Helena: ”Ei järki rakkautta ohjaa, se kiitää mieltä vailla; silmiä ei ole, mutta siivet on, ja hurja kiire aina.”

Ateena, 2020-luku. Oikuttelevainen, kevytmielinen, järjetön ja kauan kaivattu rakkaus on ihan käden ulottuvilla. Tulossa on rikkaan ja kuuluisan parin häät. Hääbändi virittäytyy jo valmiuteen, ja paikallinen teatteriseurue harjoittelee surullisinta komediaansa häissä esitettäväksi. Metsissä elävillä taikaolennoilla on kuitenkin omat salaperäiset voimansa puuttua sinne rakkauden ajamina eksyneiden ihmispoloisten kohtaloihin.

William Shakespearen Kesäyön unelma on komediallinen satufantasia, jossa taikuutta, kepposia, väärinkäsityksiä, suuria tunteita ja kummallisia olentoja piisaa! Omat rakkaushuolensa on niin keijujen kuningatar Titanialla kuin Ateenan herttua Theseuksellakin sekä ristiin rastiin rakastavalla nelikolla Helenalla, Hermialla, Lysanderilla ja Demetriuksella.

Onko sitä yhtä ainoaa oikeata olemassa, vai onko rakkaus parhaimmillaan onnellisten kompromissi? Kuka saa, ja kenelle annetaan? Suosittelemme tätä hupsuttelevan unelmoivaa esitystä rakkautta kaipaaville, sitä etsiville, rakastuneille, rakkaudessa ryvettyneille ja siinä pettyneille esityksen onnelliseen loppuun saakka.

Puck: ”Voi kuolevaisten narrinäytelmää, kun hupsut itseänsä esittää!”

William Shakespeare

William Shakespearen (1564-1616) katsotaan olevan historian merkittävimpiä kirjailijoita ja aikansa etevimpiä englannin kielen taitajia ja uudistajia. Shakespearen teoksia on käännetty useimmille nykyaikaisille kielille, ja niitä esitetään jatkuvasti ympäri maailmaa.

Nykyään monet tutkijat uskovat, että Shakespeare oli salanimi tai kollektiivi, sillä nimellä kirjoitettujen teosten määrä on liki yli-inhimillinen. Shakespearen näytelmiä ovat muun muassa Kesäyön unelma, Romeo ja Julia, Hamlet sekä Macbeth.

Shakespeare kirjoitti useita näytelmiä, niin tragedioita kuin komedioitakin, sonetteja ja runoja. Useissa näytelmissään hän noudatti Aristoteleen esittelemää johtosääntöä: tragedia päättyy siihen, että kaikki kuolevat; komedia päättyy mahdollisimman suuriin häihin.

Joensuun Taiteilijaseuran taidenäyttely

Joensuun Taiteilijaseuran näyttely Kesäyön unelma on esillä toisen kerroksen yleisölämpiössä esitystoiminnan aikana 30.10.2021-20.2.2022. Lisätietoa tulossa.

mukana Taidetestaajat-hankkeessa

Joensuun kaupunginteatteri on ilokseen jo toistamiseen mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-hankkeessa, jossa kahdeksasluokkalaiset testaavat taidetta ja tutustuvat oman lähialueensa kohteen tarjontaan. Joensuun kaupunginteatterin Kesäyön unelma -esityksen yhteydessä nuoret tutustuvat teatterinäyttämöön mielikuvittelun työkaluna sekä Joensuun Taiteilijaseuran kuvataidenäyttelyyn, joka asettuu vuoropuheluun esityksen teemojen kanssa.

Taidetestaajat on osa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimintaa. Sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisätietoa Taidetestaajien sivuilta.

Rooleissa

Minni Gråhn
Olli Haataja
Maria Karhapää
Joni Kuokkanen
Regina Launivuo
Markku Maasilta
Hannes Mikkelsson
Anna Ojanne
Petteri Rantatalo
Suvi-Maaria Virta
Minna Maaria Virtanen

Työryhmä

Alkuperäisteos: A Midsummer Night´s Dream, William Shakespeare
Suomennos: (nimellä Juhannusyön uni) Matti Rossi
Ohjaus: Piia Peltola
Lavastussuunnittelu: Iris Routa
Pukusuunnittelu: Saara Jolkkonen