“Kaikki nämä pitkät vuodet minulla on jossakin syvällä sydämessä ollut tyhjä paikka. Aivan kuin olisi nälkä, ymmärrätkö? Minulla on nälkä sinua, Gabriel.”

Gabriel tulee, oletko valmis!

Suomen hurmaavin rakkaushuijari astuu helmikuussa 2021 Joensuun kaupunginteatterin näyttämölle. Mika Waltarin rakastetuin näytelmä on kiihkeä komedia rakkaudesta, rahasta ja julmasta juonittelusta suomalaisessa maalaiskaupungissa.

Paperikaupan omistajatar Ulriika Anger hallitsee elämäänsä ja talouttaan ryhdikkään pikkutarkasti. Nuorempi sisar Kristiina hoitaa kauppaa ja kokee jäävänsä kovaluontoisen isosiskonsa jalkoihin. Heidän kanssaan asustaa myös orpo sisarentytär Raili, jota täti Ulriika kasvattaa ankaran konservatiivisessa hengessä.

Sitten eräänä keväisenä päivänä naisten elämät nyrjähtävät uuteen asentoon, kun kapteeniksi esittäytyvä Gabriel Lindström saapuu taloon…

Romanssihuijari Auervaara

Kesäkuussa 2020 uutisoitiin poliisin tutkivan Pohjanmaalla laajaa petossarjaa, jossa epäilty mies oli yli kymmenen vuoden ajan huijannut kymmeniä naisia eri puolilla Suomea. Yhteensä epäillyn arvioitiin saaneen naisilta yli miljoona euroa. Poliisin mukaan petosten tekotapa viittaa vahvasti niin sanottuun ”auervaarailuun”.

Ruben Oskar Auervaara oli 1950-luvulla laajasti mainetta niittänyt romanssihuijari, joka onnistui luomaan lehti-ilmoitusten kautta tapaamiinsa naisiin nopeasti voimakkaan tunnesiteen ja petkutti sitten näiltä rahaa lupaamalla yhteistä tulevaisuutta.

Rakkauspetosten tekijät ovat usein karismaattisia ja taitavia käyttämään niin sosiaalista mediaa kuin ihmisten luonnollista tarvetta löytää rakkautta ja elämänkumppani. Poliisi neuvoo kansalaisia olemaan varovaisia.

Sota-ajan ankeuden jälkeisiin huvituksiin kirjoitettu komedia on yhä 75-vuotiaana vielä virkeä tapaus, joka tarjoaa herkulliset roolit Joensuun kaupunginteatterin upealle näyttelijäkvartetille.

”Välillä minusta tuntuu, että sivistys, raha, talot, osakkeet – että se kaikki on jotain mätää, koska se luo sellaisia ihmisiä kuin Gabriel, Ulriika ja … sinä, rakas täti Kristiina, sinäkin.”

Erikoistehosteet

Esityksessä saatetaan käyttää strobovaloja ja vaaratonta teatterisavua.

Joensuun Taiteilijaseuran näyttely

Joensuun Taiteilijaseuran taidenäyttely “Ihmisen ikävä” on nähtävissä toisen kerroksen yleisölämpiössä esitystoiminnan aikana 20.2.-16.5.2021. Lisätietoa tulossa.

Rooleissa

Gabriel – Olli Haataja
Raili – Minni Gråhn
Ulriikka – Maria Karhapää
Kristiina – Regina Launivuo

Työryhmä

Alkuperäisteos: Mika Waltari
Ohjaus: Samuli Reunanen, vierailija
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Kaisu Koponen
Valosuunnittelu: Mikko Pajanen
Äänisuunnittelu: Michael Böger
Videosuunnittelu: Tuula Hakulinen ja Kaisu Koponen
Videot esityksessä: Mikko Pajanen
Tarpeistonvalmistaja: Tuula Hakulinen
Kampaaja-maskeeraaja: Sanna Sahlman
Järjestäjä: Juha Kokko
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja: Laura Valkonen
Näyttämömestari: Martti Mujunen
Näyttämömiehet: Kari Penttinen ja Jouni Pietarinen
Pukijat: Sanna Tarvainen ja Soile Pajanen
Puvustuksen toteutus: teatterin puvusto
Lavastuksen toteutus: Anssi Suutarinen, Sandra Kinnarinen ja Juuso Ojanen


Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Käsiohjelmat

Lataa käsiohjelma käyttöösi ilmaiseksi.