Ulkona ripeksii syyskuun vettä, mutta Joensuun kaupunginteatterilla pääsee seuraamaan lämminhenkistä koko perheen seikkailua. Kyseessä on Johanna Peltosen ja Hanna Rytin 2013 valmistunut lastennäytelmä Pim Pam pallomaakailuseik.

Pim ja Pam ovat kaksi hassua avaruusotusta. He asuvat omalla planeetallaan ja kaipaavat elämäänsä muutosta. Kaksikko päättää tehdä avaruusraketillaan matkan Maahan. Tutisevan kaapin kautta he ilmestyvät – poks – Virallisen henkilön omaan kotiin. Tästä alkaa runollinen ja hassu seikkailu Maan outoihin tapoihin. Miten nukutaan? Keitäs nuo ovat? Miten housut puetaan? Miksi on olemassa sääntöjä?

Pim Pam pallomaakailuseik käsittelee lapsen elämään liittyviä asioita. Sanoja väännellään toisinpäin ja opetellaan uutta. Maan virkahenkilölläkin on opittavaa. Voisiko välillä heittää vähän vapaalle? Entäs jos alkaa riehua ja leikkiä?

Joni Kuokkanen Virallisena henkilönä on yhtä aikaa homssuinen ja jäykkä. Sopii toisaalta hahmon kuvaan. Loppupuolella nähty tanssillinen kohta tuo siihen kaivattua muutosta. Pamina Minna Maaria Virtasessa on lämminhenkistä pirteyttä ja energisyyttä, Pimin roolissa Olli Haataja puolestaan omaa paikoin koomikkomaisetkin ilmeet ja eleet. Huomaa, että lavalla tapahtuva toiminta ottaa vaikutteita muun muassa klovneriasta. Jos katsoja ehtisikin kyllästymään Pimin ja Pamin kohellukseen, voi onneksi keskittyä myös Markku Maasillan esittämään Pom-kuuhun. Se kun paistattelee makeasti taustalla koko esityksen ajan.

Mitään repäisevää juonellista kehitystä ei synny. Tarina rakentuu pienistä palasista. Esitys on sopivan mittainen, reilu puoli tuntia menee hujauksessa. Lieneekö syynä lauantainen aamuaika, kun katsomossa istuu vain 8 lasta. ”Tää on hassu esitys!” tokaisee yksi heistä. Nämä katsojat tuntuvat viihtyvän.

Kirjoittanut: Tuija Lång

Kirjoittaja on itsekin taiteen kentällä viihtynyt moniottelija, joka kysyy yhä uudelleen: Onko tässä teatterissa jotain…?

Katso myös

Lastenesitys Pim Pam pallomaakailuseik ensi-iltaan lauantaina 18.9.2021

Joensuun kaupunginteatterin syyskauden lastenesitys on 4-8-vuotiaille suunnattu, suomen kielellä leikittelevä Pim Pam pallomaakailuseik, jonka ensi-iltaa vietetään 18. syyskuuta pienellä näyttämöllä.

Pim Pam pallomaakailuseik

Pim Pam pallomaakailuseik on hauskasti leikittelevä, teatterillinen kertomus, joka antaa lapsille tilaisuuden nauttia erilaisten äänteiden mieleen tuomista väreistä, mauista ja rytmittelystä. Tilattavissa myös kiertueelle!

Lipunmyynti

Katso teatterilippujen hinnat ja osta pääsylippusi elämysten pariin Suomen itäisimpään ammattiteatteriin.