Komedia miehestä, josta tuli monumentti

Red Nose Company ja kamariorkesteri Avanti! tuovat näyttämölle Aleksis Kiven elämän ja teokset yhdessä paketissa.

Miksi juuri Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Millaisen hinnan tinkimätön taiteelle omistautuminen ja oman tiensä kulkeminen langetti kirjailijalle itselleen maksettavaksi?

Aleksis Kivi liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa kuolemasta rakkauteen, eksistentialismista rahaan ja luonnosta modernin maailman ongelmiin. Esitys kertoo myös kirjailijan vähemmän tunnetuista puolista sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan oivaltavista klassikkotulkinnoistaan ja saumattomasta yhteispelistään. Heidän klovnitulkintansa Kari Hotakaisen, Ilmari Kiannon ja Miguel de Cervantesin teoksista ovat tavoittaneet yli 40 000 suomalaista. Huumoria ja leikkimielisyyttä säteilevä esitys nostaa esiin Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä ja tyylitaiturina.

Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. Se on saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon syksyllä 2022. Red Nose Company on myös palkittu Vuoden teatteriksi 2023.

 

Red Nose Company: Aleksis Kivi traileri from Red Nose Company on Vimeo.

Rooleissa

NÄYTTELIJÄT Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
HAITARISTI/ MUSIIKIN JOHTO Niko Kumpuvaara
JOUSIDUO
Kamariorkesteri Avanti!
Eriikka Maalismaa / Terhi Paldanius / Tommi Asplund (viulu), Olga Reskalenko / Santtu Podzniakov (alttoviulu) / Joasia Cieślak (sello)

Työryhmä

TEKSTI JA DRAMATURGIA Eva Buchwald, Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
OHJAUS Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
DRAMATURGI Eva Buchwald
LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Tarja Simone
VALOSUUNNITTELU Ville Virtanen
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Petra Kuntsi
MUSIIKIN SOVITUS Marzi Nyman ja Niko Kumpuvaara
YHTEISTUOTANTO Suomen Kansallisteatteri ja Red Nose Company, Jyväskylän Kaupunginteatteri, Lahden Kaupunginteatteri, Kuopion Kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Turun Kaupunginteatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Arviot ja kommentit

“Klovniryhmän esitys Aleksis Kiven elämästä ja tuotannosta on huikaiseva ja vauhdikas iloleikki” ★★★★★

Helsingin Sanomat, Laura Kytölä 17.2.2022

"Klovnit Suurella näyttämöllä: Red Nose Companyn Aleksis Kivi ihastuttaa Kansallisteatterissa"

Apu, Selina Keränen 18.2.2022

"Red Nose Companyn Aleksis Kivi on hullunhauska voimannäyttö"

Suomen Kuvalehti, Markus Ånes 24.2.2022

"Kansallisteatteri 150 vuotta – Aleksis Kivi innoitti Red Nose Companyn loistosuoritukseen"

Kansan Uutiset, Sirpa Koskinen 22.2.2022

"Vauhdilla vierivä Kivi"

Demokraatti, Rolf Bamberg 3.3.2022

"Kansallisteatterin viihdyttävä Aleksis Kivi -näytelmä pyrkii tavoittamaan ennen kaikkea Wikipedia-sukupolven huomion"

Savon Sanomat, Ilkka Kuosmanen 18.2.2022

”Riemastuttava, yllättävä ja koskettavakin. Parisprintin mestarisuoritus.” / katsojakommentti

”Todellinen Aleksis Kivi -show! Hauska, sivistävä ja taidokas.” / katsojakommentti

”Esitys oli kerrassaan hurmaava! Samaan aikaan hauska, koskettava ja opettavainenkin! Todella hyvät näyttelijät ja esityksen rytmitys, viihdyimme mielettömän hyvin. Se ei kuitenkaan ollut pelkkää viihdettä, vaan olemme seuraavana päivänäkin palanneet joihinkin esityksen oivalluksiin ja sen herättämiin ajatuksiin.” / katsojakommentti

”Tämä on aivan huippu esitys! Parasta, hauskinta, oivaltavinta ja haikeinta, mitä olen teatterissa pitkään aikaan nähnyt. Suosittelen kaikille! Timon ja Tuukan saumaton yhteistyö ja hetkessä aidosti reagoiminen luovat todella intensiivisen ja monitasoisen elämyksen. Kiitos upeasta kokemuksesta!”. / katsoja Maria Pikkarainen. Saa käyttää nimellä tai ilman.

”Mahtavaa näyttelijätyötä. Esitys oli koskettava kaikilla tunteen rekistereillä mitattuna. Se oli vapauttavaa lääkettä näinä synkkinä aikoina, taiteen ihmeellistä taikapulveria järjetöntä maailmanmenoa vastaan.” / Katsojakommentti


Katso myös

Joensuun teatterin kevätohjelmisto 2023 julkaistu

Joensuun kaupunginteatterin kevätohjelmistossa 2023 pohditaan ihmisyyttä, ihmisenä olemista, ihmisen suhdetta toiseen ihmiseen ja muihin olentoihin. Luvassa on tuhti paketti draamaa. 

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!