Bulgakovin klassikkoteos kiinnosti yleisöä joensuussa

Joensuun kaupunginteatterin vuoden 2023 kokonaiskatsojamäärä oli toteutuneissa esityksissä 16 600 henkeä, mikä on noin 900 katsojaa vähemmän kuin viime vuonna. Lipputuloissa jäätiin myös edellisestä vuodesta jonkin verran, niitä saatiin noin 330 000 euroa.

–  Vuoden 2023 katsoja- ja lipputulot olivat hyvät siihen nähden, että vuoden aikana jouduttiin perumaan runsaat 40 teatteriesitystä, vs. teatterinjohtaja Leena Kinanen sanoo.

Peruutusten määrä on pysynyt lähes samoissa luvuissa koronapandemian jälkeisinä vuosina. Esityksiä perutaan entistä herkemmin, koska teatterillakaan ei tehdä enää töitä sairaana.

– Syksyllä teatterin henkilökuntaa kuritti pääasiassa liikkeellä olleet epidemiat, pahimmillaan saman viikon aikana oli 13 henkeä sairaana. Resurssimme eivät valitettavasti riittäneet näiden esitysten paikkaamiseen, Kinanen jatkaa.

Mestari ja Margarita – Saatana saapuu Moskovaan veti katsojia

Keväällä 2023 suurella näyttämöllä My Fair Lady -musikaalin täyttöaste oli 70 prosenttia, kun taas dekkariparodiassa 39 askelta ja koko perheen näytelmässä Iso Paha Susi täyttöasteet olivat noin 40 prosenttia. Rakkausdraaman Vaarallisia suhteita peruttiin kevään aikana lähes kymmenen kertaa ja sen täyttöaste jäi alle 30 prosenttiin.

Syksyllä 2023 teatterin omista tuotannoista parhaiten katsojia veti suurelle näyttämölle Bulgakovin klassikkoteokseen pohjautuva näytelmäsovitus Mestari ja Margarita – Saatana saapuu Moskovaan, jonka täyttöaste ylsi lähes 70 prosenttiin. Parisuhdekomedia Kolmen kimppa jäi syksyn osalta vain 35 prosentin täyttöasteeseen.

Lempi uusintaensi-ilta on 29.2. Carelicumin auditoriossa. Kuva: Riikka Hurri

 

Keväällä pienen näyttämön esityksistä yli 95 prosentin täyttöasteeseen päästiin Minna Rytisalon romaaniin pohjautuvan Lempi-draaman esityksissä. Elli Salon käsikirjoittaman Hirvimetsän esitykset ylsivät yli 50 prosentin täyttöasteeseen. Näyttelijän loukkaannuttua suurin osa esityksistä jouduttiin kuitenkin perumaan.

Vuoden aikana Anjan lähes erinomaisen elämän esityksiä oli 29 pienellä näyttämöllä. Niiden täyttöaste oli lähes 60 prosenttia. Markku Maasillan esitys Nahoissaan esitettiin syksyllä seitsemän kertaa lähes 50 prosentin täyttöasteella.

Vierailuesitykset vetivät katsojia jälleen hyvin suurelle näyttämölle: RakkauskirjeitäElämä kassiinKaikki äitini, kaikki tyttäreniTerapian tarpeessa jälleen esitykset olivat loppuunmyytyjä. Aleksis Kiven ja Maalarikissojen täyttöaste oli molemmissa noin 80 prosenttia.

Teatterin toimisto muutti Carelicumiin

Teatterin osittainen väistötilavuosi on alkanut. Kuluvalla viikolla teatterin toimisto ja osa hallinnosta on muuttanut Joensuun kaupungintalolta Carelicumin toimistotiloihin osoitteeseen Koskikatu 7 A, 3 krs. 

Toimiston henkilökunta on nyt muuttanut Carelicumiin, os. Koskikatu 7 A, 3 krs.

Tammikuun loppupuolella pieni näyttämö siirtyy Carelicumin auditorioon, jonka käyntiosoite on Torikatu 21 C. Teatterin lisänäyttämönä toimii Joensuun pääkirjaston Muikku-sali osoitteessa Koskikatu 25. Suuren näyttämön päiväharjoitukset joudutaan järjestämään myös evakkotiloissa entisessä Joensuun tyttölyseossa.

Kevään 2024 ohjelmisto on liikkuvaa ja yleisötyöhön pohjautuvaa. Suurella näyttämöllä on esityksiä arkena vain iltaisin, lauantaisin esitetään myös päivänäytäntöjä. Lisäksi suurelle näyttämölle on lisätty vierailuesityksiä.

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Teatteri toimii osittain väistötiloissa vuonna 2024

Joensuun kaupunginteatteri toimii osittain väistötiloissa Joensuun kaupungintalon museoremontin ajan. Yleisölle näkyvin muutos on pienen näyttämön siirto Carelicumin auditorioon.

Yhteystiedot

Saapumisohjeet ja Joensuun kaupunginteatterin yhteystiedot.