Neljättätoista kertaa järjestettävä Yksin Sateessa? – festivaali luo toivotun väriläiskän pimeneviin marraskuun iltoihin. Festivaali esittelee viikon ajan ajankohtaista ja kansainvälistä nykytanssi-, performanssi- ja improvisaatiotaidetta Joensuun lisäksi nyt myös Outokummussa.

Festivaalin ohjelma koostuu kansainvälisesti merkittävistä taiteilijapersoonallisuuksista sekä paikallisten taiteilijoiden tuottamista esityskonsepteista. Festivaalin ohjelmisto kohauttaa yleisöään ennennäkemättömän rohkeilla valinnoilla ja produktioilla, jotka ovat herättäneet paljon kansainvälistäkin huomiota ja kiinnostusta. Ajan hermolla ja poliittisesti ajankohtaisia teemoja käsittelevät teokset tulevat niin kaukaa kuin Australiasta, paikallisten tekijöiden teoksia unohtamatta. Ainutlaatuisen festivaalin päänäyttämönä toimii tuttuun tapaan Joensuun kaupunginteatteri.

Esitykset Joensuun kaupunginteatterissa nähdään 28.-30.11. 2016.

—–
Ma 28.11.2016 klo 18.30
Joensuun kaupunginteatteri, pieni näyttämö
OSTA LIPUT

Sanni Kriikku – Instrumental Movement

Instrumental Movement sai alkunsa tekijänsä kiinnostuksesta yhdistää liikettä ja huilun soittoa. Taustalla on kokemus siitä, miten ääni ja liike ovat sekä samaa että täysin eri asia.
Sekä liikkuja että instrumentti ovat luonteeltaan lyyrisiä ja herkkiä. Teos on kokonaisuutena kaunis ja voimakkaan liikkeellinen. Esiintyjä liukuu äänen ja liikkeen tuottamisen väliä ja esityksen voi nähdä esimerkiksi nykytanssiteoksena tai konserttina. Teoksessa välähtää viittauksia esiintyjän suhteesta soittimeen ja kysymyksiä näiden kahden elementin objekti-subjektiasetelmasta. Teos kumartaa traditioille ja ammentaa niistä ollen samalla tutkiva ja tekijälleen henkilökohtainen.

Koreografia, tanssi: Sanni Kriikku

Maria Nurmela – Kari Ikonen: Toccata – kahdelle tanssivalle pianistille

Toccata on kahden itsenäisen taiteilijan – muusikon ja tanssijan – yhdessä luoma teos, jossa musiikki ja nykytanssi limittyvät toisiinsa ja sulautuvat yhteen. Äänistä ja liikkeestä muotoutuu synkronoitujen päällekkäisten tapahtumien kokonaisuus: abstrakti sadunomainen kertomus, jonka aihe muodostuu katsojan mielessä. Se voi olla tulinen romanssi, mutkikas parisuhdedraama, kahden perhosen kilpailu ison mustan kukan huumaavasta medestä, tai vaikkapa isoin liikkein puksuttava retrofuturistinen pianonsoittokone. Teos on syntynyt tekijöiden välisessä vuorovaikutuksessa tilan, kehon, pianon, nuottipaperin, videokameran ja peilin toimiessa työkaluina.

Konsepti, toteutus: Maria Nurmela, Kari Ikonen

Painokelpoiset kuvat: www.kariikonen.com/toccata/

——-
Ti 29.11.2016 klo 19.00
Joensuun kaupunginteatteri, suuri näyttämö
OSTA LIPUT

Simon Mayer: SunBengSitting (AT)
SunBengSitting on humoristinen ja leikkimielinen tarina itsensä etsimisestä, joka yhdistelee kiinnostavasti jodlausta ja folk-tanssia nykytanssiin liikekieleen.
”Sunbeng” on ylä-Itävallan murresana, joka tarkoittaa maatilan edessä sijaitsevaa penkkiä auringossa. Teoksessa SunBengSitting maalaispoika Simon Mayer kutsuu yleisön oppimaan lisää hänen elämästään, sisäisistä ristiriidoistaan ja hänen närkästyksestään koskien annettuja kategorioita ja konventioita. Mayerin jouduttua kasvamaan perinteiden, luonnon, nuoren kapinan ja heavy metal –musiikin ympäröimänä maaseudulla, muutti hän Wieniin osallistuakseen Vienna’s State Opera:n tanssikouluun ja tullakseen tanssijaksi. Yht’äkkiä Mayer löysi itsensä ympäristöstä, jossa sana ”viljelijä” oli halventava termi ja hän havaitsi siirtymänsä olevan molempia vapauttava ja rajoittava samaan aikaan. Esitys kyseenalaistaa suhteen kaupungin ja lähiön, tutun ja tuntemattoman sekä luokittelevan ja taiteellisen vapauden välillä.
Simon Mayer on esiintyjä, tanssija, koreografi ja muusikko. Mayer on myös ekofarmilla, Itävallassa sijaitsevan SPIEL-taidefestivaalin taiteellinen johtaja.
“SunBengSitting is a highly original, delightfully unpretentious, humorous and beautiful performance. You haven’t seen anything like it.” – Adresseavisen
Esiintyminen, taiteellinen ohjaus, musiikki: Simon Mayer
Äänisuunnittelu: Pascal Holper
Valosuunnittelu: Lucas Gruber, Hannes Ruschbaschan
Tuotanto: Sophie Schmeiser
Artistic Guidance Frans Poelstra

Huom! Tanssija esiintyy alasti
Painokelpoiset kuvat: www.simonmayer.at/de/content/sunbengsitting?language=en

Ke 30.11.2016 klo 18.30
Joensuun kaupunginteatteri, pieni näyttämö
OSTA LIPUT

Anna-Maria Väisänen – Eevi Tolvanen: Paljauden diskurssi 2.0.

Teoksen lähtökohtina ovat keholliset luupit, väsyttäminen, toisto, rituaalit ja väkivalta. Taiteilijat ovat kiinnostuneet minimalistisuuden ja kaaoksen vastakkainasettelusta ja yleisösuhteesta. Näkyväksi tuodaan myös naisten alisteinen asema yhteiskunnallisesti, esiintyjät pohtivat tämän kautta yleisösuhteen valta-asetelmaa. ”Paljauden Diskurssi 1.0” sai ensi-iltansa elokuussa 2016 DOCK11 -teatterissa Berliinissä.
Konsepti, koreografia, äänimaailma ja tanssi: Anna-Maria Väisänen, Eevi Tolvanen
Kesto 42 minuuttia
—–

Yksin Sateessa? –festivaalin järjestää Itäinen tanssin aluekeskus.
Festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.itak.fi

YHTEISTYÖSSÄ Joensuun kaupunginteatteri, Joensuun kaupunki, Taidekeskus Ahjo, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Taiteen edistämiskeskus.