Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoa syksyllä 2018 sävyttää slaavilaisuus kuten keväälläkin. Luvassa on kantaesitys, komediaa ja toiveuusinta.
– Siinä missä slaavilaista kevättämme on kuljettanut klassinen, venäläinen intohimodraama Anna Karenina rinnallaan Suomi100-juhlaesitys Täällä Pohjantähden alla, niin pimenevää syksyä tuomme valaisemaan vähemmän Suomessa tunnettua venäläistä komediaa ja tymäkän, 100 vuotta täyttävän Viron historiaa avaavan Stalinin lehmät, toteaa teatterinjohtaja Iiristiina Varilo.
Stalinin lehmät
Sofi Oksasen Stalinin lehmät nähdään Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä syksyllä 2018. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sofi Oksasen vuonna 2003 ilmestynyt romaani nähdään teatterin lavalla. Romaanin dramatisoi ja ohjaa Aino Kivi.
Voimakas ja eeppinen Sofi Oksasen esikoisromaani kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä — isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta.
Ensi-ilta, kantaesitys pienellä näyttämöllä 15.9.2018 klo 18.30.
Lue lisää!
Rouva Stroganova – hulvaton kädenvääntökomedia
Pohjois-Karjalan perukoilla sinnittelee viisi sukkelasanaista oman kylän poikaa. Heillä on aikaa sanailla, vältellä velvollisuuksia ja nahistella nuotiolla joka päivä. Menneet hyvät ajat aiheuttavat sekä toraa että haikeita muistoja, varsinkin jos tarjolla on ryyppy. Sitten kylään ilmestyy venäläinen rouva, joka asettuu lupia kysymättä autiotaloon ja ryhtyy remontoimaan sitä. Talon lisäksi hän aikoo ostaa maata ja metsää ja pistää kylän miehet töihin.
Tästä alkaa koomisten tilanteiden vyöry, jossa kylän kaapin paikkaa yrittävät näyttää sekä perinteisiin vetoavat, muutosvastarintaiset miehet että globaaliin markkinatalouteen uskova maailmannainen. Rouvan päämääränä on tehdä kylästä kansainvälinen turistikohde.
Zinaida Dolgovan kirjoittama kansankomedia sai ensi-iltansa marin kielellä Joshkar-Olassa, Marin tasavallassa, Venäjällä vuonna 2015. Vieraileva ohjaaja Janne Saarakkala sovitti Lija Fischerin kanssa esityksen tapahtumat Suomeen, Pohjois-Karjalaan. Näytelmä käännettiin suomeksi Joensuun kaupunginteatterin toimesta.
Ensi-ilta, Suomen kantaesitys suurella näyttämöllä 22.9.2018 klo 19.
Lue lisää!
Viirun ja Pesosen joulu
Supersuosittu ja paljon toivottu Viirun ja Pesosen joulu saa uusintaensi-illan lokakuussa 2018. Hauska ja tunnelmallinen koko perheen esitys pohjautuu Sven Nordqvistin rakastettuihin lastenkirjoihin. Tämä näytelmä tuo taatusti hyvän mielen ja joulutunnelman niin pienelle kuin isommallekin katsojalle. Ohjaajana toimii Iiristiina Varilo.
Uusintaensi-ilta pienellä näyttämöllä 31.10.2018 klo 10.
Lue lisää!
Iivana Julma – takaisin tulevaisuuteen
Iivana Julma – takaisin tulevaisuuteen on karnevalistinen komedia, jossa nykypäivän Moskovaan ei saavu saatana vaan aikakoneella sinne singahtaa itse Iivana Julma. Voiko mennyt maailma muuttaa tulevaa? Onko Venäjä aina tsaarin Venäjä vaikka sen voissa paistaisi?
Vierailevana ohjaajana toimii Lija Fischer.
Ensi-ilta suurella näyttämöllä 24.11.2018 klo 19.
Lue lisää!