Teatterisyksyn kohokohta Joensuun kaupunginteatterilla on klassikkomusikaali My Fair Lady, jonka ensi-ilta on 24.9. kello 17 suurella näyttämöllä. Musikaali on kaupunginteatterin mittaluokassa suurtuotanto. Näytelmän ohjaa Katriina Honkanen. Kaikkiaan työryhmässä on mukana puolisataa teatterin ammattilaista. 

My Fair Lady on totuttu näkemään tarinana, jossa professori Higgins koulii kukkaistyttö Eliza Doolittlesta seurapiirikelpoisen opettamalla hänet puhumaan sivistyneesti. 

– Mietin heti, että haluan tehdä musikaaliin raikkaamman näkökulman. Se oli myös toive teatterilta ja työryhmältä. Minusta siinä on onnistuttu, ohjaaja Honkanen sanoo.

Eliza tiedonportailla

Joensuun kaupunginteatterilla nähdään nuoren naisen kasvukertomus: Eliza on fiksu, kunnianhimoinen nainen, joka haluaa opiskella saadakseen itselleen paremman elämän. Esityksessä Eliza nähdään toimijana, ei kohteena. Hän haluaa oppia muutakin kuin kauniita korulauseita. 

– Musikaalissa ollaan paljon sanojen, lukemisen ja kirjojen äärellä. Se näkyy myös meidän tulkinnassamme eli meillä on kirjat vahvasti esillä. Elizan lentoon nousu pitää sisällään enemmän kuin vain sen, että hän oppii puhumaan sivistyneesti. Hän on tiedonpolulla, kiipeää tiedonportaat ylös ja valmistautuu uuteen elämään, Honkanen kuvailee Elizan kasvua. 

Joensuussa Eliza Doolittlen roolissa on poikkeuksellisesti kolmoismiehitys. Roolissa vuorottelevat upeaääniset näyttelijät Maria Karhapää, Regina Launivuo ja Suvi-Maaria Virta. Vannoutuneen poikamiehen, tiedemies Higginsin, roolissa nähdään puolestaan Joni Kuokkanen ja Petteri Rantatalo. Ensi-illassa Elizan roolissa on Regina Launivuo Higginsinä Petteri Rantatalo.

Kolmois- ja tuplaroolitukset ovat tarkoittaneet enemmän työtä koko työryhmälle. 

– Kaikki Elizat ovat niin erilaisia kuin olla ja voi, mutta kukaan heistä ei ole räsynukke, jota heitellään, vaan he ovat näytelmässä oman elämänsä keskiössä. Myös Higginssit ovat hyvin erityyppiset, he tekevät työtä hieman eri kautta. Molemmat ovat uskottavia tiedemiehiä, Honkanen arvioi.

Higgins on ennen kaikkea tiedemies, joka on enemmän kiinnostunut Elizan puheenparren kehittämisestä kuin Elizasta. Hänellä on kuitenkin tunteita Elizaa kohtaan, samoin kuin nuorella aatelimies Freddy Eynsford-Hillillä, jota musikaalissa näyttelee Hannes Mikkelsson.

Suurtuotanto Joensuussa

Musikaali on Joensuun kaupunginteatterin mittaluokassa suurtuotanto. Mukana ovat teatterin kaikki näyttelijät, tekninen henkilökunta ja lähes koko taiteellinen henkilökunta. Lisäksi musikaalin työryhmään on kutsuttu vierailijoita eri puolilta maakuntaa ja Suomea. Työryhmässä on kaikkiaan mukana yli 50 teatterin ammattilaista. 

Taiteelliseen työryhmään on kutsuttu ohjaaja Honkasen lisäksi skenografi Ia Ensterä, joka on tehnyt lavastussuunnitelman ja koreografi Ulla Päivikkö, joka vastaa musikaalin tanssinumeroista ja liikekielestä.  

– Koko suunnittelevan työryhmän kanssa puhuimme siitä, missä liike muuttuu tanssiksi ja puhe muuttuu musiikiksi ja lauluksi. Niitä rajapintoja on haluttu häivyttää. Se tapahtuu jotenkin puolihuomaamatta, että lähdetään jostakin puhetilanteesta ja yhtäkkiä lavalla onkin täysverinen musikaalitanssinumero käynnissä, Honkanen kertoo.  

Näyttelijäkaartia vahvistaa tanssi- ja puherooleissa Riverian tanssialan opiskelijat Jalo Stenroos ja Kiia Pasanen Outokummusta. 

Pukudraamaa ja taikaa 

My Fair Lady on myös pukudraaman ystävien unelma. Pukusuunnittelun lähtökohtina ovat olleet linjakkuus, siluetit, väri ja muoto. Puvustonhoitaja Saara Jolkkonen on suunnitellut musikaaliin yhteensä yli 70 asukokonaisuutta, mikä on yli kolminkertainen määrä keskiverron puhenäytelmän pukumäärään verrattuna.  

Musikaalissa on hevoskilpailuja ja tanssiaisia, joten luvassa on silmiä hivelevän kauniita kohtauksia. Lavasteiden vaihdot ovat myös osa kokonaiskoreografiaa. 

– Hienosti sieltä sujahdetaan työhuoneesta kadulle ja Covent Garden muuttuu Tottenhan Court Roadiin tanssinpyörteissä ja yhtäkkiä ollaan Ascotissa hevoslaukkakisoissa. Tietysti siihen tarvitaan valo- ja äänimaailma tueksi, jotta me saamme luotua illuusion näyttämölle. Taika tapahtuu tavallaan yleisön silmien edessä, ja lavasteet ovat osa näyttämötapahtumaa, Honkanen kertoo. 

Irlantilaissävytteinen orkesterisointi

Musikaalin klassikkolauluja ja -tansseja rytmittävässä viisihenkistä orkesteria johtaa kapellimestari Eve Pietarinen. Hänen aisaparinaan toimii muusikko Aki Hietala. 

– Tähän teokseen on tuotu irlantilais- ja kelttisävytteistä tunnelmaa, joka pilkahtelee läpi näytelmän. Vaikka tiukasti pitäydytäänkin partituurissa, niin silti tehdään bändin soinnista meidän näköisemme ja tämän teoksen kuuloinen juttu, kapellimestari Pietarinen kuvailee. 

Pietarinen soittaa orkesterissa rumpusettiä ja lyömäsoittimia, Hietala harmonikkaa, Joensuun konservatorion opiskelijat Karoliina Lehtinen viulua, Anniina Peltonen huilua ja saksofonia sekä Roosa Piirainen baritonitorvea. 

Musikaalin ensi-illan oheistapahtumat 

Joensuun kaupunginteatterilla järjestetään neljä taiteilijatapaamista syyskaudella 2022. Ensimmäisessä tapaamisissa My Fair Ladyn ohjaaja Katriina Honkasta haastattelee ohjaaja Piia Peltola musikaalin tekoprosessista. Taiteilijatapaaminen järjestetään ensi-iltapäivänä 24.9. kello 15.30–16.30 Joensuun kaupungintalon Torni-kabinetissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Kaupunginteatterilla on myös mahdollisuus nauttia teatterin lisäksi taiteesta. Toisen kerroksen yleisölämpiöissä avataan 23.9. kuvataiteilija ja taidegraafikko Kaisa Jussilan Unelmii! -taidenäyttely, jossa esillä on grafiikkaa ja keramiikkaa My Fair Ladyn musikaaliteemaan liittyen. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa. Se on avoinna 23.9.2022–18.2.2023 teatteriesitysten aikana.

Katso myös

My Fair Lady

My Fair Lady on todellinen klassikko, jonka tarinan jokainen aika voi kirjoittaa uudelleen. Joensuun kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään nuoren naisen kasvukertomus.

My Fair Ladyn Elizan ja Higginsin roolijaot selvillä

My Fair Ladyn päähenkilöiden roolijaot on tehty syksylle. Tämä listaus on tehty sinulle, joka haluat nähdä tietyn näyttelijän lavalla tai vaikka kaikki erikseen.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!