Joensuun kaupunginteatterin suuren näyttämön syksyn avaa näytelmä “Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta”, jossa nähdään teatterin tuoreen ohjaajakiinnityksen näkemys perinteikkäästä klassikosta.

Näytelmä perustuu Simo Hämäläisen romaaniin “Kätkäläinen ja musta koira” (2011), josta nähdään nyt ensimmäistä kertaa tulkinta ammattiteatterin näyttämöllä. Arkisuudessaan todentuntuinen, tässä päivässä tapahtuva ja monia koskettava tarina vanhenevasta Suomesta kerrotaan Simo Hämäläisen perintöä kunnioittaen, kiverän humoristisesti. Mitä tekee Alma, joka huomaa puolisonsa Aimon käytöksen äkisti muuttuneen? Kulkeeko miehen kintereillä masennuksen musta koira?

Ohjaaja Piia Peltolan ensimmäinen ensi-ilta Joensuun kaupunginteatterissa

Ohjaaja Piia Peltola (s. 1983) on kotoisin pääkaupunkiseudulta ja aloitti Joensuun kaupunginteatterissa tammikuussa 2020. Kevään esitysten peruunnuttua koronapandemian vuoksi Kätkäläis-tulkinta on Peltolan ensimmäinen Joensuussa ensi-iltaan tuleva ohjaus.

“Keskeinen piirre Hämäläisen teoksissa on, että ne voidaan nähdä osana työväenkirjallisuutta ja kansakuvauksen perinnettä. Minua koskettaa Hämäläisen lämpimäntarkka tapa kuvata ihmisiä ja yhteiskuntaa, ja tunnistin päähenkilöissä omia sukulaisiani. Ikäihmiset ”käpsehtivät” syrjäseudulla elämänpiirin supistuessa, terveyden ja ikätovereiden huvetessa – ilman muuta apua kuin toisensa”, Peltola kuvailee.

Roolitus vavisuttaa sukupuoleen ja ikään liittyviä stereotypioita

Roolitus vavisuttaa stereotyyppisiä sukupuoli- ja ikäkysymyksiä. Rooleissa nähdään muun muassa Jaakko Tohkanen (Kätkäläinen), Petteri Rantatalo (Iitamaria Aholainen), Regina Launivuo (Aimo Hurskainen) ja Olli Haataja (Alma Hurskainen).

Lavastus-, puku- ja videosuunnittelu on skenografi Kaisu Koposen käsialaa.

“Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta” on ensi-illassa suurella näyttämöllä 12.9.2020 kello 17.

Lisätietoja

Näytelmän esittely verkkosivuilla: https://www.joensuunteatteri.fi/ohjelmisto/katkalaisen-vanhat-paivat-tarina-mustasta-koirasta/
Taustatietoa ohjaajasta ja näytelmästä: https://www.joensuunteatteri.fi/tarina-mustasta-koirasta/

Haastattelupyynnöt: tiedottaja Heini Myller, heini.myller@joensuunteatteri.fi, 0503448140

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Käsiohjelmat

Lataa käsiohjelma käyttöösi ilmaiseksi.

Mediapankki

Lataa valokuvia käyttöösi.

Tarina mustasta koirasta

Kurkista kulissien taakse: näin syntyy näytelmä "Kätkäläisen vanhat päivät - tarina mustasta koirasta"!

Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta

Kieppivaaran Hurskaisten vakavaraiset vanhuudenpäivät törmäävät yllättävään hankaluuteen, kun Alma huomaa puolisonsa Aimon käytöksen muuttuneen. Suulaasta maailmanmiehestä on tullut synkän oloinen tuppisuu. On kuin miehen kintereillä kulkisi masennuksen musta koira.