Henrik Ibsenin Peer Gynt on saanut uuden tulkinnan ja elokuvamuodon suomalais-venäläisenä yhteistyönä. “Peer Gynt. Kolme novellia”-elokuva saa ensi-iltansa 12. marraskuuta ja on nähtävissä ilmaiseksi verkossa vuoden loppuun saakka. Elokuva on toteutettu osana Karelia CBC –ohjelmasta rahoitettua, tänä vuonna päättyvää Teatteriristeys-hanketta, jossa Joensuun kaupunginteatteri on mukana.

Yhteistyötä rajan yli

Hankkeen viimeisen toimintavuoden huipennukseksi suunniteltiin laajaa Suomen ja Venäjän rajan ylittävää kiertuetta, jolle korona kuitenkin pisti kapuloita rattaisiin. Suljetut rajat eivät kuitenkaan estäneet yhteistyötä, vaan yhteistyölle etsittiin uudet keinot ja alun perin näyttämölle suunniteltu esitys muuntautui elokuvaksi.

Elokuva tuotettiin kahden tiimin yhteistyönä Suomessa ja Venäjällä poikkeuksellisella tavalla, sillä tiimit eivät tavanneet prosessin aikana fyysisesti toisiaan. Venäjän puolen tiimi työsti kuvauksen, jossa Peer Gynt käy pitkän tien nuoresta levottomasta miehestä ikääntyneeseen kotiinpalaajaa, ja Solveigin tarina puolestaan kuvattiin Joensuussa suomalaisryhmän voimin. Tärkeässä osassa esityksessä ovat fyysinen teatteri ja musiikki.

Joensuun kaupunginteatterista mukana Virta ja Karhapää

”Jollakin hetkellä juuri täällä, näiden taiteilijoiden kanssa, ymmärsin, että elokuvaa voi tehdä näyttämöllä”, kertoi kokonaisuudesta vastaava moskovalaisohjaaja Kirill Sbitnev, kun Ruskealan kalliolouhoksessa tehdyt kuvaukset oli saatu päätökseen.

Tuotannosta Venäjällä vastaa Petroskoin kansallinen teatteri ja ohjaaja Kirill Sbitnev, jolla on myös kokonaisvastuu elokuvasta. Suomen tuotannon tiimi koottiin Joensuun kaupunginteatterin ja pohjoiskarjalaisten vapaan kentän teattereiden näyttelijöistä. Joensuun kaupunginteatterista mukana olivat näyttelijät Suvi-Maaria Virta ja Maria Karhapää. Ohjauksesta vastaa teatteripedagogi Tiia-Mari Mäkinen.

Katsottavissa verkossa ilmaiseksi

Elokuvan ensi-ilta on 12. marraskuuta kello 18, jolloin se esitetään kutsuvierasyleisölle Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Tämän jälkeen elokuva tulee katsottavaksi Joensuun kaupunginteatterin verkkosivuille.

Teatteriristeys-hankkeen tavoite on uudistaa Karjalan Tasavallan ja Suomen Pohjois-Karjalan alueiden teatteripalveluita ja suunnata niitä enemmän nuorten ja lapsiperheiden tarpeisiin. Sen puitteissa on järjestetty muun muassa metodityöpajoja teatterintekijöille ja luotu Petroskoissa toimiva Theatre Innovation Hub -niminen toimintakeskiö, joka suunnittelee koulutuksellista teatteriohjelmaa lapsille, nuorille ja perheille. Suomalaiset kumppanit ovat Joensuun kaupunginteatteri, Suomi-Venäjä–seura ja Riveria–ammattikorkeakoulu ja päätoteuttaja Karjalan kansallinen teatteri Petroskoissa.

Lue lisää elokuvasta.

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Peer Gynt. Kolme novellia

"Peer Gynt. Kolme novellia" on suomalais-venäläisenä yhteistyönä syntynyt elokuva. Katso ilmaiseksi verkossa!

Suomalais-venäläinen teatterileiri työskentelee verkon välityksellä

Henrik Ibsenin klassista Peer Gynt –näytelmää työstetään fyysisen teatterin keinoin 22.–27.6. järjestettävällä suomalais-venäläisellä teatterileirillä. Leiri on osa Theatre Crossroads -hanketta.

Teatteriristeys

Teatterimme on mukana Teatteriristeys-hankkeessa, jonka tavoite on uudistaa Karjalan Tasavallan ja Suomen Pohjois-Karjalan alueiden teatteripalveluita ja suunnata niitä enemmän nuorten ja lapsiperheiden käyttöön.