Lataa painokelpoistet kuvat täältä.

Voiko samalla rahalla saada hauskan, älykkään ja näyttävän? Rahakabaree on kunnianhimoinen yhdistelmä musiikkiteatteria, huumoria ja yhteiskunnallista ajattelua. Esityksessä käydään läpi 40 vuotta pienen ihmisen historiaa parhaassa mahdollisessa maailmassa, lauletaan ja tanssitaan näyttävästi sekä nauretaan itselle ja muille yhtä rakastettaville pölvästeille.

Kansalainen Kanninen uskoo syntyneensä parhaaseen mahdolliseen maailmaan. Hän varttuu aikana, jolloin suomalaista hyvinvointivaltiota rakennetaan ja kaikille jaetaan tasapuolisesti, tai yritetään ainakin. Kanninen kasvaa puolustamaan äidin elämänopetuksia: rehellisyyttä, huolenpitoa, ahkeraa työntekoa ja sitä, että kaikki kääntyy aina parhain päin. Ja mikäli joskus näyttäisi olevan toisin, vika on näkökulmassasi, ei maailmassa!

Tulee kuitenkin lama, joka vie perheeltä kaiken ja Kanninen  joutuu kantamaan vastuuta yksin. Hän oppii, että äidin opeilla pärjätäkseen on sovellettava sääntöjä. Mitä siis tehdä, kun rehellistäkin petetään, työnteosta rangaistaan ja huolenpitäjää käytetään hyväksi. Kummassa on vika, maailmassa vai äidin opeissa? Säälivätkö jumalat vilpitöntä sydäntä?

Rahakabaree on herkullista ja viihdyttävää teatteria, jossa lauletaan ja tanssitaan. Se on tässä ajassa kiinni, mutta tekee tiliä hyvinvointivaltion historian ja tulevaisuuden kanssa. Nousukaudet ja lamat seuraavat toisiaan, mutta opitaanko niistä koskaan mitään? Ja jos tämä on paras mahdollinen maailma, niin millaisia ovatkaan ne muut!

Jos pidät Monty Pythonista, Simpsoneista tai South Parkista, tämä esitys on sinulle. Jos rakastat näyttäviä musikaalikohtauksia, tämä esitys on sinulle. Jos olet huolissasi maailman tilasta, tämä esitys on sinulle.

Rahakabaree perustuu löyhästi kahteen kirjallisuuden klassikkoon: Voltairen Candideen (1759) ja Bertolt Brechtin Setshuanin hyvään ihmiseen (1941).

  • Candide on satiiri nuoresta miehestä, joka uskoo elävänsä parhaassa mahdollisessa maailmassa.  Epäoikeudenmukaisuus, typeryys tai hirveimmätkään luonnonkatastrofit eivät vähennä tätä uskoa. Alkuperäistekstissä Voltaire pilkkaa kirkkoa, hallintoa ja eritoten filosofeja. Nimettömänä julkaistu teos oli skandaali, ja se kiellettiin heti ilmestyttyään. Silti – tai juuri siksi – se oli aikansa suurin bestseller.
  • Setshuanin hyvä ihminen kertoo köyhästä prostituoidusta – hyväksi nimetystä ihmisestä – jolle jumalat lahjoittavat suuren summan rahaa. Päähenkilö Sen Te pyrkii tekemään rahalla niin paljon hyvää kuin mahdollista, mutta joutuu kerta toisensa jälkeen hyväksikäytetyksi. Selvitäkseen hän joutuu kehittämään sivupersoonan, ”serkun”, joka on itsekäs ja ilkeäkin hahmo. Setshuanin hyvä ihminen on eräs eeppisen teatterin tunnetuimpia teoksia

Lue Kimmo Nevalaisen kritiikki 5.10.2015 Karjalaisessa.
Lue Pasi Huttusen kritiikki 5.10.2015 Uljas-lehdessä.
Lue Niko Salovaaran kritiikki 7.10.2015 Heilissä.
Lue Heikki Kerolan kritiikki 8.10.2015 Viikko Pohjois-Karjalassa.
Lue blogisti Hikkaj:n kommentit 29.11.2015 blogissa.

Biisilista

I NÄYTÖS
Prologi / Rahan synty
Seitsemän oikein ja lisänumero
Biisi siisteistä asioista
Äidin laulu
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia
Nyt kaikki muuttuu

II NÄYTÖS
Voin ommella haavasi
Vapaus johtaa kansaa
Hiekkaan piirretyt suunnitelmat
NIMBY
Elämä joka oli minua varten

– huom! muutokset mahdollisia

Rahakabaree on syksyn teatteritapaus! Se esittelee Joensuun kaupunginteatterin kehutun ja kiitellyn ensemblen loistossaan: Yle Uutisten kulttuuritoimitus nimesi vuoden parhaat 2014 –listauksessaan Joensuun kaupunginteatterin virkeimmäksi maakuntateatteriksi. 

KOTIMATKALLA OSANA RAHAKABAREETA
Rahakabareen tekemiseen osallistuu myös Joensuun Ylioppilasteatteri, joka viettää 40-vuotisjuhlaansa.
Kotimatkalla on asunnottomuutta käsittelevä produktio, jonka yhteyteen on laadittu viiden pisteen Asunnottomuussuunnistus kaupunginteatterin yleisölämpiöön. Aiemmin  Joensuun ylioppilasteatteri  on  ollut  mukana  Rahakabareen tiedonhankintaryhmässä,  tehnyt yhteistuotannon Perusnaiivi pienelle  näyttämölle,  osallistunut  teatteriklubien  järjestämiseen sekä  Tapahduksiin osana  40­-vuotisjuhlavuottaan.
Lue lisää…

S-Etukortti2012pieni
S-ETU

Huom! 5 euron alennus perushintaisesta lipusta, max 2 etua/S-Etukortti seuraaviin esityksiin
to 8.10. klo 12
pe 16.10. klo 19
to 29.10. klo 19
eli liput vain 27 euroa (normaalinta 32).

La 10.10.2015 klo 13 esitys on Eläkeliiton P-K:n piirin tilausnäytäntö.

Lue säveltäjä-kapellimestari Petri Tiaisen haastattelu 5.6.2015 Karjalaisessa.
Seuraa kapellimestari-säveltäjän työn etenemistä näistä linkeistä
– Rahakabaree – erään laulun tarina (pdf)
– Biisi siisteitä asioista (mp3)

 Rahakabaree – erään laulun tarina 2 (pdf)
Ensimmäiset lauluharjoitukset (YouTube)

– Erään laulun tarina 3
– Kooste harjoituksista (You Tube)

Seuraa tuotannon edistymistä myös Instagramissa
https://instagram.com/rahakabaree/