Ensi-ilta 12.9.2020 suurella näyttämöllä

Arvioitu kesto noin 2,5 tuntia sisältäen väliajan

Liput 28/26/15 e

Iäkäs mies seisoo rollaattoriin nojaten Ukko-Kolin huipulla ja katselee vastarannalla näkyvää kaupunkia. Taivaalla pilvistä muodostuu koiran hahmo.
“Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta” on Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistossa syksyllä 2020. Piirros: Kaisu Koponen, kuvankäsittely: Sari Kaija

Hätäkö meillä tiällä. Palokunta päivämatkan piässä ja ampulanssihin samassa liänissä. Kyllä meijät aina joku hoitaa. Jos ei muut niin hautaustoimisto kumminnii.

Pohjoiskarjalaisella haja-asutusalueella elää kaksi vanhenevaa pariskuntaa, joita yhdistää ystävyys ja molemminpuolinen kyräily. Kieppivaaran Hurskaisten vakavaraiset vanhuudenpäivät törmäävät yllättävään hankaluuteen, kun Alma huomaa puolisonsa Aimon käytöksen muuttuneen. Suulaasta maailmanmiehestä on tullut synkän oloinen tuppisuu. On kuin miehen kintereillä kulkisi masennuksen musta koira.

Niinpä Kätkävaaran Aholaisten on tartuttava toimeen. Käynnistyy tiivistyvä, trillerimäinen juoni, jossa apua ja vastauksia etsitään lopulta koko kylän voimin ja seikkailut johtavat Helsinkiin asti. Ennen kuin selviää, mikä Aimoa vaivaa, on mukaan ehditty riipiä erilaisia sukulaisia ja kylänmiehiä talousjohtajasta alkoholisoituneeseen IT-konsulttiin, on hankittu ajokortti, netti ja kuin vahingossa lopetettu tupakointi eläkeiällä.

Karmeitakin vaiheita sisältävän kertomuksen sanoma on lohdullinen: Kätkäläiseen tapaan elämästä selviää, kun luovii jokaisen hankaluuden kohdalla miten milloinkin osaa, kun antaa armon käydä oikeudesta ja auttaa sitä ylpeätäkin naapuria eikä heitä kirvestä kaivoon.

Lue lisää näytelmän taustoista

Perustuu Simo Hämäläisen romaaniin “Kätkäläinen ja musta koira”

“Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta” perustuu Simo Hämäläisen romaaniin “Kätkäläinen ja musta koira”. Tätä Kätkäläis-tarinaa ei ole aiemmin esitetty ammattiteatterissa. Joensuun kaupunginteatterin dramatisoinnissa kohtaavat pohjoiskarjalaisia sielunmaisemia luotaava, klassikoksi muodostunut perinne sekä nuoren polven ohjaaja-käsikirjoittajan näkemys.

Arkinen ja monia koskettava tarina vanhenevasta Suomesta kerrotaan Simo Hämäläisen perintöä kunnioittaen – kiverän humoristisesti. Tulkinnassa yhdistyvät raikkaasti realismi sekä huikeat näyttämölliset maisemat.

Taiteilijatapaaminen

Esitykseen liittyy syyskuussa järjestettävä taiteilijatapaaminen, jossa tekijät keskustelevat esityksen tekemisestä, taustoista ja teemoista. Tilaisuudessa ovat keskustelemassa ainakin dramatisoija-ohjaaja Piia Peltola ja lavastus- ja pukusuunnittelija Kaisu Koponen.

Tilaisuus järjestetään suurella näyttämöllä 26.9. kello 16.15-17. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Suosittelemme myös näytelmän katsomista ennen tai jälkeen taiteilijatapaamisen.

Joensuun Taiteilijaseura Ry:n taidenäyttely lämpiössä

Joensuun Taiteilijaseura Ry:n logo

Joensuun Taiteilijaseura Ry:n näyttely ”Musta koira” on esillä teatterin toisen kerroksen yleisölämpiössä esitystoiminnan aikana 12.9.-1.11.2020. Lisätietoa tulossa.

S-Etunäytännöt

S-Etukortilla saat viisi euroa alennusta, kun ostat perushintaisen teatterilipun. Etu koskee näytelmän “Kätkäläisen vanhat päivät – tarinasta mustasta koirasta” seuraavia näytäntöjä:

  • pe 18.9. klo 18
  • la 17.10. klo 14

Enintään kaksi alennushintaista lippua / S-Etukortti.

Kesäkampanja

Nyt saat kaksi perushintaista lippua yhden hinnalla seuraavaan esitykseen:

  • perjantai 25.9. kello 18

Tarjoushinta on voimassa 11.5.-16.8.2020. Etuhintaisia lippuja voit ostaa Ticketmasterista tai Carelicumin lipunmyynnistä.

Rooleissa

Pietu Aholainen – Jaakko Tohkanen
Iitamaria Aholainen – Petteri Rantatalo
Aimo Hurskainen – Regina Launivuo
Alma Hurskainen – Olli Haataja
Leena Hurskainen – Minna Maaria Virtanen
Dosentti R. Varis – Anna Ojanne

Työryhmä

Alkuperäisteos: Simo Hämäläisen romaani Kätkäläinen ja musta koira
Ohjaaja: Piia Peltola
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Kaisu Koponen
Valosuunnittelu: Mikko Pajanen
Äänisuunnittelu: Michael Böger
Videosuunnittelu: Kaisu Koponen
Video esityksessä: Mikko Pajanen / Michael Böger
Tarpeistonvalmistaja: Tuula Hakulinen
Kampaaja-maskeeraaja: Sanna Sahlman
Järjestäjä: Juha Kokko
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja: Laura Valkonen
Näyttämömestari: Anssi Pennanen
Näyttämömiehet: Juha Kerkkonen ja Jouni Pietarinen
Pukijat: Sanna Tarvainen / Soile Pajanen
Puvustonhoitaja: Saara Jolkkonen