Joensuun kaupunginteatterin syyskaudella 2020 on luvassa sekä kotimaista tuotantoa että brittiläisiä klassikoita. Syksyyn kuuluu muun muassa paikallisen kirjailijan tuotantoa, rikosnäytelmien klassikon uusi suomennos ja rakastetun joulunäytelmän paluu.

– Kevätkauden esitystoiminnan peruunnuttua olemme kääntäneet katseemme syksyyn, ja työskentelemme täyttä häkää, toki monin erikoisjärjestelyin, jotta meillä on mahdollisimman runsaasti laadukasta tarjottavaa katsojillemme heti, kun saamme jälleen avata ovet yleisölle ensi syksynä, teatterinjohtaja Iiristiina Varilo sanoo.

Ensimmäistä kertaa syksyn kaikkiin omiin tuotantoihin joulunäytelmää lukuun ottamatta liittyy myös yleisölämpiöön sijoittuva, vaihtuva taidenäyttely. Näyttelyt järjestetään yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa.

Syksyn ohjelmisto on jo avattu osittain myyntiin. Loput näytännöt tulevat myyntiin kevään aikana.

Paikallisen kirjailijan tuotantoa näyttämölle

Näytelmä ”Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta” on ensi-illassa suurella näyttämöllä 12.9.2020. Näytelmä pohjautuu joensuulaisen kirjailijan Simo Hämäläisen teokseen ”Kätkäläinen ja musta koira” (2011). Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun teoksesta tehdään näyttämöversio ammattiteatteriin.

Näytelmän dramatisoi ja ohjaa Joensuun kaupunginteatterissa vuoden 2020 alussa kiinnitettynä ohjaajana aloittanut Piia Peltola. Syksyllä järjestetään myös taiteilijatapaaminen, jossa keskustelemassa ovat ohjaaja Piia Peltola ja skenografi Kaisu Koponen.

Rikosnäytelmien klassikosta uusi suomennos

Jännityksen ystäville syksyllä tarjoillaan Agatha Christien murhamysteeri ”Hiirenloukku”. Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään marraskuussa tämän Christie-klassikon uunituore suomennos. Uusi suomennos on juukalaislähtöisen Aino Piirolan käsialaa.

Näytelmän lavastaa ja ohjaa vierailija Seppo Honkonen, jonka kädenjälkeä oli myös 2019 Joensuun kaupunginteatterissa esitetty Korjaamo.

Hiirenloukun ensi-iltaa vietetään 7.11.

Pienellä näyttämöllä vauhdikasta komediaa ja joulutunnelman varma herättäjä

Pienellä näyttämöllä ja kiertueohjelmistossa nähdään riemukkaan vauhdikas ”Korot kattoon eli valmennusta ja viettelyksiä”. Esitys pureutuu tämän päivän ilmiöihin komiikan keinoin ja musiikillisin maustein. Marja-Leena (Maria Karhapää) tulee ostamaan Facebook-kirpparimekkoa Evalta (Suvi-Maaria Virta), mutta myyntihenkinen Eva laittaakin Marja-Leenan värittömän arjen uusiksi.

Virta ja Karhapää näyttelevät Evan ja Marja-Leenan roolien lisäksi myös näytelmän kaikki muut henkilöt. Näytelmän ohjaa jyväskyläläinen freelancer-ohjaaja Taava Hakala, ja sen on käsikirjoittanut joensuulaislähtöinen Virpi Haatainen. Ensi-ilta on pienellä näyttämöllä 11.9.

Loppuvuodesta joulutunnelmaa herätellään näytelmällä ”Viirun ja Pesosen joulu”, jota on esitetty aiemmin Joensuun kaupunginteatterissa vuosina 2016 ja 2018. Näytelmä perustuu Sven Nordqvistin rakastettuihin lastenkirjoihin. Esityksen lavastus ja ohjaus on Iiristiina Varilon käsialaa, näyttämösovituksen on tehnyt Seppo Honkonen. Uusintaensi-ilta on pienellä näyttämöllä 28.10.

Vierailuesityksinä tuttuja kasvoja

Taiteilija Ulla Tapanisen vierailuesitys ”Lava-ammuntaa VI” on siirretty esitettäväksi 6.10.2020 suurella näyttämöllä. Alun perin Tapanisen oli tarkoitus esiintyä Joensuun kaupunginteatterissa 17. maaliskuuta, mutta esitys siirrettiin koronavirustilanteen vuoksi. Jo ostetut liput käyvät uutena esitysajankohtana sellaisenaan.

Syksyn toinen vierailu on ”Lisää saikkua, kiitos!”, joka on jatkoa Joensuun kaupunginteatterissa syksyllä 2019 nähdylle supersuositulle Saikkua kiitos! –esitykselle. Näyttämöllä nähdään tutut Mikko Kivinen, Ville Keskilä ja Kalle Pylvänäinen. Esityksiä on Joensuussa kaksi: 19.11. kello 17 ja 20 suurella näyttämöllä.