Fahrenheit 451, kotimainen kantaesitys Ray Bradburyn dystooppisen tieteiskirjallisuuden klassikosta saa ensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterissa 19. helmikuuta 2022. Joensuun kaupunginteatterin ja Joensuun ylioppilasteatterin ainutlaatuinen yhteistyötuotanto nähdään kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä ja se kuuluu myös teatterin kiertueohjelmistoon.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Joensuussa esitys valmistetaan alusta loppuun Joensuun kaupunginteatterin ja Joensuun ylioppilasteatterin yhteistyönä. Ohjauksesta vastaa kaupunginteatterin ohjaaja Piia Peltola, joka on kääntänyt ja dramatisoinut tekstin näytelmäksi Bradburyn englanninkielisen romaanin pohjalta.

Yhteistyö Joensuun ylioppilasteatterin kanssa

Näytelmän päähenkilö Montag (Hannes Mikkelsson) haluaa suorittaa velvollisuutensa palokuntalaisena ja polttaa kaikki kirjat maailmasta. Viihteen yksioikoinen ärsykevirta on turruttanut ihmisten mielet, ja palokunnan tehtävänä on sytyttää tulipaloja, ei sammuttaa niitä.

Montag haluaisi uskoa, että että juuri kirjat ovat pahasta, mutta samaan aikaan hän tuntee sietämätöntä halua kurkistaa, mitä savuavissa kirjoissa lukee.  Mitä tapahtuu, kun yksilö tajuaa olevansa täysin eri aaltopituudella kuin ympäröivä yhteiskunta? Mitä tapahtuu, jos sivistys ja taide katoavat maailmasta?

Lavastuksen on suunnitellut Kaisu Koponen, puvustuksen Saara Jolkkonen, valot Mikko Pajanen ja äänet Michael Böger. Kampaukset ja maskeeraukset ovat Sanna Sahlmanin käsialaa ja tarpeiston on valmistanut Tuula Hakulinen. Esityksessä nähdään myös videoprojisointeja, jotka Anssi Pennanen, Kaisu Koponen ja Tuula Hakulinen ovat suunnitelleet yhteistyössä.

Joensuun ylioppilasteatterista mukana ovat Pinja Kuntola, Aino Kyrö, Sampsa Salo, Tuomas Halonen, Emilia Toropainen, Riku Simonen, Kalle Högbacka, Samu Mänttäri, Annika Jääskeläinen, Miiru Mikkonen ja Mira Keskinen. Osa heistä työskentelee teknisen ja taiteellisen henkilökunnan assistentteina tuotannossa, ja heitä nähdään myös näyttämöllä Joensuun kaupunginteatterin näyttelijöiden Hannes Mikkelssonin, Minni Gråhnin ja Anna Ojanteen rinnalla.

Joensuun Taiteilijaseuran näyttely “Dystopia, ei-toivottu tulevaisuudenkuva” on vapaasti nähtävissä yleisölämpiössä esitystoiminnan aikana 19.2.-21.5.2022.

Katso myös

Fahrenheit 451

Kotimainen kantaesitys! Joensuun kaupunginteatterin Fahrenheit 451 on ajankohtainen näyttämösovitus Ray Bradburyn dystooppisen tieteiskirjallisuuden klassikosta. Tilattavissa myös kiertueelle!

Fahrenheit 451:n dystooppinen maailma – Harjoittelija Miran blogi

Mira Keskinen suorittaa kulttuurituottajan opintoihin kuuluvaa harjoitteluaan Joensuun kaupunginteatterilla. Lue uudesta blogikirjoituksesta Miran ajatuksia Fahrenheit 451:n dystooppisesta maailmankuvasta.