisoi ja ohjasi Piia Peltola.

– Fahrenheit 451- näytelmässä äänityön kannalta oli hedelmällistä, että esityksen käsikirjoituksessa oli suhteellisen paljon äänivetoista juonenkuljetusta, Böger kertoo palkitun äänisuunnittelun synnystä.
 

 

Palkintoperustelut:  

“Esityksen ansiokas äänisuunnittelu piirsi esiin esityksen alati vaihtuvia tapahtumaympäristöjä ja elokuvaäänisuunnittelun keinoja. Bögerin äänisuunnittelu on runsas, mutta ilmava ja tyylipuhdas esimerkki siitä, miten ääni kulkee teoksen punaisena lankana alusta loppuun. Se on keskeinen osa esityksen tarinankerrontaa ja tukee katsomiskokemusta taitavasti.” 


Sädepalkinto on vuosittain jaettava valtakunnallinen kunniapalkinto ansioituneille suunnittelijoille. Palkitut valitsee Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden (SVÄV) sekä Lavastus- ja pukusuunnittelijoiden (LP) hallitukset.
 

 

Näyttämömestari Anssi Pennaselle Voimavara-palkinto 

Savolaislähtöinen, 44-vuotias, Anssi Pennanen on työskennellyt Joensuun kaupunginteatterilla 15 vuotta ensin näyttämömiehenä sitten näyttämömestarina.   

Koulutukseltaan Pennanen on medianomi. Ennen teatterialaa hän työskenteli elokuva- ja tv-tuotantojen parissa. 


Pennanen toimii esihenkilönä tiimissään, jossa hän tekee myös näyttämömiehen töitä. Lisäksi hän on yhteyshenkilö teatterin muihin osastoihin tuotannon eri vaiheissa. Pennasen monipuolista osaamista on ollut esillä myös useissa teatteriesityksissä videoprojisointeina.
 


Teatteriesityksissä näyttämömiesten tehtävänä on siirtää ja vaihtaa lavasteita, mutta monesti he myös avustavat näytelmän eri rooleissa. 
  

– Olen syystä hakeutunut kameran tai lavan taakse, en “framille”, kommentoi Pennanen roolisuorituksiaan hymyillen. 

 

Palkintoperustelut: 

“Näyttämömestari Anssi Pennasen kanssa on innostavaa ja turvallista työskennellä. Hänen vaatimaton, rehellinen ja rauhallinen otteensa työn tekemiseen luo hyvää työilmapiiriä. Pennanen kantaa ihailtavasti vastuuta, puuttuu epäkohtiin rakentavasti, huolehtii muiden jaksamisesta ja on kiinnostunut ratkomaan ongelmia toimien työyhteisönsä parhaaksi.” 


Voimavara-palkinnon jakaa Teatterialan ammattilaiset (TAM), joka haluaa kiinnittää huomiota työhyvinvointiin ja nostaa esiin henkilöitä, jotka rakentavat tervettä ja innostavaa työilmapiiriä ja ovat esimerkkinä muille. Palkinnonsaaja on valittu jäsenten ehdotuksista.
 

Äänimestari Anssi Pennanen. Kuva: Riikka Hurri

Katso myös

Michael Bögerin Fahrenheit 451 -äänisuunnittelu ehdolla sädepalkinnon saajaksi

Joensuun kaupunginteatterin äänimestari Michael Böger on ehdolla äänisädepalkinnon saajaksi Fahrenheit 451 -näytelmän äänisuunnittelusta. Voittajat julkistetaan maailman teatteripäivänä 27.3.2023.

Maailman teatteripäivänä 2023 kulttuurilla on yhä tärkeämpi merkitys

Maanantaina 27.3.2023 vietämme kansainvälistä maailman teatteripäivää. Joensuun kaupungintalon tornissa liehuu Suomen lippu päivän kunniaksi.

Yhteystiedot

Saapumisohjeet ja Joensuun kaupunginteatterin yhteystiedot.