Kun kirjallisuus palaa…

Montag haluaa suorittaa velvollisuutensa palokuntalaisena ja polttaa kaikki kirjat maailmasta – vaikka hänen kotinsa lähistöllä maleksiva, outoja kyselevä naapurin teini väittääkin, että on ollut aika, jolloin palokunta sammutti tulipaloja, ei sytyttänyt niitä.

Montag haluaa uskoa, että juuri kirjat ovat pahasta – vaikka hänen oma, lääkkeitä napsiva puolisonsa ei enää pysty käsittelemään muuta kuin viihteen yksioikoista ärsykevirtaa. Montag haluaa uskoa, että häntä ympäröivässä todellisuudessa asiat ovat kuten pitää, vaikka kaupungin yllä singahtelevat hävittäjät ja kammottava uusi lainvalvoja, elävä kone, Seefferi, murisee hänelle häkissään kuin tietäisi jotain.

Mutta Montag ajattelee tahtomattaan muutakin kuin haluaisi. Hän tuntee polttavaa halua kurkistaa, mitä savuavissa kirjoissa lukee ja oppia ajattelemaan syvällisiä, vaikeita kysymyksiä. Kun puoliso yrittää puolihuolimattomasti itsemurhaa, kun ihmeellinen nuori naapuri katoaa ja kun Montag näkee kuinka ihminen sytyttää itsensä tuleen kotikirjastonsa puolesta, päähenkilön yksinäinen vastarintatoiminta alkaa. Mitä tapahtuu, kun yksilö tajuaa olevansa täysin eri aaltopituudella kuin ympäröivä yhteiskunta? Mitä tapahtuu, jos sivistys ja taide katoavat maailmasta?

“Kyllähän sinä itsekin tiedät, ettei palokuntaa tarvita kuin viihteeksi. Ihmiset lopettivat lukemisen vapaaehtoisesti. Kansa janoaa hupia, ja sinun työsi on tarjota sitä.” Faber

Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.

Kotimainen kantaesitys

Joensuun kaupunginteatterin Fahrenheit 451 on ajankohtainen näyttämösovitus ja kotimainen kantaesitys Ray Bradburyn dystooppisen tieteiskirjallisuuden klassikosta. Esitys tehdään yhteistyönä, jossa Joensuun ylioppilasteatterilaisten edustaman sukupolven ymmärrys nykyajasta kohtaa kaupunginteatterin ammattilaisten kokemuksen teatterista. Ensi kertaa Joensuussa esitys valmistetaan alusta loppuun näiden teattereiden yhteistyönä. Kunnianhimoisia nuoria harrastajia nähdään myös näyttämöllä Anna Ojanteen, Minni Gråhnin, Maria Karhapään ja Hannes Mikkelssonin rinnalla.

Joensuun Taiteilijaseuran taidenäyttely

Joensuun Taiteilijaseuran näyttely “Dystopia, ei-toivottu tulevaisuudenkuva” on vapaasti nähtävissä yleisölämpiössä esitystoiminnan aikana. Lisätietoa tulossa!

Rooleissa

Anna Ojanne
Minni Gråhn
Maria Karhapää
Hannes Mikkelsson
Joensuun ylioppilasteatterilaisia

Työryhmä

Ray Bradburyn englanninkielisen romaanin “Fahrenheit 451” pohjalta näytelmäksi dramatisoinut ja kääntänyt Piia Peltola
Joensuun kaupunginteatterin ja Joensuun ylioppilasteatterin yhteistuotanto
Ohjaus: Piia Peltola
Lavastussuunnittelu: Kaisu Koponen
Pukusuunnittelu: Saara Jolkkonen


Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!