Improvisaatioesitys on aina ainutkertainen, yleisön kanssa vuorovaikutuksessa tehty teatteriesitys, esimerkikisi yleisön antamista aiheista syntynyt kertomus, kohtaus, laulu, runo tai joskus jopa moderni tanssiesitys. Se on ensi-ilta ja viimeinen esitys samalla kertaa. Näyttelijät laittavat itsensä likoon, lakoon ja myös lokaan, sillä mokaaminen ja itsensä nolaaminen on yleisön suureksi riemuksi yleistä ja jopa suotavaa.

Myös esiintyjät improilu on vienyt mennessään.

”Ei tästä enää irti päästä!” toteavat improryhmäläiset yhdessä.

Joensuun kaupunginteatterin näyttelijöistä, äänimiehestä, kosketinsoittajasta ja muutamasta muusta alalle vihkiytyneestä teatterintekijästä koostuva kymmenhenkinen ryhmä on vetänyt improja Joensuussa jo muutaman vuoden ajan. Ryhmä esiintyy teatterin pienellä näyttämöllä ja Joensuun Teatteriravintolan

Esimerkiksi
Improvisoitu koko illan näytelmä aikuisille
Esitys tehdään yleisön antamista aiheista ja siihen voidaan myös liittää yleisöltä saatuja aiheita, lauseita, henkilön ominaisuuksia, esineitä – mitä milloinkin. Esitys voidaan aloittaa käyttämällä erilaisia tekniikoita.
Joskus yleisö saa asettaa näyttelijät haluamiinsa asemiin ja asentoihin ja siitä sitten päästetään irti. Voimme myös tehdä esimerkiksi kolme kohtausta,  joista yleisö saa valita, mistä haluavat nähdä lisää.  Tai sitten saatetaan vain jatkaa kaikkia aloituksia ja katsoa yhdistyvätkö ne yhdeksi vai yhdistääkö niitä vain yksi teema, jota käsitellään. Alkuun voidaan tehdä esimerkiksi vain torikohtaus jossa esiintyjät luovat oman hahmonsa ja yleisö valitsee hahmon, jonka tarinan he haluavat nähdä. Mahdollisuudet ovat monet! Valitsemme esitykselle nimen ja ehkä paikankin ja sitten vaan… PÄÄSTÄMME IRTI!
Väliajan jälkeen yleisö saa taas valita paikan, mistä jatketaan.
Esitys sattaa pitää sisällään myös laulua ja tanssia, joskus jopa
taideteokset tai kuvat, äänitehosteet ja valot voivat muokata tarinaa.
Esityksen kesto on väliaikoineen noin 1 t 30 min.
Tervetuloa vaikuttamaan siihen, mitä esitetään!

Seuraa Päästä irti -ryhmää myös Facebookissa
Keikkakyselyt paastairti(at)paastairti.com,
Kysy lisää: Markus Pulkkinen p. markus.pulkkinen(at)gmail.com tai 040 701 6343.

UUTTA: Improvisaatioesitykset lapsille!
Lasten improissa näyttelijät improilevat ns. pitkänä improna satunäytelmän. Lapset eivät itse pääse näyttämölle improilemaan, mutta saavat olla muulla tavalla katsomosta käsin osallisena joissakin kohdissa improa.

Ikäsuositus on n. 5-vuotiaasta ylöspäin ja impron kesto n. 1 t (ei väliaikaa).