Joensuun kaupunginteatterin vuosi 2024 on poikkeuksellinen. Teatterin pieni näyttämö ja hallintokerros muuttavat tammikuussa kaupungintalolta väistötiloihin tilaremontin alta. Remontin jälkeen Pohjois-Karjalan museo Hilma muuttaa kaupunginhallinnolta vapautuneisiin tiloihin samaan rakennukseen Joensuun kaupunginteatterin kanssa.

Väistötilavuonna teatterin esityspaikkojen määrä kasvaa. Esityksiä on suurella näyttämöllä, pienellä näyttämöllä Carelicumin auditoriossa, Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa ja kiertueilla koko Itä-Suomen alueella.

– Keväällä 2024 ohjelmistossamme on useampi kiertue-esitys kuin aikaisemmin. Lisäksi suurelle näyttämölle on lisätty vierailuesitysten määrää. Kevään ohjelmisto on liikkuvaa ja yleisötyöhön pohjautuvaa, teatterinjohtaja Iiristiina Varilo kertoo.

Suurella näyttämöllä musiikillinen aikamatka rokkaavaan Joensuuhun

Suuren näyttämön teatteriesityksiä esitetään arki-iltaisin teatteritalolla, päivä- ja iltaesityksiä on ainoastaan lauantaisin. Kevään pääteoksena suurella näyttämöllä esitetään musiikkinäytelmä Joen Sydän.

Rokkaava ja tanssiva Joen Sydän on tekijöidensä rakkauskirje itäiselle kaupungille ja sen ihmisille. Päähenkilö Johannaa näyttelee Maria Karhapää. Johannaa ja hänen Sydämensä matkaa läpi Joensuun historian ja henkisen maiseman rytmittää joensuulaislähtöisten rock-yhtyeiden ja muusikoiden, kuten Hassisen KoneenNeljän RuusunHapporadionStellan ja Ismo Alangon, ikimuistoiset sävellykset ja sanoitukset. Esityksessä on osia joensuulaisilta ja pohjoiskarjalaisilta kerättyjä rakkaustarinoita.

Joen Sydämen on käsikirjoittanut Piia Peltola ja sen ohjaa joensuulaislähtöinen Aleksis Meaney. Heidät voi tavata Taiteilijatapaamisessa Tornikabinetissa ennen ensi-iltaa. Joen Sydämen kantaesitys on 10.2. suurella näyttämöllä.

Esityksen yhteyteen avataan myös kuvataiteilija Jukka Niskasen näyttely Joen sydän, joka tuotetaan yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa.

Uusina esityspaikkoina Carelicumin auditorio ja Muikku-sali

Tiheätunnelmainen ja väkevä draama Lempi palaa kaupunginteatterin ohjelmistoon uusintaensi-illalla 29.2. ja avaa evakkonäyttämönä toimivan Carelicumin auditorion käytön.

Minna Rytisalon romaaniin perustuva Lempi kertoo Lapin sodan ajoista, kaksostyttäristä Lempistä ja Siskosta ja rakkaudesta, jonka seuraukset ovat arvaamattomat. Rooleissa ovat näyttelijä Regina Launivuo, teatteriin työlomalta palaava näyttelijä Suvi-Maaria Virta ja vieraileva näyttelijä Hannes Mikkelsson. Esityksen on ohjannut Maria Karhapää.

Lempi on tilattavissa myös kiertueelle. Joensuun Taiteilijaseuran taidelainaamon kokoelmanäyttely Elämänviivaa on esillä Carelicumin auditorion yleisölämpiössä 29.2.–18.5.2024.

Uutena teatterin tuotantona ohjelmistoon tulee Kaikki hienot jutut –monologi, jonka ensi-ilta on 3.4.2023 Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa. Duncan Macmillanin käsikirjoittama ja Anna Ojanteen näyttelemä monologi on yhteisöllinen kokemus. Se on lempeä, surumielinen, hauska ja tunteita ravisteleva tarina, jossa 7-vuotias tyttö yrittää piristää vaikeasti masentunutta äitiään. Syntyy lista kaikista mahtavista jutuista maailmassa.

Vierailu- ja kiertuesitykset sekä yleisötyö lisääntyy

Kevään vierailuesitykset Joensuun kaupunginteatterissa ovat Saikkua, kiitos! -trilogia, Lava-ammuntaa VII – Seven up –komiikkaa, Terapian tarpeessa jälleen -musiikkikomedia ja lasten fantasiaseikkailu Maalarikissat. Esitykset on julkaistu jo aikaisemmin ja liput ovat jo myynnissä. Lisätietoja tästä! 

Edellä mainittujen lisäksi teatterille saadaan vierailemaan joensuulaisten korkeakouluopiskelijoiden musiikki- ja improvisaatioteatteriesitys RajaSpeksi 2024. Suositun Rajaspeksin 10-vuotisjuhlatuotanto nähdään 26.–27.4.2024 Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Liput tulevat myöhemmin myyntiin.

Kaupunginteatterin kiertue-esityksiä on keväällä kolme: LempiNahoissaan ja Anjan lähes erinomainen elämä. Teatteri jalkautuu myös pienimuotoisilla tuotannoilla väliaikaisiin tiloihin. Tällaisia esityksiä ovat Pasi was here –lukudraama yläkoululaisille ja runo- ja laulupuoltuntiset hoivakodeille.

Syysohjelmistosta jatkavat esitykset

Kevätohjelmistossa jatkaa marraskuussa ensi-iltansa saava parisuhdekomedia Kolmen kimppa aina maaliskuuhun saakka. Se on roolitettu Joensuun kaupunginteatterin kolmella teatterissa syksyllä aloittaneella näyttelijällä Petra HeinäselläOtto Henrikssonilla ja Samu Stenbergillä. Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle esityksen ohjaa teatterinjohtaja Iiristiina Varilo. Parisuhdekomedia on Varilon teatterinjohtajakauden viimeinen ohjaus.

Marraskuussa ensi-iltaan tulevan Nahoissaanmonologin esitykset jatkuvat keväällä Carelicumin auditoriossa. Esitys on näyttelijä Markku Maasillan välitilinpäätös hänen lähes 50-vuotiselta näyttelijäuraltaan. Nahoissaan on tilattavissa myös kiertueelle keväällä 2024.

Keväällä ohjelmistossa jatkaa tammikuussa myös Anjan lähes erinomainen elämä -monologi pienellä näyttämöllä kahden esityksen verran. Pienen näyttämön viimeinen esitys on teatteritalolla 20. tammikuuta. Sen jälkeen esitys on kiertueella keväällä 2024.

Anjan lähes erinomainen elämä -monologissa näyttelee Minna Maaria Virtanen. Sen on ohjannut Esko-Pekka Tiitinen, jonka samannimiseen romaaniin esitys myös perustuu.

Lähes kaikki liput myyntiin 25.10.

Kevätkauden 2024 ohjelmiston kaikkien muiden esitysten, paitsi RajaSpeksi 2024, liput avautuvat myyntiin keskiviikkona 25.10.2023 teatterin lipunmyyntikanavissa: Carelicumin palveluissa, teatterin ovilipunmyynnissä ja Lippu.fi -verkkokaupassa.

Katso myös

Ohjelmisto

Tutustu Joensuun kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Lipunmyynti

Katso teatterilippujen hinnat ja osta pääsylippusi elämysten pariin Suomen itäisimpään ammattiteatteriin.