”Kokki, joka on ”Päästä irti” –ryhmän perustajajäsen”

Petteri Rantatalo, FIA

Petteri Rantatalo syntyi Jyväskylässä vuonna 1967 kolmelapsisen opettajapariskunnan kuopukseksi. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän Lyseosta 1986 ja muutti Turkuun opiskelemaan ravintolakokiksi. Valmistuttuaan vuonna 1988 ja suoritettuaan asepalveluksensa laivaston kokkina, palasi hän takaisin Jyväskylään ja jo lapsena isänsä kautta tutuksi tulleeseen Jyväskylän Huoneteatteriin.

Opiskeluaikojen rokkibändit ja viimein kokintyöt jäivät taka-alalle ja pääasiaksi nousi näytteleminen. Tutuiksi tulivat lähes kaikki Jyväskylän harrastajateatterit. Lahden kansanopiston Näyttämötaiteen linja 1992-1993 vahvisti ajatusta siitä, että hänen oli koetettava minne asti siivet näyttelijänä kantaisivat ja Pietarin Valtiollisen teatteriakatemian 1994-1998 jälkeen alkoi kiinnitys näyttelijänä Joensuun kaupunginteatterissa syksyllä 1998.

Päätyönsä ohessa Petteri Rantatalo on tehnyt mm. useita kuunnelmia Yleisradion Radioteatterille sekä muutamia lyhytelokuvia sekä lukuisia omia tuotantoja, joista mainittakoon “Jokikokit” ravintolateatteriesityksiä 1999-2000, josta hän sai Pohjois-Karjalan Taidetoimikunnan “Kulttuuriteko 2000” -tunnustuspalkinnon, runo- ja lauluesitys “Betonimylläri”, joka nähtiin myös Kajaanin runoviikolla 2003, “Täydellinen mies” -lauluja ja tarinoita, joka kutsuttiin Tampereen Teatterikesään 2004 ja improvisaatioteatteria “Päästä irti” -ryhmässä, jonka perustajajäsenenä hän on ollut vuodesta 2003.