Joensuun kaupunginteatterissa on nyt mahdollisuus nauttia teatterin lisäksi kuvataiteesta. Toisen ja neljännen kerroksen yleisölämpiöissä on esillä vaihtuva taidenäyttely, jonka toteutamme yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa. Taidenäyttelyillä juhlistetaan Taiteilijaseuran 75-vuotista taivalta. Näyttelyt ovat avoinna vain teatteriesitysten aikana.

Taidenäyttelyn teemat liittyvät teatterituotantoihimme.

Taidenäyttelyt yleisölämpiöissä

Kevään taidenäyttelytoiminta on päättynyt. Syksyn 2021 näyttelyt julkistetaan pian!

Kevään 2021 näyttelyt:

  • Vaikka läpi harmaan kiven: näyttely oli esillä 13.2.-16.5.2021. Näyttelyssä on nähtävissä Satu Laanisen teoksia.
  • Ihmisen ikävä: näyttely oli esillä 20.2.-16.5.2021. Näyttelyssä on nähtävissä Anneli Timosen ja Satu Laanisen teoksia, muun muassa Timosen teos “Koivu ja tähti” ja Satu Laanisen teokset “Hetki palaa” ja “Niittyvilla”.
  • Beauty hurts, baby: näyttely oli esillä 25.3.-23.5.2021. Näyttelyssä on nähtävissä Satu Laanisen teoksia.
  • Ihmemaa: näyttely oli esillä 24.4.-30.5.2021. Näyttelyssä on nähtävissä Satu Laanisen taidegrafiikkaa.

taiteilijaesittelyitä

Satu Laaninen

Satu Laaninen on joensuulainen kuvataiteilija, joka kuvaa teoksissaan usein valoisia aiheita. Valokuvissa välittyy havahtuminen käsillä olevaan hetkeen ohimenevänä sykäyksenä. Valokuvaamisen lisäksi Laaninen tekee taidegrafiikkaa pääasiassa serigrafiamenetelmällä. Aiheet ovat usein intertekstuaalisia ja helposti lähestyttäviä.

Hetki palaa -niminen valokuvateos
Satu Laaninen: Hetki palaa

 

Taiteilija kertoo Ihmisen ikävä -näyttelyn teoksista: “Hetki palaa -valokuvan nimen voi ymmärtää usealla eri tavalla. Hetki katoaa: palaako se liekkeinä silmänräpäyksessä? Vai palaako hetki takaisin esimerkiksi hatarina muistikuvina? Vai onko juuri tämä se hetki, kun on aikaa olla ihan liekeissä?

Niittyvilla-valokuvassa illan hämy kietoutuu suon ylle, ja sen viime säteissä loistavat hentoiset niittyvillatupsut. Alaston kuvassa on kuin heräämässä kesken romanttisen unen, hiukset vielä sekaisin.”

Tutustu näytelmään Gabriel, tule takaisin!

Ihmemaa-näyttely: “Olisi oikein, ettei kenenkään tarvitsisi olla Näkymätön lapsi. Jos olisimme kaikki Pikku prinssejä, olisimme viisaita ymmärtäen myös sen, että piikikäskin ruusu voi olla kaunis ja täydellinen.”

Värikkäässä taideteoksessa ihmishahmo on peittynyt runsaiden kukkivien kasvien taakse ja kurkistaa niiden joukosta.

Tutustu näytelmään Liisa ihmemaassa

Beauty hurts, baby -näyttely: “Ruumisnormit ovat keinotekoisia ja syvältä. Ne joutavat hajalle, koska ovat rikkoneet jo niin monta ihmistä. Epätäydellisyys on se tarttumapinta, josta saamme hyväksyvän otteen.”

Tutustu näytelmään Stalinin lehmät

Vaikka läpi harmaan kiven -näyttely: “Kivi voi olla pellossa, se voi olla kengässä. Sitä voi silti pyörittää, koska kivi on kiva, kivi on rock.”

Tutustu näytelmään Don Ookoo ja Santso Tohkane

Anneli Timonen

Anneli Timonen on kiteeläinen kuvataiteilija. Hän on osallistunut yhteisötaiteilijana erilaisiin yhteisöllisiin taidehankkeisiin ja muun muassa toiminut Kiteen kaupungin taiteilijana, järjestänyt ympäristötaidenäyttelyitä sekä työskennellyt taideopettajana.

 

Maalauksessa on koivu mäen päällä, Aurinko paistaa ja mäellä kasvaa kukkia.

Taiteilija kertoo teoksesta “Koivu ja tähti”: “Koivu voi elää noin 80-100 vuotta. Sen elinaika on lähes sama kuin ihmiselämän pituus. Aurinko on lähin tähtemme, se antaa valon kaikelle elolliselle maan päällä, ja se voi myös riistää voimallaan elämän.

Mäen päällä kasvoi koivu ja siellä oli tanssipaikka, jossa poika ja tyttö kohtasivat, heleimpänä keskikesän iltana. Vuosien saatossa, hellästä rakkaudesta, kuin valonsäteinä, tälle parille syntyi lapset. Ihmissuhteessa kaksi voivat olla kuin nuo koivu ja tähti, toista valaisten ja toinen siitä kukoistaen. 

Elämä ei kuitenkaan mennyt niin kuin sadussa, vaan rakkaus hukkui vaikeisiin vuosiin, erottiin pettyneinä ja vihaisina. Tanssipaikka purettiin ja mäenrinne hakattiin puista paljaaksi. Vielä seisoo mäellä yksin koivu ja katselee tähtensä loisteeseen kuin näiden kahden ihmisen rakkauden poltetta muistellen.”

Tutustu näytelmään Gabriel, tule takaisin!


Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Lipunmyynti

Katso teatterilippujen hinnat ja osta pääsylippusi elämysten pariin Suomen itäisimpään ammattiteatteriin.

Paikallisten taiteilijoiden teoksia esillä teatterissa

Joensuun kaupunginteatteri järjestää kaikille avoimet taidenäyttelyt yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa.