Klassikkomusikaali My Fair Lady oli odotetusti Joensuun kaupunginteatterin syksyn 2022 vetonaula. Syksyllä musikaaliesityksiä oli 30 ja niissä kävi yli 6 500 katsojaa.  

Joensuun kaupunginteatterin syksyn 2022 kokonaiskatsojamäärä oli lähes 10 000 katsojaa, mikä on yli kaksinkertainen määrä kuin vastaavana aikana viime kaudella. Teatterin lipputulot olivat syksyltä yli 230 000 euroa. 

Koko vuoden tulos oli ennätyksellisesti lähes 400 000 euroa. Edellisen kerran vastaaviin lipputuloihin on päästy vuonna 2013. 

– Syksy oli yllätyksellinen pääsylippukertymien suhteen, My Fair Lady -musikaali oli menestys. Ilahduttavaa oli katsojien palaaminen teatteriin koronarajoitusten jälkeen, vt. teatterinjohtaja Leena Kinanen kommentoi. 

Kaikkiaan Joensuun kaupunginteatteri on tavoittanut teatteriesitysten ja yleisötyön kautta lähes 29 000 henkilöä vuoden 2022 aikana. 

Suurella näyttämöllä klassikkoa ja viihdettä

Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä on 273 katsojapaikkaa. My Fair Ladyn syksyn kaikkien esitysten käyttöaste oli noin 80 prosenttia. Jokaisessa musikaaliesityksessä oli noin 218 katsojaa.  Joulukuun näytännöissä käyttöasteessa päästiin jopa yli 85 prosenttiin.  

Syyskaudella musikaalin tilausnäytäntöjä oli myös ennätyksellisesti neljä. Musikaaliesityksiä ei myöskään jouduttu perumaan kertaakaan syksyn aikana muun muassa tupla- ja triplaroolitusten ansiosta.  

39 askelta, junassa Richard Hannay kuuntelee sanomalehden takaa poliisin ja myyntimiehen keskustelua
Kuva: Riikka Hurri

Alfred Hitchcockin samannimistä jännityselokuvaa parodioivaa näytelmää, 39 askelta, esitettiin syyskaudella kaikkiaan 15 kertaa suurella näyttämöllä. Pikkujoulukomediaksi kaavaillun esityksen käyttöaste ylsi noin 50 prosenttiin. Katsojia näytännöissä oli syyskaudella noin 2 000. 

Molemmat edellä mainituista esityksistä jatkuvat kevätkaudella teatterin ohjelmistossa: 39 askelta -dekkariparodia 11.2.2023 saakka ja My Fair Lady -musikaali 3.–25.3.2023.

Pienen näyttämöllä draamaa 

Joensuun kaupunginteatterin ja Joensuun Vapaan Teatterin yhteistuotantona esitettiin Alma – kaksi matkaa Länttä kohti -näytelmää yhdeksän esityksen verran pienellä näyttämöllä ja yksi kiertue-esitys Tohmajärvellä. Näytelmän käyttöaste oli 40 prosenttia ja katsojia yhteensä 330. 

Teatterin oma tuotanto, Lempi, sai puolestaan ensi-iltansa Kontiolahdella. Kiertue-esityksenä sitä nähtiin myös Kiteellä. Joensuun neljässä esityksessä pienellä näyttämöllä käyttöaste oli 55 prosenttia. Kaikkiaan teoksen on nähnyt vasta noin 330 katsojaa, koska esityksiä on jouduttu perumaan sairastapausten vuoksi. 

Lempin esitykset jatkuvat kiertueella ja pienellä näyttämöllä 11.2.2023 saakka. 

Nainen kurkistaa miestä olan takaa.
Kuva: Riikka Hurri

Syksyn vierailuesitykset

Lastennäytelmä Tatu ja Patu, elämä ja teot veti pienen näyttämön katsomot täyteen kuudella esityksellä. Yhteensä esityksissä oli 500 katsojaa.  

Suomifilmin salaiset kansiot ja Mentalisti Pete Poskiparran vierailuesitykset jäivät suurella näyttämöllä käyttöasteeltaan 40–50 prosenttiin. Katsojia niissä oli yhteensä noin 250. 

Hoivakotivierailut ja oheistapahtumat kiinnostivat

Joensuun kaupunginteatterin yleisötyöhön lukeutuvat muun muassa avoimet harjoitukset, vierailutoiminta ja taidenäyttelyt, taiteilijatapaamiset ja teatterikierrokset.  

Syksyllä Joen yön avoimet My Fair Lady -musikaaliharjoitukset kiinnostivat yleisöä niin, että katsomot olivat täynnä suurella näyttämöllä. Myös taidenäyttelytoiminta on ollut aktiivista Joensuun Taiteilijaseuran kanssa teatterin lämpiöissä ja kiinnostanut yleisöä. 

Vierailuesitys Anjan lähes täydellinen elämän -puoltuntinen varattiin syksyllä loppuun hoivakoteihin nopeasti. Näytelmän ensi-ilta on 21.4.2023 pienellä näyttämöllä. 

Anja auringonkukkapellossa
Kuva: Eveliina Salomaa

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

My Fair Lady

My Fair Lady on todellinen klassikko, jonka tarinan jokainen aika voi kirjoittaa uudelleen. Joensuun kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään nuoren naisen kasvukertomus.

39 askelta

John Buchanin kirjaan ja Alfred Hitchcockin elokuvaan perustuva parodia 39 askelta sijoittuu 1930-luvulle. Siitä löytyvät agenttitarinoiden kaikki piirteet höystettynä nopeilla roolivaihdoilla ja hauskoilla teatterillisilla kikoilla.

Lempi

Lempi on tiheätunnelmainen ja herkkyydessään väkevä draama rakkauden kannattelemista ja haavoittamista ihmisistä.