”Mä soitan veljille ja sanon: Nyt on tapahtunut jotain sairasta. Ootteko kuulleet? Mies. Auto. Kaks räjähdystä. Keskellä kaupunkia. Mä soitan veljille ja sanon: Ei, ketään ei ole otettu kiinni. Ketään ei epäillä. Ei vielä. Mä soitan veljille ja sanon: Nyt alkaa tapahtua. Olkaa valmiina.”

Mitä maahanmuuttajayhteisössä tapahtuu, kun keskellä kaupunkia räjähtää autopommi?

Korkearesoluutioiset, painokelpoiset kuvat voit ladata MaSoitanVeljille_Lehdisto_highres.

Katso videotraileri Youtubesta osoitteesta
https://www.youtube.com/watch?v=ltELuBu1mvE&feature=youtu.be

Amor on nuori mies, joka yrittää parhaansa mukaan sopeutua joukkoon – mutta entä jos sekään ei riitä? Hän, joka hetki sitten oli yksi meistä, luokitellaankin silmänräpäyksessä muukalaisten joukkoon.

Mä soitan veljille on hauska ja yllättävä, anarkistinen ja herkkä teos. Se kuvaa suurella lämmöllä erimielisten yhteisöä, jota ei voi niputtaa yhden sanan alle. Silmänräpäyksessä pelko ja epäilys varjostavat jokapäiväistä elämää. Kuka on osa meitä, kuka vieras? Toiseus muodostuu ihmisten väliin, yhteisön sisään, ja lopulta itsen sisään.
Näytelmä on hauska ja yllättävä, anarkistinen ja herkkä teos. Se kuvaa suurella lämmöllä erimielisten yhteisöä, jota ei voi niputtaa yhden sanan alle.

Jonas Hassen Khemiri on Ruotsin kiinnostavimpia nykykirjailijoita. Hänen äitinsä on ruotsalainen ja isänsä tunisialainen. Khemiri teki kirjallisen läpimurtonsa romaanilla Ajatussulttaani, jonka hän kirjoitti keksimällään maahanmuuttajaruotsilla. Hän alkoi kirjoittaa näytelmää Mä soitan veljille joulukuussa 2010, viikko sen jälkeen kun Tukholman keskustassa räjähti autopommi. Näytelmän pohjalta ilmestyi samanniminen romaani vuonna 2012. Mä soitan veljille on osa Kunnioitus-trilogiaa. Trilogian muut osat toteutetaan yhteistyössä Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMonin sekä LieksaNYT! (Nuorten YhteisöTeatteri) – projektin kanssa.

Katselmus trilogiasta on nähtävissä Mä soitan veljille – esityksen yhteydessä. Henna Middeken vetämän valokuvatyöpajan tuloksia voi nähdä valokuvanäyttelyssä, jonka avajaiset pidetään ensi-iltapäivänä ennen näytännön alkamista. Valokuvat jäävät esille yleisötiloihin kaikkien teatterivieraiden nähtäville.

Lue Karjalaisen kritiikki 31.10.2013 lehdessä.
Lue Uljas-lehden kritiikki 31.10.2014.
Lue Kansan Uutisten Öisinajattelin blogi.
Lue Karjalan Heilin kritiikki 5.11.2014 lehdessä.

KUNNIOITUS – VALOKUVIA ARJESTA JA MINUSTA

Valokuvanäyttelyn valokuvat ovat kolmen työpajan tuotoksia. Työpajoihin osallistui Joensuun seudun Monikulttuurisuusyhdistys JoMonin valokuvauskerhon (Joensuu Multicultural Photography Club) jäseniä ja Joensuun kaupunginteatterin näyttelijöitä sekä henkilökuntaa. Aiheina työpajoissa olivat “arki” ja “millaisena haluaisin muiden näkevän minut”. Työpajat ohjasi valokuvaaja Henna Middeke. Valokuvanäyttelyn suunnittelusta ja pystytyksestä ovat vastanneet skenografi Marie Antikainen, valokuvaaja Henna Middeke ja yhteisötaiteilija Merja Pennanen Joensuun kaupunginteatterin teknisen henkilökunnan avustuksella.

Joensuu Multicultural Photography Clubin sekä Joensuun kaupunginteatterin yhdessä järjestämä valokuvanäyttely KUNNIOITUS – VALOKUVIA ARJESTA JA MINUSTA on osa Kunnioitus-trilogiaa. Trilogian muut kaksi osaa muodostuvat Joensuun kaupunginteatterissa esitettävästä Jonas Hassen Kheimirin kirjoittamasta ja Aino Kiven ohjaamasta näytelmästä ”Mä soitan veljille” ja Lieksa NYT! -yhteisöteatteriprojektista.

RESPECT – PHOTOGRAPHS OF EVERYDAY AND ME

The photographs in the exhibition are the result of three workshop sessions. The participants of the workshops were members of The Joensuu Multicultural Photography Club and actors and staff from The Joensuu City Theatre. The themes of the workshops were “everyday” (arki) and “how do I want others to see me”. The workshops were led by photographer Henna Middeke. The exhibition was designed and constructed by scenographer Marie Antikainen, photographer Henna Middeke and community artist Merja Pennanen with the help of the Joensuu City Theatre’s technical staff.

The photo exhibition RESPECT – PHOTOS OF EVERYDAY AND ME, organised by the members of The Joensuu Multicultural Photography Club together with The Joensuu City Theatre, is part of The Respect-trilogy (Kunnioitus-trilogia). The two other parts of the trilogy are Joensuu City Theatre’s performance of Jonas Hassen Khemiri’s play “Mä soitan veljille” directed by Aino Kivi and Lieksa NYT! -community theatre project.

Tässä otteita valokuvaajien ajatuksista aiheista “arki ja minä” /

Here are some thoughts the photographers had about “everyday and me”:

”Arki on kiireinen. Se on täynnä hyvin erilaisia tilanteita, henkilöitä ja tapahtumia. Kameran takaa pyrin löytämään niistä kauneutta, tiivistämään tarinan yhteen valokuvaan. Usein tuntuu, että valokuvauskoneenkuljettajana olen siluettina todistamassa elämän huippukohtia, etsimässä kauneutta arkisista asioista, todistamassa jonkun elämän tragediaa tai etsimässä tuotteen parhaita puolia mainokseen. Rakastan työtäni, koska voin jakaa elämän erilaiset kuvakulmat ja jatkuvasti etsiä niitä. Samaan aikaan omasta elämästä jotain tärkeintä haihtuu kuin Hilpan askeleet kopinana teatterin käytävillä. ”

“Sometimes it seems that every single day, the most common one can be unique and absolutely wonderful, though if you’ve done nothing special this day – haven’t invented or vanquished anything, even the most awful day brings something new. Probably you can see one of these days on this photo. “

“Ajattelin otattaa itsestäni kuvan oikein isona ja itsevarmana. Onnistuin melkein. Ehkä olisi ollut parempi, että olisin katsonut pois päin kamerasta ja kuva olisi otettu sivulta. Nyt vaikutelmaksi jää, että katson muita alaspäin (ehkä sekin on totta, HUI!), mikä ei ollut tarkoitus.”

“I spend lot of time in front of computers because of my studies and work, but recently I started to try not to do that very much. This was one of the first locations in Joensuu what attract my perception towards this beautiful town, and I come here very often when I am in city center and have extra time and just watch the bridge and reflection of sunset. My life surrounds around the people that I value the most, but I am interested in other people in general, like to hear about their life and experiences. These stars are like that to me, millions in numbers and all makes the sky beautiful; each individual is a star. I think that helps to me reflect on myself, to understand, to go forwards, and to stop.”

My every day life: traveling, saying many times ”hello” and ”good bye”, balance between playfulness and organized timetables, source of inspiration, hidden fountain”

”Päivittäisiin arki puuhiini kuuluu työmatkat teatterille polkupyörällä tai kävellen. Siihen loppuvatkin yhtäläisyydet päivien välillä. Joka päivä työtehtäväni ja työaikani ovat muutoksessa teatteriproduktioiden edetessä ja vaihtuessa uusiin.”

“I am a PhD student who has been thinking about the career in the past three years. Since I will graduate in the end of 2014, this issue is haunting more in my daily life. In this moment, I feel like standing in the heavy mist on a road which leads to somewhere, but I am not sure if I want to keep going on it, and, if not going on it any more, where I should go. As a foreigner living in Finland, every now and then I feel “invisible” in my daily life. Just like in this picture you will notice the beautiful sky and clouds, the bridge and cars on it, the buildings and its reflection on the river, then maybe finally “the ignorable guy in the corner”.”

VALOKUVAAJAT / PHOTOGRAPHERS:
Marie Antikainen
Jarno Artika
Bahia Ayoubi
Jarmo Jämsén
Olli Kauppinen
Barun Khanal
Emilia Kokko
Kari Kuninkaanniemi
Anna Ojanne
Merja Pennanen
Laura Rämä
Janne Sund
Seppo Timonen
Sofia Tiyatyavyaynen
Minna Maaria Virtanen
YiTe Lai

LieksaNYT!

-Lieksa NYT! on keväällä 2014 perustettu Nuorten YhteisöTeatteri-ryhmä, jossa tavoitteena on tarjota taiteen tekemisen mahdollisuus kaikille halukkaille lieksalaisille nuorille. Ryhmään voi liittyä kuka tahansa ja toimintaa suunnitellaan ja kehitetään yhdessä tekijöiden kanssa. Lieksa NYT! haluaa toimia vastapainona eriytymistä ja jengiytymistä vastaan ja olla paikka, jossa omaleimainen taide syrjäyttää ennakkoluulot.  Joensuun kaupunginteatteri on ollut osaltaan käynnistämässä projektia yhdessä Honkalampi-säätiön Luova-keskuksen kanssa. Kaupunginteatteri toimii Lieksa NYT! ryhmän kummiteatterina ja tarjoaa eri teatterialan ammattilaisten ohjaamia työpajoja. Projektia rahoittaa Luova- keskuksen lisäksi Lieksan kaupungin kotouttamiskeskus.  Lieksa NYT!  oli Lieksan Vaskiviikkojen hyväntekeväisyyssoittojen kohde kesällä 2014. Ryhmän ohjaajat: Inka Kivi-Stranius ja Anne Keronen.

LIPUT 20/18 € OSTA LIPUT TÄÄLTÄ

Lue täältä Karjalan Heilin ennakkojuttu.