pintaa syvemmältä

My Fair Lady on totuttu näkemään tarinana, jossa professori Higgins koulii kukkaistyttö Eliza Doolittlesta seurapiirikelpoisen opettamalla hänet puhumaan sivistyneesti. Mutta kun tekstin pintaa raapaisee syvemmältä, huomaa, että todellisuudessa se on nuoren naisen kasvukertomus.

Eliza on fiksu, kunnianhimoinen nainen, joka haluaa opiskella saadakseen itselleen paremman elämän. Professori Higginsin motiivi Elizan kouluttamiseksi on huomattavasti raadollisempi: hän haluaa voittaa vedon.

On tuskin sattumaa, että My Fair Lady sijoittuu aikaan, jossa englantilainen luokkayhteiskunta alkaa murentua ja *suffragettien toiminta on voimakkaimmillaan. Ammattikoulutus ja äänioikeus ovat vielä kaukaisia haaveita naisille riippumatta siitä, mihin yhteiskuntaluokkaan he kuuluvat.

Näytelmän mieshahmot ovat aikamoinen kokoelma: itseään täynnä oleva professori, viinaanmenevä ketku isäukko ja nuori aatelinen tyhjäntoimittaja. Ei ihme, että Eliza haluaa itse päättää omasta elämästään!

Tässä esityksessä Eliza nähdään toimijana, ei kohteena. Hän haluaa oppia muutakin kuin kauniita korulauseita. Professorin kirjasto on hänelle aarreaitta. Eliza oppii myös pitämään puoliaan. Kun professori Higgins saa nähdä tämän uuden, itsestään tietoisen naisen, hän rakastuu.

Klassikkomusikaali

My Fair Lady on todellinen klassikko, josta on nähty lukemattomia tulkintoja. Siinä on myös sen voima, kun jokainen aika voi kirjoittaa tarinan uudelleen. Musikaalin laulut ovat kaikille tuttuja: Voi kun se olis mukavaa! (Wouldn’t It Be Loverly), Lykky mukana (With A Little Bit of Luck), Olisin tanssinut aamuun (I Could Have Danced All Night)… ja My Fair Lady on myös pukudraaman ystävien unelma; on hevoskilpailuja ja tanssiaisia, joten luvassa on myös silmiä hivelevän kauniita kohtauksia.

Joensuun kaupunginteatterin Eliza Doolittlen roolissa vuorottelevat upeaääniset Maria Karhapää, Regina Launivuo ja Suvi-Maaria Virta ja vannoutuneen poikamiehen, Higginsin roolissa vuorottelevat Joni Kuokkanen ja Petteri Rantatalo. Musikaalin lauluja ja tansseja rytmittävässä 5-henkisessä orkesterissa on mukana opiskelijoita Joensuun konservatoriosta.

*Suffragetti (engl. suffragette, johdettu sanasta suffrage ’äänioikeus’) tarkoittaa 1900-luvun alun Britanniassa naisten äänioikeutta vaatineita naispuolisia aktivisteja.


Joensuun Taiteilijaseuran taidenäyttely

Joensuun Taiteilijaseuran näyttely “Unelmii!” on vapaasti nähtävissä yleisölämpiössä esitystoiminnan aikana 24.9.2022 alkaen.


Taiteilijatapaaminen

LA 24.9. 15.30–16.30
My Fair Ladyn ohjaaja Katriina Honkanen on Piia Peltolan haastateltavana 4. kerroksen pienellä näyttämöllä. Vapaa pääsy.


Joen yö teatterissa

PE 19.8.2022 klo 18.30–19 ja 19.30–20
Joen yössä musikaalin My Fair Ladyn avoimet harjoitukset suurella näyttämöllä. Vapaa pääsy.


Tulossa Show & Dinner -illat:

la 1.10. klo 17 ja la 15.10. klo 17 My Fair Lady -esitykset, joiden jälkeen My Fair Lady -teemaillallinen Aittarannassa.

Menut päivittyvät myöhemmin.HUOM! Eläkeliiton Pohjois-Karjalan piirin yksityisnäytäntö la 1.10. kello 13. Pohjois-Karjalan Marttojen yksityisnäytös la 12.11. kello 13.

 

Rooleissa

Maria Karhapää / Regina Launivuo / Suvi-Maaria Virta
Joni Kuokkanen / Petteri Rantatalo
Markku Maasilta
Minna-Maaria Virtanen
Hannes Mikkelsson
Kirsi Kärnä
Anna Ojanne
Jaakko Tohkanen
Arvo Saarinen
Minni Gråhn
Kyösti Kemppilä, vierailija
RIVERIAN TANSSIJAT Kiia Pasanen ja Jalo Stenroos

Työryhmä

TEKSTI Alan Jay Lerner (perustuu George Bernard Shaw’n näytelmään ja Gabriel Pascal’in elokuvaan Pygmalion)
SUOMENNOS Mikko Koivusalo
MUSIIKKI Frederick Loewe
KAPELLIMESTARI Eveliina Pietarinen
OHJAUS Katriina Honkanen, vierailija
KOREOGRAFIA Ulla Päivikkö, vierailija
LAVASTUSSUUNNITTELU Ia Ensterä, vierailija
PUKUSUUNNITTELU Saara Jolkkonen

Esitysoikeudet Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy


Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!

Syksyn 2022 ohjelmisto on julkaistu

Joensuun kaupunginteatterin teatterisyksy 2022 on monipuolinen. Syysohjelmisto sisältää klassikkomusikaalin My Fair Ladyn, 39 askelta - mysteerikomedian ja Lapin sodan aikaan sijoittuvan Lempi -draaman ja paljon muuta.