esitys on tekijöidensä rakkauskirje 175-vuotiaalle Joensuulle
ja sen rock- ja popmusiikille 

Rokkaava ja tanssiva Joen Sydän -musiikkinäytelmä saa kantaesityksensä 10.2.2024 kello 17.00 Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. 175-vuotiaan Joensuun historiaan ja rakkauteen luotaavan teoksen on ohjannut ja sovittanut näyttämölle Aleksis Meaney ja käsikirjoittanut Piia Peltola.  

– Joen Sydän on meidän tekijöiden rakkauskirje tälle itäiselle kaupungille karvoine kaikkineen, ohjaaja Meaney kuvailee. 

Esityksessä matkataan rock- ja popmusiikin siivittämänä läpi Joensuun historian ja henkisen maiseman. Päähenkilö Johannan ja hänen Sydämensä aikamatkaa rytmittää joensuulaislähtöisten yhtyeiden ja artistien, kuten Happoradion, Hassisen Koneen, Ismo Alangon, Joku Iiriksen, Kumikamelin, Korkeajännityksen, Lyytin, Mana Manan, Neljän Ruusun ja Stellan tunnetut kappaleet.

Musiikin sovitti näytelmään teatterin kapellimestari Eve Pietarinen yhdessä Joen Sydän-bändin kanssa. Esityksen koreografiat on rakentanut Ulla Päivikkö. Lavastus- ja pukusuunnitelman on tehnyt skenografi Kaisu Koponen.

Käsikirjoituksen inspiraationa rakkaustarinat

Näytelmän inspiraatioksi Joensuun kaupunginteatteri keräsi joensuulaisia rakkaustarinoita. Ne olivat esityksen lähtökohta, vaikkeivat sellaisinaan päätyneetkään mukaan näytelmään.

– Kirjoittaessani näytelmää etsin innoitusta ja virikkeitä monista lähteistä. Kysymykseni oli, millä tavoin universaalit, eri kulttuureita koskettavat tapahtumat näkyvät juuri Joensuussa, ja toisaalta: mitä aivan erityistä Joensuussa on tapahtunut siitä lähtien kun alueella on ollut ihmisasutusta, käsikirjoittaja Piia Peltola kertoo.

Muita käsikirjoituksen lähteitä oli muun muassa eri alojen asiantuntijat, paikallisten muistitieto, historian kirjoitukset ja maakuntalehti Karjalaisen arkisto.

Joensuun kaupunginteatterin suurproduktio 

Joensuun kaupunginteatterin mittakaavassa teatterituotannossa on kyse suurproduktiosta, jossa on mukana lähes koko teatterin henkilökunta. Vierailijat mukaan luettuna heitä on kaikkiaan noin 60 henkilöä, joista teatterin lavalla esiintyy 14.

Johannan pääroolissa näyttelee Maria Karhapää ja hänen Sydämenään Jaakko Tohkanen. Muissa lukuisissa rooleissa nähdään koko Joensuun kaupunginteatterin muu näyttelijäkaarti. Lisäksi mukana ovat vahvistuksina Outokummun Riverian tanssinkoulutuksen opiskelijat Mimmi Herd ja Pauliina Saraste.

Esityksen valosuunnittelun on tehnyt Mikko Pajanen, äänisuunnittelun Michael Böger, videosuunnittelun ja tarpeiston valmistuksen Tuula Hakulinen ja naamiointisuunnittelun Sanna Sahlman. Studiobändissä soitti kitaraa Nikolai Tiitinen, bassoa Petri From, pianoa Kasper Omenasaari, kanteletta Mammu Koskelo ja rumpuja Eve Pietarinen. Musiikit äänitettiin Guru Entertainment -studiolla.

Musiikin lisäksi näytelmän visuaalisuudessa on mukana rockelementtejä, kuten teatterin ja tatuointiartisti Inkku Escobarin suunnittelema tatuointilogo.

Karjalainen livestriimaa ohjaaja Meaneyn tapaamisen  

Ohjaaja Aleksis Meaneyn taiteilijatapaaminen järjestetään ennen ensi-iltaa lauantaina 10.2. kello 15.30–16.30 Joensuun kaupungintalon Tornikabinetissa (4 krs.). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Ohjaaja Meaney kertoo muun muassa Joen Sydämen synnystä ja omasta suhteestaan Joensuuhun. Meaneyta haastattelee tapaamisessa näytelmäkirjailija Pirkko Kurikka. 

Taiteilijatapaamisen livestriimaa maakuntalehti Karjalainen tilaajilleen osoitteessa: www.karjalainen.fi/kulttuuri/4g9jbk64cy  

Näyttelyn teosten inspiraationa joki

Kirjailijana tunnettu Jukka Niskanen esittäytyy kuvataiteilijana Joen Sydän -näyttelyssä. Näyttelyssä on mukana Villi joki -sarjan teoksia, suurikokoisia maalauksia ja kierrätysmateriaaleista tehty veistos. Teosten syntyä on taiteilijan mukaan inspiroinut joki. 

Näyttely on avoinna 10.2.–25.5.2024 teatterin toisen kerroksen lämpiössä esitystoiminnan aikana. Vaihtuvat näyttelyt toteutetaan yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa.  

Joen Sydän -musiikkinäytelmä on Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistossa 10.2.–11.5.2024 suurella näyttämöllä. 

Katso myös

Joen Sydän

Joensuun paikallishistoriaan sukeltavan Joen Sydän -musiikkinäytelmän kantaesitys on 10.2.2024 suurella näyttämöllä.

Joen Sydämen logotatuoinnin tarina – suunnittelijana La Familia Tattoon Inkku

Joen Sydämen logon on suunnitellut La Familia Tattoon Inkku Escobar. Logoa käytetään esityksen oheistuotteissa. Sen voi myös ottaa tatuointina La Familia Tattoossa.

Lipunmyynti

Katso teatterilippujen hinnat ja osta pääsylippusi elämysten pariin Suomen itäisimpään ammattiteatteriin.