Joensuun kaupunginteatterilla on valmisteilla Joensuun paikallishistoriaa luotsaava Joen sydän -näytelmä syksyn 2023 ohjelmistoon.

Teoksen käsikirjoituksen materiaaliksi kerättiin syksyllä 2022 rakkaustarinoita, joiden tapahtumapaikkana on Joensuu tai lähitienoot. Tarinoiden kerääjänä toimi teoksen käsikirjoittaja Piia Peltola

Karjalainen 16.12.2022:

Peltola näkee tarinat elämänmakuisina. Niiden kautta pääsee tutustumaan, miten seurustelukäytännöt ovat muuttuneet maailman muutoksen mukana.

– Yhdessä tarinassa kirjoiteltiin kirjeitä rakastetulle toiselle paikkakunnalle. Joskus kumpikin lähetti kirjeen kaksi kertaa päivässä. Silloin kulki aamu- ja iltaposti, Peltola sanoo.

Tarinoissa keskitytään rakastumiseen ja suhteen muodostumiseen. Joukossa on myös pettymysten kuvausta, kun rakkaus ei olekaan jatkunut.

 
– Kun en ole täältä kotoisin, saan tarinoista irti Joensuuta kuvaavia asioita ja miten täällä olevat kertovat rakkaudesta, kertoo helsinkiläislähtöinen Peltola, joka on asunut Joensuussa kolme vuotta.
 
Näytelmä kulkee halki eri aikojen rakkauksien edeten aina vuodesta 6 000 eaa. tulevaisuuteen. Peltola on rakkausteemaan sukeltaessaan kerännyt myös tietoa paikallishistoriasta. Rakkaus ja ihmissuhteiden näkökulma toi vahvemman motiivin historiasta lukemiseen.
 
Syksyllä 2023 ensi-iltansa saavan teoksen ohjaa joensuulaislähtöinen Aleksis Meaney.