Joensuun kaupunginteatterille toimitettiin alkuvuodesta arkistoaarre, joka oli löytynyt yksityisestä asunnosta Joensuusta.

Joensuun Teatterikerhon käsiin päätyi yksityishenkilön kautta kuva- ja arkistoaarre, jossa vanhimmat materiaalit ovat sadan vuoden takaa.

Löytö tehtiin asunnon tyhjentämisen yhteydessä. Pimeästä vaatehuoneen nurkasta löytyi hormin takaa laatikko, jossa oli nippu vanhoja teatterivalokuvia Joensuun Työväen Näyttämön alkuajoilta ja vanha kirja, johon on kirjoitettu Joensuun Työväen Teatterin pöytäkirjat vuodelta 1919.

Asunnossa on tiettävästi asunut teatteriaktiiveja aina talonyhtiön rakentamisen alkuajoilta 1960-luvulta saakka.

Teatterin talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen ottaa vastaan Joensuun Teatterikerhon puheenjohtaja Sakari Mikkilältä arkistolöydön.

Kuvat arvokkaita dokumentteja historiasta

Kuva- ja arkistoaarteen teatterille toimitti Teatterikerhon puheenjohtaja Sakari Mikkilä. Niitä vastaanotti talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen, joka on luotsannut teatterin arkistojen siirtoa Kansallisarkiston Joensuun toimipisteeseen.

Joidenkin kuvien takana lukee teksti: ”Palautettava Joensuun kaupunginteatteriin!”. Luovutuksen yhteydessä Mikkilä ja Kinanen pohtivat, kuinka kuvat ja pöytäkirjat olivat asuntoon päätyneet.

Mahdollista on, että arkiston aarteet liittyvät samassa talossa asuneeseen ”Joensuun teatterielämää 1859–1962” -teoksen toimittaneeseen Arvo Toivaseen.

Kuvat Kansallisarkiston Joensuun toimipisteeseen

Löydetyt kuvat toimitetaan kevään aikana Kansallisarkiston Joensuun toimipisteeseen säilytykseen, josta niitä voi kuka tahansa käydä tutkimassa.

Teatterin paperiset valokuvat siirrettiin syksyllä 2023 Kansallisarkiston Joensuun toimipisteeseen arkistoitaviksi. Lue juttu tästä!  Sähköiset kuva-arkistot on puolestaan tallessa Joensuun kaupunginteatterilla vuodesta 2003 alkaen.

Viime vuosina teatterille on toimitettu valokuvia esimerkiksi edesmenneen valokuvaajan Mikko Savolaisen arkistosta. Teatterille voi edelleen toimittaa teatteriin liittyviä kuvia arkistoitaviksi.

Teksti ja kuvat: Eveliina Salomaa

Katso myös

Teatterin arkisto siirtyy Kansallisarkistoon Joensuuhun

Osa teatterin visuaalisesta arkistomateriaalista luovutettiin Kansallisarkistoon kuluvalla viikolla. Aineistoa voi käydä tutkimassa Joensuun toimipaikan tutkijasalissa.

Joensuun Teatterikerho ry

Joensuun Teatterikerho ry pyrkii lähentämään teatteria ja teatteriyleisöä sekä lisäämään teatteriharrastusta.

Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry.

Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry ylläpitää Joensuun kaupunginteatteria.