saatana saapuu joensuun kaupunginteatteriin

 Joensuun kaupunginteatterin syksyn pääteoksena esitetään ajankohtainen draamaMestari ja Margarita – Saatana saapuu Moskovaan, jonka ensi-ilta on lauantaina 16.9.2023 kello 17 suurella näyttämölläKiovassa syntyneevenäläiskirjailija Mihail Bulgakovin klassikkoteokseen perustuvan esityksen ohjaa ja dramatisoi joensuulaislähtöinen Aleksis Meaney.  

 

Tteatterin tuore tulkinta Bulgakovin teoksesta on maagisen realismin keinoin kerrottu haave oikeudenmukaisesta maailmasta, mielikuvituksen voimasta sekä puheenvuoro sananvapauden puolesta.  

 

– Väitteenä on vahvasti se, että voit yrittää kahlita mitä ihminen sanoo ja tekee, mutta mielessään ja omissa ajatuksissaan on mahdollisuus olla vapaa, ohjaaja Meaney sanoittaa. 

 

Teoksessa kulkee rinnakkain kolme tarinaa: Saatanan vierailu 1930-luvun stalinistisessa Moskovassa, Mestarin ja Margaritan kiihkeä mutta traaginen rakkaustarina sekä Jeesuksen ajan Jerusalem, jossa Pontius Pilatus kamppailee omatuntonsa kanssa pohtiessaan erään maankiertäjä filosofin Jeshua Ha-Notsrin kuolemantuomiota. 

 

Ajankohtainen teos yli 80 vuoden takaa

Mihail Bulgakovin (18911940) postuumisti julkaistua romaania Mestari ja Margarita  (Master i Margarita) pidetään yhtenä 1900-luvun kirjallisuuden merkittävimmistä teoksistaBulgakov kirjoitti teosta aikana, jolloin Neuvostoliitossa vallitsi yksi totuus. Myös taiteen tuli virallisen politiikan mukaan olla muodoltaan realistista ja sisällöltään sosialistista.

– On hämmästyttävää, miten Bulgakovin sanat ja teemat resonoivat juuri tässä ajassa, ja miten surullisen ajankohtaisiksi ne ovat nyt nousseetMeaney sanoo.

 

Ivanna Sergejevna ”Bezdomnaja” (Outi Ikonen) päätyy Wolandin eli Saatanan vaikutuksesta mielisairaalaan. Kuva: Riikka Hurri.

 

Yliluonnolliset tapahtumat, draaman ja huumorin täyteiset tarinat punoutuvat lopulta taianomaisesti yhteen, niiden kulkiessa fiktion ja faktan, unen ja valveillaolon sekä fantasian ja toden rajapinnoilla.  


– 
Joensuun kaupunginteatterin esitys sisältää voimakkaita tunteita ja on paikoittain erittäin hauska ja huvittava.
 

 

Esityksessä debytoi viisi uutta näyttelijää

Joensuun kaupunginteatterin viisi uutta näyttelijää debytoivat esityksessä. Mestarin ja Jeshua Ha-Nostrin rooleissa näyttelee Otto Henriksson, Ivanna Sergejevna ”Bezdomnajan” ja Leevi Matteuksen rooleissa Outi Ikonen, Tohtori Straviskajan, Pilatuksen sihteerin, Friedan ja Rimskajan rooleissa Petra Heinänen, Bengalskina, Azazellona ja rotantappajana Heikki Mäkäräinen sekä professori Wolandin roolissa Samu Stenberg 

Teatterin vakiokaartiin kuuluvista näyttelijöistä Regina Launivuo näyttelee Margaritan pääroolissa, Markku Maasilta Pontius Pilatuksena, Petteri Rantatalo Berliozin, Stepan Liodojevin, Kaivaksen ja Afraniuksen rooleissa, Anna Ojanne Begemot-kissana ja Maria Karhapää Korovjevina. 

Vierailevina suunnittelijoina ovat lavastaja Jonna Kuittinen, koreografi Ulla Päivikkö ja äänisuunnittelija Antti Männikkö. Värikylläisen pukusuunnittelun on tehnyt Nina Paakkunainen ja valosuunnittelun Asko Heiskanen. 

 

Mestari ja Margarita – Saatana saapuu Moskovaan 16.9.–9.12.2023 Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. 

Katso myös

Mestari ja Margarita – Saatana Saapuu Moskovaan

Mestari ja Margarita – Saatana saapuu Moskovaan on maagisen realismin keinoin kerrottu haave oikeudenmukaisesta maailmasta, mielikuvituksen voimasta ja puheenvuoro sananvapauden puolesta.

Mediapankki

Lataa valokuvia käyttöösi.

Lipunmyynti

Katso teatterilippujen hinnat ja osta pääsylippusi elämysten pariin Suomen itäisimpään ammattiteatteriin.