Tuhti paketti draamaa

Joensuun kaupunginteatterin kevätohjelmistossa pohditaan ihmisyyttä, ihmisenä olemista, ihmisen suhdetta toiseen ihmiseen ja muihin olentoihin. Luvassa on tuhti paketti draamaa.  

Helmikuussa ensi-illassa suurella näyttämöllä on valtapelin, juonittelun ja intohimon kyllästämä pukudraama Vaarallisia suhteita. Näytelmän teksti perustuu Choderlos de Laclos’n klassikkoromaaniin Les Liaisons Dangereuses, jonka pohjalta on tehty myös tunnettu Hollywood-elokuva Valheet ja viettelijät – Dangerous Liasons. Kaupunginteatterin näyttämölle tämän intohimoisen ihmissuhdepiirileikin ohjaa teatterinjohtaja Iiristiina Varilo. 

Hirvimetsän ensi-ilta on helmikuussa pienellä näyttämöllä. Näytelmä on Piia Peltolan ohjaama isän ja pojan suhdetta sekä filosofisia kysymyksiä käsittelevä sukupolvitarina. Hirvimetsää esitetään kevään aikana muun muassa Kontiolahdella, Liperissä, Nurmeksessa ja Juuassa. Esko-Pekka Tiitisen ohjaama monologi Anjan lähes erinomainen valmistuu puolestaan pienelle näyttämölle huhtikuussa. Näytelmän esityskausi jatkuu syksyllä 2023 ja kiertueversio jalkautuu maakuntaan vielä keväällä 2024. 

Loppukevään koko perheen näytelmän paikan saa tänä vuonna Iso Paha Susi. Näytelmä yhdistelee riemastuttavalla tavalla useita klassikkosatuja ja eri saduista tuttuja hahmoja. Esityksen ohjaa vieraileva ohjaaja Anna-Maria Klintrup. 

Vierailuesityksinä keväällä nähdään näyttelijä Seela Sellan ja Esko Roineen odotettu Rakkauskirjeitä -draama sekä Red Nose Companyn ja Avanti! -kamariorkesterin palkittu Aleksis Kivi -näytelmä suurella näyttämöllä. Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. 

Kevätkauden 2023 liput ovat myynnissä Joensuun teatterin lipunmyyntikanavissa ja lippu.fi -verkkokaupassa.

 

Vaarallisia suhteita 

Vaarallisia suhteita -draama sijoittuu Pariisiin vuoteen 1758, jolloin aatelisto elää vielä yltäkylläisyydessään joutilaisuuden ja tunnemyrskyjen vuosisataa. 

Intohimoinen ihmissuhdepiirileikki alkaa, kun petoksen virtuoosi markiisitar de Merteuil suunnittelee kostoa hänet tylysti hyljänneelle rakastajalleen Bastidelle. Kuka tuhoutuu leikissä, kuka selviytyy leikistä hengissä? 

Joensuun kaupunginteatterilla draaman ohjaa teatterinjohtaja Iiristiina Varilo. Päärooleissa ovat näyttelijät Anna Ojanne, Jaakko Tohkanen ja Kirsi Kärnä 

Vaarallisia suhteiden ensi-ilta on 22.2.2023 suurella näyttämöllä.

Hirvimetsä 

Hirvimetsä kertoo isän ja Simon metsään menneestä saalistusretkestä. Elli Salon palkittu ja suosittu näytelmä liikkuu perinteisen sukupolvitarinan ja suurten filosofisten kysymysten sokkelossa – mitä sä oot, kuka sä oot?  

Hirvimetsä on tarina siitä, millaista on olla vanhana ja nuorena, menneen tai tulevan ajan miehenä, isänä tai poikana, ihmisenä, puolukkana tai hirvisonnina. Isän ja Simon rooleissa näyttelevät Joni Kuokkanen ja Petteri Rantatalo. Ohjaus Piia Peltola. 

Hirvimetsän ensi-ilta 18.2.2023 pienellä näyttämöllä. Esitys on myös tilattavissa Pohjois-Karjalan alueelle.

Anjan lähes erinomainen elämä 

Esko-Pekka Tiitisen ohjaama monologi Anjan lähes erinomainen elämä kertoo maaseudulla elävästä Anjasta, joka katselee arkeaan omaperäisestä vinkkelistään. Hänen lähes erinomainen elämänsä avautuu katsojalle koskettaen, herättäen myötätunnon ja hyväntahtoisen naurun. 

Anjan roolissa on näyttelijä Minna Maria Virtanen, joka on myös käsikirjoittanut näytelmän yhdessä Esko-Pekka Tiitisen kanssa. Näytelmä perustuu Tiitisen samannimiseen romaaniin. 

Anjan lähes erinomaisen elämän ensi-ilta 21.4.2023 pienellä näyttämöllä.
 
Iso Paha Susi 

Koko perheen lastennäytelmä Iso Paha Susi ei olekaan kaikkien tuntema klassikkosatu, vaan jotain aivan muuta. Iso paha susi on ahneuksissaan hotkaissut vaimonsa ja joutuu poikansa Ruuperin yksinhuoltajaksi. Nyt suden täytyy yksin hoitaa ruokapuoli, nukkumaan laittamiset ja iltasadut ilman puolisoa. 

Katja Krohnin käsikirjoituksessa totutut juonikuviot kääntyvät päälaelleen ja vaarallisista tilanteista selvitään hersyvän huumorin, mielikuvituksen ja silkan hauskanpidon avulla. 

Rooleissa Joni Kuokkanen, Petteri Rantatalo, Regina Launivuo, Hannes Mikkelsson, Anna Ojanne, Markku Maasilta ja Kirsi Kärnä. 

Ison Pahan Suden ensi-ilta 29.4.2023 suurella näyttämöllä.

Vierailuesitykset 

Seela Sellan ja Esko Roineen roolittama Rakkauskirjeitä-esitys nähdään suurella näyttämöllä 21.1.2023.  Esitys on varattu loppuun. Mahdolliset lunastamatta jääneet lippuvaraukset vapautetaan myyntiin noin viikko ennen esitystä. 

Red Nose Company ja Avanti! -kamariorkesteri tuovat Joensuun kaupunginteatterin suurelle näyttämölle Aleksis Kiven 21.4. ja 22.4.2023. Näytelmä esittelee kansalliskirjailijamme Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä ja tyylitaiturina. Esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa kuolemasta rakkauteen, eksistentialismista rahaan ja luonnosta modernin maailman ongelmiin. Näytelmäteos on saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon tänä syksynä. 

Syysohjelmistosta jatkavat My Fair Lady, Lempi ja 39 askelta 

Katriina Honkasen ohjaama, yleisön suosion saanut My Fair Lady -klassikkomusikaali jatkuu yhdeksän näytännön verran maaliskuussa suurella näyttämöllä.  

Keväällä jatkuu myös John Buchanin kirjaan ja Alfred Hitchcockin elokuvaan perustuva parodia 39 askelta suurella näyttämöllä 11.2.2023 saakka. Seppo Honkosen ohjaamassa ja lavastamassa näytelmässä neljä näyttelijää taituroi yli 40 roolissa. 

Eri puolilla maakuntaa esitettävän Lempi –rakkausdraaman esitykset jatkuvat pienellä näyttämöllä 11.2.2023 saakka. Lempi perustuu kuusamolaisen Minna Rytisalon palkittuun romaaniin. Näytelmä on Maria Karhapään ohjaama. 

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Esityskalenteri

Katso esityskalenterista tulevat näytännöt ja osta lippusi!